Professor: Derfor ser vi kæmpe svindelsager

De mange sager om svindel med offentlige midler kommer som et resultat af en række besparelser på intern revision, mener professor

Forsvarsministeriet blev i starten af december genstand for opmærksomhed, da to blev politianmeldt i en sag om sag om manglende kontrol og svindel i Forsvarsministeriet. Efterfølgende holdt Trine Bramsen et pressemøde, som Henrik Qvortrup her analyserer

Det vælter frem med svindel-skeletter fra det offentliges skabe i disse tider.

Bare de seneste dage er direktøren for Statens Serum Institut blevet fritaget for tjeneste efter mistanke om fejl og uregelmæssigheder, tre personer er blevet sigtet i en sag om millionsvindel på Sygehus Lillebælt, og et anonymt brev med anklager om svindel og nepotisme i Postnord Danmark har vakt opsigt i Folketinget.

Ekstra Bladet har samlet et overblik over sagerne nederst i artiklen.

Ifølge professor i økonomistyring og forvaltningsrevision ved CBS Peter Skærbæk kan besparelser på intern revision i staten være en del af forklaringen.

- Der kommer jo sager hele tiden, men vi ser lidt større bølgeskvulp nu her, og det er jo altså fordi, man har gennemført store besparelser blandt andet i Skat, som gjorde, at man har udsultet kontrolmiljøet. Man har også lavet besparelser i Forsvaret, hvor man skar ned på intern revision, siger han.

Han henviser desuden til, at man i 2016 ophævede de såkaldte § 9-aftaler, hvorefter de statslige interne revisioner ikke længere skulle rapportere til Rigsrevisionen.

- Dermed er der ikke længere en uafhængig instans, som kan læse og reagere på de advarsler, som en intern kontrolinstans måtte rejse, siger Peter Skærbæk.

Flere fristes
Han mener, at den manglende kontrol og besparelserne på de interne revisioner er kernen i problemet.

- Fordi man ude i institutionerne fornemmer, at kontrolmiljøet er svækket eller ikke er så synligt længere, vil der på den lidt længere bane så være en tendens til, at nogle bliver fristet.

- Britta Nielsens forsvarer har for eksempel været ude at sige, at der ikke var fokus på de penge, så derfor mente hun, at det var nemt at komme til dem. Og vi har flere eksempler på, at når man laver besparelser i staten, så sparer man på kontrolinstanserne snarere end på borgerrelaterede arbejdsopgaver, siger Peter Skærbæk.

Han understreger, at hans betragtninger om besparelser og manglende kontrol kun kan forklare svindelsagerne i staten. Der kan være helt andre forhold, som gør sig gældende på kommunalt og regionalt niveau, siger han.

Overblik: Forstå svindelsagerne

PostNord

Et anonymt brev til en række folketingsmedlemmer har sat gang i en undersøgelse af Postnord Danmarks interne økonomi, skriver Jyllands-Posten 18. december.

I brevet anklager en whistleblower Postnord for svindel og nepotisme. Anklagerne drejer sig ifølge Venstres postordfører, Kristian Pihl Lorentzen, om 'fiflerier og ulovlig bogføring'.

Ifølge Jyllands-Posten kræver flere at Folketingets postordførere svar fra Postnord og en undersøgelse af Postnords pengestrømme.

Transportminister, Benny Engelbrecht (S), som er den ansvarlige minister, vil nu sætte gang i en ekstern analyse af pengestrømmene.

Postnord afviser dog alle anklager i det anonyme brev.

Foto: Benjamin Nørskov

Seruminstituttet

Direktøren for Statens Serum Institut, Mads Melbye, er 18. december blevet fritaget for tjeneste grundet mistanke om fejl og uregelmæssigheder.

Der er rejst spørgsmål om sammenblanding af private økonomiske interesser og forskningsmæssige interesser, skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Kammeradvokaten, statens primære advokat, skal stå for en undersøgelse om administration af patentaftaler og af særlige godtgørelser.

I forbindelse med sagen skal 'overførsler af en betydelig mængde følsomme personoplysninger hidrørende fra SSI til USA' også undersøges.

Foto: Ritzau Scanpix

Sygehus Lillebælt

Tre personer er sigtet i en sag om millionsvindel på Sygehus Lillebælt. Blandt de sigtede er en tidligere medarbejder, som sygehuset politianmeldte i begyndelsen af oktober.

