Professor gennemhuller Paludans politik: - Helt ude i hampen

Hvis Rasmus Paludans udlændingepolitik skulle kunne lade sig gøre, ville det kræve en sjælden omskrivning af Grundloven, en udmeldelse af menneskerettighedskonventionen og et farvel til EU, lyder vurderingen fra juraprofessor Sten Schaumburg-Müller

Rasmus Paludan er klar til valg.

Næsten samtlige af Stram Kurs' politiske visioner på udlændingeområdet er i strid med én eller flere paragraffer i grundloven såvel som Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Det forklarer professor ved Juridisk institut på Syddansk universitet, Sten Schaumburg-Müller, som Ekstra Bladet har bedt vurdere en række mærkesager, der fremgår af partiets hjemmeside.

- Min overordnede vurdering lyder, at meget af politikken ville være yderst vanskelig at gennemføre, fordi den danske grundlov er meget, meget svær at ændre. Grundlovens grundlæggende rettigheder har skabt en ramme om det samfund, vi lever i, og det er klart, at en grundlæggende ændring ville betyde, at vi ville få et helt anderledes type samfund, siger juraprofessoren.  

Islam skal gøres ulovligt: Helt ude i hampen
Islam skal være forbudt i Danmark. Efter partiets opfattelse fremgår det direkte af grundlovens § 67 om religion: “[…] dog at intet læres eller foretages, som strider mod sædeligheden eller den offentlige orden. Det vil derfor være i overensstemmelse med grundloven at forbyde islam.

Professor Sten Schaumburg-Müllers juridiske vurdering

- Det er helt ude i hampen, for der er religionsfrihed. Det er rigtigt, at der står i grundloven, at man kan forbyde noget, der strider mod sædeligheden eller den offentlige orden. Det betyder, at man for eksempel kan forbyde, at folk tildækker sig fuldstændigt eller visse former for slagtning af dyr, men man kan ikke forbyde en hel religion.

- Tolkningen af § 67 er helt håbløs. Hvis man ville gøre det, så skulle man ændre grundloven, melde sig ud af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK)  - der er fem års opsigelse - og på den baggrund ville man så også skulle melde sig ud af EU.

- Grundlovens § 70 er for så vidt et andet problem, for den siger, at man ikke kan fratage folk deres borgerlige rettigheder på grund af religion eller afstamning.

Paludan sætter ild til muslimernes primære helligskrift, Koranen, ved en demonstration i Brønshøj fredag 26. april. Ifølge Stram Kurs' hjemmeside vil Paludan gerne Islam ulovligt i Danmark, men det ville kræve en omskrivning af grundloven og en udmeldelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Foto: Jens Dresling/POLFOTO
Paludan sætter ild til muslimernes primære helligskrift, Koranen, ved en demonstration i Brønshøj fredag 26. april. Ifølge Stram Kurs' hjemmeside vil Paludan gerne Islam ulovligt i Danmark, men det ville kræve en omskrivning af grundloven og en udmeldelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Foto: Jens Dresling/POLFOTO

Danmark for danskerne: I strid med grundloven
Danskere er personer, der var etniske danskere ved fødsel eller blev adopteret som spædbørn. Hvis en person ikke omfattes af denne definition, så er personen ikke dansker.

Fremmede, der er meddelt dansk statsborgerskab ved lov, skal have statsborgerskabet revurderet og som udgangspunkt have det annulleret.

Ikke-vestlige fremmede med permanent opholdstilladelse bør som udgangspunkt have tilladelsen annulleret og udvises. Danmark skal udvise enhver ikke-vestlig person, der har opnået asyl og som ikke er oprindelig statsborger i et af Danmarks nabolande.

Professor Sten Schaumburg-Müllers juridiske vurdering

- Hvis man har en ret, fordi man har statsborgerskab - altså indfødsret - så vil det være i strid med grundlovens § 70, hvis man helt arbitrært fratager folk deres indfødsret på grund af baggrund eller religion.

- I nogle tilfælde kan man fratage folk deres statsborgerskab, for eksempel hvis dette er opnået ved svig, eller hvis man eksempelvis har begået terror. Men dette kan kun ske, hvis de har et andet statsborgerskab, for vi har tiltrådt en konvention mod statsløshed.

- Når vi taler personer med permanent opholdstilladelse, er vi helt inde i § 70 igen, fordi det er en borgerlig ret, de har fået, og som man ikke må fratage dem på baggrund af religion eller afstamning.

