Professor: Fremmedkrigere på fri fod efter fire år

Den danske IS-fængslede, 'Kristian', kan blive dømt efter en lang række paragraffer i Danmark. Men domme til fremmedkrigere ligger i omegnen af fire års fængsel, siger juraprofessor

Video/redigering & tilrettelæggelse: Thea Pedersen/Sólfinn Hughes & Mikkel Cramon/Kristian Hansen
Følg Politik

Han vil gerne hjem. Men flere danske politikere vil ikke kendes ved ham.

Alligevel kan den danske IS-fængslede, Kristian, der på niende måned er indsat i et syrisk fængsel, ende med at blive dømt efter en lang række paragraffer, hvis han får held med at komme hjem til Danmark. Det vurderer juraprofessor og eksport i terrorismelovgivning Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet over for Ekstra Bladet.

Danske Kristian fra fængslet: Mit liv i kalifatet

De danske fremmedkrigere: Her er de nu

- 'Kristians' historie tyder på, at der er flere paragraffer, som kan bruges til at dømme ham med, hvis han retsforfølges her i landet, siger Jørn Vestergaard til Ekstra Bladet.

Når det handler om, hvilke fremmedkrigere som 'Kristian' kan dømmes efter, er der ifølge juraprofessoren en hel vifte i spil:

- Der er straffet for at lade sig rekruttere til terrorisme (§ 114 c, stk. 3), at lade sig oplære i terrorisme (§ 114 d, stk. 3), at fremme terrorisme (§ 114 e) og at forherlige terrorisme (§ 136, stk. 2). Der er også mulighed for at straffe for overtrædelse af zoneforbuddet i § 114 j og efter den nye bestemmelse om landsforræderi i § 101 a. Så der er mere end rigeligt af paragraffer, som kan anvendes!

Fire år
Juraprofessoren slår dog fast, at den danske stat ikke har pligt til at hjælpe den danske statsborger, selvom han sender et nødråb fra fængslet i Syrien.

- Den danske stat er ikke forpligtet til at hjælpe ’Kristian’ med at vende hjem.

Udsigterne til en mangeårig fængselsstraf er dog straks mere svage, skulle 'Kristian' komme for en domstol herhjemme.

- I løbet af de seneste to-tre år er der en dusin udrejste, som har været i stand til at vende hjem. De er blevet idømt straffe i omegnen af fængsel i fire år - plus minus et års tid, siger Jørn Vestergaard og følger op:

- Ved den konkrete strafudmåling i de enkelte sager er der bl.a. taget hensyn til antallet af rejser, opholdenes længde osv.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+