11. december ransagede Sydøstjyllands Politi tre ejendomme i Vejle, på Fyn og på Sjælland, hvor de tre personer blev anholdt.

Alle tre er løsladt, men fortsat sigtede i sagen, og politiefterforskningen af sagen forventes at fortsætte et pænt stykke ind i 2020.

Ifølge sygehuset drejer det sig om svindel for en million til halvanden million kroner.

Sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), har oplyst til DR, at han følger sagen tæt, men ikke kan forholde sig til detaljerne, mens sagen efterforskes af politiet.

Foto: Jonas Olufson

Forsvarsministeriet

I begyndelsen af december kom det frem, at to personer er politianmeldt i en sag om svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Rigsrevisionen har siden april har undersøgt ansatte i styrelsen for misbrug af skattekroner, som ellers skulle gå til at renovere og vedligeholde Forsvarets bygninger.

Sagen har ført til øjeblikkelig hjemsendelse af den nu tidligere koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen og Hans J. Høyer, eks-direktør i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Herudover er fem personer tiltalt i en sag fra 2016 for i alt 450 forhold om bestikkelse, medvirken til bestikkelse og mandatsvig af særligt grov karakter. Der er tale om bestikkelse for op mod 1,8 mio. kroner.

To af de tiltalte er tidligere civilt ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, to er selvstændigt erhvervsdrivende, og den sidste er tidligere ansat i installationsvirksomheden Kemp & Lauritzen, som tidligere har været nævnt i forbindelse med en svindelsag.

I juni blev fire Kemp & Lauritzen-medarbejdere afskediget efter deres rolle i en sag om mulig svindel med køb af elektronik for 175.000 kr.

Ministeren har nu iværksat en kulegravning af indkøb på hele forsvarsområdet, og en intern undersøgelse af de ansatte departementet.

Foto: Ritzau Scanpix

Britta Nielsen

Tidligere medarbejder i Socialstyrelsen Britta Nielsen er tiltalt for svindel med offentlige midler for knap 117 mio. kroner.

Britta Nielsen har over en årrække overført penge, som skulle været gået til socialt udsatte, til sig selv under dække af udbetalinger til forskellige falske godgørende formål.

I retssagen, som begyndte dette efterår, er det desuden kommet frem, at det har kostet samfundet yderligere 10 mio. kroner at undersøge og udrede sagen.

Retssagen mod Britta Nielsen fortsætter i det nye år.

Foto: Ole Steen

Ateasagen

Fem personer fik i juli 2019 stadfæstet deres domme ved landsretten i den såkaldte Ateasag.

Der er tale om fem tidligere chefer fra Atea og Region Sjælland, og sagen handler om svindel i form af bestikkelse og mandatsvig for over 2 mio. kr.

Svindlen er foregået fra 2009-2014, hvor cheferne bl.a. har spist på gourmet-restauranter og været på Formel 1-rejse til Dubai.

Efterforskningen af sagen førte i sommeren 2016 desuden til, at en række offentligt ansatte blev sigtet i mindre sager om modtagelse af gaver, blandt andet mobiltelefoner og tv. Flere af dem er siden blevet dømt.

Regionsrådsmedlem i Region Sjælland Freddy Blak (S) er desuden blevet dømt for at videregive fortrolige oplysninger fra en rapport i sagen. Han har dog beholdt sin valgbarhed.

Foto: Niels Hougaard

Svindel med udbytteskat

Sagen om svindel med udbytteskat, som angiveligt har kostet europæiske statskasser 410 milliarder kroner, er blevet kaldt 'århundredets kup'.

I Danmark er der blevet svindlet for 12,7 milliarder kroner, og den hovedmistænkte er den britiske finansmand Sanjay Shah.

Svindlen er foregået siden 2005, hvor det er lykkedes svindlerne at få udbetalt refusion for udbytteskat ved køb af aktier flere gange for samme køb.

En tidligere ansat i Skat ved navn Sven Jørgen Nielsen blev i 2017 idømt seks års fængsel for groft bedrageri med netop refusion af udbytteskat. Skatte-Sven, som han blev kendt som i folkemunde, har udbetalt 37,4 millioner kroner til et udenlandsk selskab på falsk grundlag.

Foto: Ekstra Bladet den 22.06.2017

337 kommentarer
Vis kommentarer