Professor med barsk dom: Over 90 procent for storkonflikt

Lyset for enden af tunnellen er ganske, ganske svagt, hvis man spørger en mangeårig iagttager. Han tror på, at borgerlige Løkke vil gribe ud efter en Stauning-model

Arbejdsmarkedsforsker Bent Greve kommer med sin analyse lørdag morgen, efter der ikke kom aftale fredag
Følg Politik

Iagttagerne af slutspillet i overenkomstforhandlingerne deler sig groft sagt i to grupper. Optimisterne og pessimisterne.

Henning Jørgensen tilhører i den gred den sidste gruppe. Han er arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitetm med 40 års erfaring.

- Jeg betragter konflikt som det højst sandsynlige. Det er meget vanskeligt at se, hvordan der skulle kunne strikkes noget sammen fra Forligsmandens side, siger han.

- De vandrør, jeg kan høre noget på, fortæller mig, at der ikke findes en villighed til at komme hinanden i møde. Det er ekstremt tungt. Derfor kan jeg slet ikke forstå, at vi har fået den her forlængelse, siger han med henvisning til Forligsmandens 14 dages forlængelse af forhandlingerne tidligere på ugen.

Løkkes indspark
- Mit bud er en strejke og lockout fra 26. eller 27. april. Det bygger jeg på, at der har ikke været nogen reelle nye ting på bordet, som ikke tidligere har været der.

Professoren pegede tidligt i forløbet på, at en storkonflikt ville ske med 80 procents sandsynlighed. Den risiko opjusterer han nu til over 90 procents risiko.

- Jeg følte mig for alvor overbevist om at konflikten ville komme, da Lars Løkke Rasmussen på Folketingets talerstol forsikrede, at eventuelt sparede lønkroner fra en konflikt ville komme i en velfærdspulje, siger Hennnig Jørgensen.

Han henviser til, at Løkke tidligere på måneden lovede at bruge de eventuelt sparede lønkroner på velfærdsgoder. En udmelding der ikke faldt i god jord hos Liberal Alliance, der heller vil have skattelettelser.

Konservatives Rasmus Jarlov var heller ikke begejstret. Men han blev banket på plads af sin partiledelse.

Professoren påpeger, at statsministerens udmelding kun kan tolkes som politisk indblanding i de pågående overenskomstforhandlinger.

Intens spinkrig i OK-dramaet: DR har afvist flere lækager

Henning Jørgensens bedste kvalificerede gæt på begivenhedernes gang de kommende uger er som følger - og er skåret efter Thorvald Staunings skabelon fra 1930'erne:

- Jeg tror, han vil være fristet til at lade konflikten løbe og dermed tømme strejkekasser hos lønmodtagerne. Men jeg tror mere på, at han ender med at forsøge at gøre som Stauning. Det betyder, at han vil forsøge at overtale Socialdemokratiet til et lovindgreb, der forlænger de nuværende overenskomster med et år. På den måde kan han komme ud af det med skindet på næsen, lyder Henning Jørgensens vurdering, og peger på, det betydningsfulde i, at vi befinder os i slutningen af en valgperiode.

- Han kan jo stå tilbage som den borgerlige statsminister, der for alvor knægtede fagbevægelsen. Så det vil han være fristet af, men mon ikke han vælger en mere fordragelig løsning med et folketingsvalg ikke så langt ude i horisonten.

De røde faner kan for alvor komme under pres, hvis en storkonflikt får lov at lamme landet i ugevis. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
De røde faner kan for alvor komme under pres, hvis en storkonflikt får lov at lamme landet i ugevis. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
 

Mulig skæbnedag

Fra klokken 10 i dag gøres et nyt forsøg på at få arbejdsgivere og lønmodtagere til at mødes

Flere iagttagere vurderer, at dagen bliver afgørende i den forstand, at forligsmanden vil søge en hurtig afklaring på, om Danmark skal i konflikt eller parterne kan mødes om et forlig.

Formelt kan drøftelserne dog fortsætte frem til starten af starten af maj. Hvis parterne går planken ud, men alligevel ender i konflikt, så kan lønmodtagerne begynde strejke 6. maj. Lockout vil i dette scenarie blive indledt 12. maj.

Bryder forhandlingerne sammen inden deadline, vil strejke og lockout begynde samtidig på femtedagen efter sammenbruddet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+