Professor afviser Messerschmidts båd-forklaring: Den holder ikke

Der er god grund til, at EU's bogholdere er gået nærmere ind i sagen om DF's brug af EU-midler til sejltur i 2013, vurderer Roskilde-professor

Morten Messerschmidt på rælingen til skonnerten, DF sejlede Danmark tyndt i. (Foto: Polfoto)
Morten Messerschmidt på rælingen til skonnerten, DF sejlede Danmark tyndt i. (Foto: Polfoto)

Morten Messerschmidt blåstempler finansieringen af Dansk Folkepartis omstridte Danmarks-rundrejse med træskonnert.

Det gør han med et argument om, at turen blev afholdt mere end tre uger før kommunalvalget i 2013. Dermed mener DF-stemmeslugeren, at partiet holder sig fri af EU-regler, der ellers understreger, at penge fra EU's partifonde ikke må bruges på nationale valgkampe.

Se også: Messerschmidt i heftigt forsvar: Falske og forblommede påstande

Men den forklaring holder ikke vand, vurderer Bent Greve, professor på Roskilde Universitet med speciale i bl..a EU.

- Det mener jeg ikke, han kan sige. Det kan man måske sige for en folketingsvalgkamp, der kun varer tre uger. Men kommunalvalget kender man til lang tid i forvejen. Så det mener jeg ikke, man kan bruge. Man kan ikke omfortolke reglerne og sige, 'det er kun de sidste tre uger'.

- Der er ikke noget problem i, at nogle lokale kandidater møder op til et arrangement, som deres parti arrangerer. Men når vægten kommer der over af (mod kommunalvalgkamp, red.), så er det man kommer på den anden side af reglerne.

- Så når Messerschmidt siger, at bådturen var i orden, fordi den jo var mere end tre uger før et valg. Så er det ikke et gyldigt argument?

- Det er ikke et argument, der holder i den her sammenhæng. Man er så tæt på. Man vidst godt, at der var en valgkamp til både regions- og kommunevalg, siger Bent Greve.

Han vurderer, at Dansk Folkepartis tur med træskonnerten formentlig er regelbrud.

Se også: Her er DF-bådturen EU gransker

Se også: Karlsson til Messerschmidt: Læg alle bilag frem

Se også: Karlsson om Messerschmidts folk: Jeg skulle skrive under på blanke A4-ark

- Jeg tror, de har forsøgt at gå til kanten. De har forsøgt at holde sig inden for reglerne, men er formentlig samlet set nok kommet over stregen. De har lagt for meget vægt på noget andet, end det pengene egentlig skulle bruges til.

Professor Bent Greve. Her fotograferet i 2005, da han stillede op til Folketinget for Socialdemokraterne (Foto: Polfoto)
Professor Bent Greve. Her fotograferet i 2005, da han stillede op til Folketinget for Socialdemokraterne (Foto: Polfoto)

- Fra EU's bogholdere lyder, at det kan ende med, at DF skal betale pengene tilbage. Tror du DF allerede nu gør klogt i at afsætte pengene på næste års budget?

- Det tør jeg ikke spå om. Men det er rigtigt, at det er den sanktion, der kan være; man beder om at betale pengene tilbage. Det kunne man godt forestille sig. Men om det ender sådan afhænger af en nærmere granskning af, hvorvidt man kan tolke de regler, der er.

- Det er en fortolkning, der er brug for. Derfor er det fint, at de er gået ind i sagen. De er de eneste, der kan foretage en sådan fortolkning.

165 kommentarer
Vis kommentarer