Professor efter nye choktal: Tving ikke-vestlige børn i vuggestue

Voldsom økonomisk belastning for Danmark: Børn af efterkommere - altså 3. generation født og opvokset i Danmark - klarer sig lige så dårligt i skolen som 2. generations-indvandrere

Foto: Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Tredje generation af ikke-vestlige indvandrere får markant dårligere karakterer ved folkeskolens afgangsprøve end deres etnisk danske skolekammerater.

Der sker reelt ikke nogen fremgang fra anden til tredje generation, viser nye tal fra Danmarks Statistik, som Jyllands-Posten bringer søndag.

Dermed er årtiers indsats overfor denne befolkningsgruppe slået fejl, og derfor skal der tages skrappere midler i brug, mener pædagogik-professor Niels Egelund fra Aarhus Universitet.

Han foreslår, at tvinge familierne til at sende deres børn i vuggestue allerede som etårige, hvis sundhedsplejerskerne vurderer, at børnenes familie ikke taler tilstrækkelig godt dansk.

- Disse børn skal tidligt ud i et miljø, hvor der tales dansk, og hvor vel at mærke majoriteten af børnene og personalet har dansk baggrund. Hvis det ikke sker frivilligt, burde det være obligatorisk, siger professoren til Jyllands-Posten.

De nye tal viser, at selvom børnene er født i Danmark – af forældre som også selv er født og opvokset her i landet – så får de betydeligt lavere karakterer end etnisk danske børn: 1,3 karakterpoint lavere end børn med etnisk dansk oprindelse.

Forsker: Forældresamarbejde kan løfte indvandrere fagligt

Der sker reelt ikke nogen forbedring af karaktererne fra anden til tredje generation i familier fra ikke-vestlige lande - og det bliver kostbart for samfundet, fordi mange ikke bliver i stand til at gennemføre en uddannelse og blive selvforsørgende som voksne.

- Det kommer til at koste kassen og blive en voldsom økonomisk belastning for det danske samfund, siger Niels Egelund til avisen.

Han har i mange år har haft ansvaret for den danske Pisa-undersøgelse.

Ifølge professoren er skoleresultaterne for børn af efterkommere ’forfærdelige og deprimerende’.

Egelund frygter, at der er tale om kulturelle normer og mønstre, som man ikke kan forvente ændret selv efter flere generationer i landet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.