Professor: Mail til asylcentre svækker Støjbergs forklaring

Ministeren har forklaret, at omstridt pressemeddelelse ikke skulle forstås som en instruks. Men det blev den

Det tog kun 121 minutter, fra Støjberg havde udsendt en pressemeddelelse om at tvangsadskille alle unge asylpar, til myndighederne begyndte at udføre den ulovlige instruks, viser Politikens aktindsigt. Foto: Mads Nissen
Det tog kun 121 minutter, fra Støjberg havde udsendt en pressemeddelelse om at tvangsadskille alle unge asylpar, til myndighederne begyndte at udføre den ulovlige instruks, viser Politikens aktindsigt. Foto: Mads Nissen

En pressemeddelelse, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i februar sendte ud med overskriften 'Inger Støjberg stopper indkvartering af barnebrude på asylcentre', blev opfattet som en instruks.

Det står klart, efter at Politiken har fået aktindsigt i en mail, Udlændingestyrelsen har sendt til Røde Kors og de kommuner, der driver asylcentre.

Og dermed er den forklaring, Inger Støjberg kom med i et fem timer langt samråd torsdag i sidste uge, svækket.

Det vurderer Michael Gøtze. Han er professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet.

Støjberg forklarede på samrådet, at hun ganske vist udsendte en pressemeddelelse om, at alle par skulle adskilles.

Men det skulle ikke forstås som en instruks til embedsmændene. For samtidig blev det ifølge ministeren mundtligt kommunikeret, at der skulle foretages en individuel vurdering, sådan som loven kræver.

Altså at der blev kommunikeret på 'to frekvenser', som Michael Gøtze formulerer det.

Men den forklaring står svagere efter Politikens nye afsløring.

- Det bekræfter det billede, man har haft af sagen oprindeligt, nemlig at pressemeddelelsen også var en instruks. Det var en usædvanlig form at give en instruks i.

- Men pressemeddelelsen havde også en juridisk karakter. Den oprindelige version af forløbet er den, der nu synes at stå stærkest, siger han.

Der gik blot to timer, fra ministeren udsendte sin pressemeddelelse 10. februar, til Udlændingestyrelsen fik den sendt over.

Og styrelsen opfattede den altså som en instruks, konstaterer Michael Gøtze på baggrund af de oplysninger, Politiken har bragt frem.

Senere samme eftermiddag sendte styrelsen ifølge Politiken den omtalte besked til operatørerne af asylcentrene.

Mailen viser, at Udlændingestyrelsen opfattede Støjbergs pressemeddelelse som en instruks. Om den også rent faktisk var tænkt sådan, er ikke bevist, understreger Michael Gøtze.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, oplyser til Ritzau, at de nye oplysninger ikke ændrer Dansk Folkepartis syn på sagen. Partiet bakker fortsat op om Inger Støjberg.

Ministeren selv ønsker ifølge Politiken ikke at kommentere de nye oplysninger. Men hun er indkaldt i endnu et samråd i sagen.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.