Professor: Ualmindeligt med britisk politiker på valgvisit

En britisk politiker besøger Danmark for at støtte DF i valgkampen. Det er sjældent, at det sker, lyder det

Følg Politik

Det sker, at politikere fra andre lande blander sig i dansk politik og valgkamp, men det er ikke almindeligt, lyder det fra Henrik Larsen, professor på Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet.

Det siger han i forbindelse med, at den britiske og EU-kritiske europaparlamentariker Daniel Hannan er på besøg i Danmark for at støtte Dansk Folkeparti i valgkampen.

- Der er fortilfælde. Men det er ikke så almindeligt.

- Indblanding er helt generelt noget, som ikke er specielt populært, siger Henrik Larsen.

Men når det kan lade sig gøre uden større kritik fra dansk side, er det blandt andet fordi, det er en britisk politiker, mener professoren.

- Danskerne er et anglofilt folkefærd, og britisk indblanding, vil jeg tro, bliver modtaget mildere, end hvis det for eksempel var en italiener eller franskmand.

Det er samtidig en vigtig pointe, at det er et parlamentsmedlem og ikke en regeringspolitiker, der åbent ytrer sin støtte til en bestemt fløj og regeringskoalition, lyder det fra Henrik Larsen.

- Hvis nu det havde været den britiske premierminister, David Cameron, eller andre, så havde det bestemt været noget, der havde generet, siger han.

Det er Peter Nedergaard, professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, enig i.

Men modsat Henrik Larsen, mener han, at man tit ser, at politikere fra et land rejser til et andet land og støtter sine ligesindede.

- Det er udtryk for, at Europa er ved at blive en fælles politisk platform, siger Peter Nedergaard.

Konservative Daniel Hannan har - på linje med hans partifælle Ashley Fox - sagt, at han vil være "begejstret" for en blå regering med ministerposter til DF, men understreger, at det er op til de danske vælgere.

Peter Nedergaard mener, at DF bliver set som "en alliancepartner" i forhold til EU og Camerons plan om at ændre i EU's traktater i forbindelse med en folkeafstemning om det britiske EU-medlemskab.

Hannan og Dansk Folkeparti sidder også i samme gruppe, ECR, i EU-Parlamentet. Hannan, som er generalsekretær i ECR, talte sidste år for at indlemme DF i sin gruppe.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+