Ikke-danskere fratages gratis behandling: Kan man selvfølgelig ikke
Det danske sundhedsvæsen skal kun være for danskere, men kan benyttes af andre mod betaling.

Professor Sten Schaumburg-Müllers juridiske vurdering

- Når vi nu har indrettet vores samfund på den måde, at man som borger har ret til gratis sundhedsbehandling, så vil det selvfølgelig være i strid med § 70 at sige, at nogen på grund af deres afstamning eller religion ikke har ret til det. Det kan man selvfølgelig ikke, fordi det ville forudsætte en ændring af grundloven, en udmeldelse af EMRK og dermed af EU.

Afvisning af Ikke-vestlige indvandrere: Ude af proportioner
Partiet anerkender, at danskere på rejse i verden kan opnå ønske om at indgå ægteskab med en udlænding. Det er imidlertid som udgangspunkt kun personer med en baggrund i den vesteuropæiske kultur, som egner sig til at bo permanent i Danmark og bidrage til samfundet. Fremmede fra ikke-vestlige lande skal ikke have ophold i Danmark.

Professor Sten Schaumburg-Müllers juridiske vurdering

- Min vurdering er her, at det ligeledes ville være i strid med EMRK. Spørgsmålet om diskrimination er skidesvært, for EMRK siger, at der ikke må diskrimineres ude af proportioner. Det kunne godt tænkes, at borgere fra Norge eller Sverige ville kunne få lettere ved det - og det kunne måske være okay - men helt at udelukke folk må anses for at være ude af proportioner.

Paludan gestikulerer tegnet for fred med sin rejste arm, imens han er omringet af politiet ved en af sine demonstrationer, hvor provokerende taler og afbrændinger af koranen er faste gengangere på programmet. Foto: Jens Dresling/POLFOTO
Paludan gestikulerer tegnet for fred med sin rejste arm, imens han er omringet af politiet ved en af sine demonstrationer, hvor provokerende taler og afbrændinger af koranen er faste gengangere på programmet. Foto: Jens Dresling/POLFOTO

Ud af internationale konventioner: Kan vi klare os uden?
Danmark skal udtræde af de internationale konventioner, der regulerer flygtninge, idet disse konventioner er forældede og ikke tager højde for den nutidige situation.

Professor Sten Schaumburg-Müllers juridiske vurdering

- Selvfølgelig må man gerne forholde sig kritisk til sådan nogle konventioner, og vi har et net af international regulering, der som alle mulige andre aftaler indeholder fordele og ulemper. Hvis man dropper de her internationale konventioner, kan et lille land som Danmark så klare sig?

Ikke-kriminelle danskere må bære våben: Intet forbud i grundloven
Vi er tilhængere af, at danskere, der lever op til krav om god vandel og årlig skydeprøve kan få lov til at bære våben. For kriminelle og enhver ikke-dansker skal dette ikke være tilladt.

Professor Sten Schaumburg-Müllers juridiske vurdering

- Det helt åbenlyse er, at hvis man udelukker en bestemt gruppe fra at bære våben på grund af religion og afstamning, så er vi endnu engang tilbage ved § 70 i grundloven, fordi man ikke må få frataget rettigheder alene på den baggrund. Jeg mener ikke, at grundloven indeholder noget egentligt forbud mod at gå rundt med våben, så det må i stedet følge af våbenloven.

- Det eneste er, at borgere ifølge grundloven har ret til uden forudgående tilladelse at samle sig ubevæbnet. Så hvis man forestillede sig den ejendommelige situation, at mange af os måtte gå rundt med skydevåben, så måtte vi ikke tage den med til demonstration, uden at dette ville kræve en ændring af grundloven.

Ekstra Bladet ville gerne have Rasmus Paludan til at forholde sig til professor Sten Schaumburg-Müllers vurdering af Stram Kurs' politiske mærkesager, men det har mandag ikke været muligt at få en kommentar fra den kontroversielle advokat og partileder.

Rasmus Paludan. Foto: Jens Dresling Dansk politik Første kandidat i hus: Provokunstner stiller op for Stram Kurs

 

Rasmus Paludan i Aksel Møllers Have på Frederiksberg. Foto: Mogens Flindt Samfund Ny Paludan-demonstration aflyst: - Skandaløst og trist

Alternativets partileder Uffe Elbæk er bekymret for udsigten til at skulle dele valgkamp med Rasmus Paludan. Han opfordrer statsministeren til krisemøde. Foto: Jens Dresling Dansk politik Opfordres til krisemøde om Paludan

3395 kommentarer
Vis kommentarer