Prisen på din brugtvogn styrtdykker: Samuelsens bil-bombe

Brugtvognspriserne halveres: LA-formandens forslag om at fjerne registreringsafgiften helt vil koste danske bilejere 110 milliarder

Anders Samuelsen (foto: Joachim Adrian)
Anders Samuelsen (foto: Joachim Adrian)
Følg Politik

Lykkes det Liberal Alliance og Anders Samuelsen at få gennemført deres forslag om helt at afskaffe registreringsafgiften, vil det næsten halvere værdien af din brugte bil.

Det viser beregninger, som Skatteministeriet har lavet på opfordring fra den konservative skatteordfører Brian Mikkelsen.

Svaret fra Skatteministeriet viser, at en total afskaffelse af registreringsafgiften i 2015 ville give et gennemsnitligt prisfald på 46 procent for en brugt bil.

Hvis afgiften kun bliver halveret, vil bilejerne i gennemsnit blive ramt af et prisfald på 24 procent, skriver Skatteministeriet.

Årsagen er, at interessen for brugte biler selvsagt vil styrtdykke i samme sekund, som et folketingsflertal beslutter sig for at skære i afgiften for nye biler.

En bil, der blev købt dagen før til eksempelvis 150.000 kroner, vil altså kun være 81.000 kroner værd, hvis registreringsafgiften blev fjernet helt.

Bilforhandlere: Umuligt
Karl-Ove Pedersen er direktør i brugtvognsforhandlernes brancheorganisation, Dansk Bilforhandler Union. Han mener, at det udgør en ’ret alvorlig risiko’, hvis registreringsafgiften bliver fjernet, på grund af de brugte bilers store værditab. Derfor mener Karl-Ove Pedersen ikke, at Liberal Alliances forslag har nogen gang på jorden

– Vi har stor sympati for en afskaffelse af registreringsafgiften. Vi mener bare i modsætning til Liberal Alliance, at det ikke kan lade sig gøre, siger Karl-Ove Pedersen.

Han opfordrer i stedet politikerne til at lave hele afgiftssystemet om.

– Vi er meget stærke fortalere for, at man skal af med den beregning af afgift, vi kender i dag, som er baseret på bilens værdi. Det giver alt for mange uhensigtsmæssigheder og alt for stor en mulighed for at småsvindle med afgift og moms på brugte biler, forklarer brugtvognsdirektøren.

Dansk Bilforhandler Union foreslår, at afgiften bliver baseret på teknik i stedet for vognens nypris. Som eksempel nævner Karl-Ove Pedersen, at afgiften bør beregnes ud fra bilens sikkerhed, udstyr, og hvor miljøvenlig den er.

Værditab på 110 milliarder
Skatteministeriet opgør værdien af den samlede danske bilpark til 230 milliarder kroner. Ifølge ministeriets svar til Brian Mikkelsen vil bilejerne derfor få et samlet værditab på 110 milliarder kroner, hvis registreringsafgiften fjernes helt.

Brian Mikkelsen har også spurgt ministeriet, om der findes en model, som kan kompenserer ejerne af de brugte biler, hvis det lykkes Liberal Alliance at fjerne afgiften.

Her peger ministeriet på den model, som man i dag bruger, når brugte biler sælges til udlandet - og ejerne derfor skal have afgifterne tilbagebetalt. En sådan model vil betyde, at bilejerne skulle kompenseres med 90 milliarder kroner – altså mindre end det reelle værditab.

En sådan kompensation er ikke indregnet i Liberal Alliances økonomiske 2025-plan, viser svar fra Skatteministeriet.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+