Profiler kæmper for overlevelse: Radikalt blodbad

De radikale står til stryg. Det betyder blandt andet, at profilerne Rasmus Helveg Petersen og Zenia Stampe slås om et enkelt mandat

Vælgerne er i stor stil smuttet fra de radikale.

Det står så slemt til, at en af partiets absolutte profiler ligger til at ryge ud af Folketinget.

Det fremtrædende folketingsmedlem Zenia Stampe slås nemlig med klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen om et enkelt mandat i Sjællands Storkreds.

Det viser en prognose, som Søren Risbjerg Thomsen, professor emeritus ved Aarhus Universitet, har lavet for Altinget.

I professorens vægtede gennemsnit af april måneds troværdige meningsmålinger samt omkring 60.000 Gallup-interviews står de radikale til at gå fra 17 til blot 12 mandater i Folketinget, skriver Altinget.

Tæt kamp
Nedturen betyder altså, at der blandt andet er udsigt til en hård intern radikal kamp på Sjælland, hvor partiet ifølge prognosen vil gå fra to til et mandat.

Tager man udgangspunkt i det seneste valgresultat, er der udsigt til en tæt kamp mellem de radikale profiler på Sjælland. Medregner man listestemmerne, fik Zenia Stampe omkring 800 flere stemmer end Rasmus Helveg Petersen ved valget i 2011.

– Selv om Rasmus Helveg har været minister siden det sidste valg, kan Zenia Stampe sagtens gå hen og slå ham denne gang, lyder vurderingen fra Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell.

– Han er et eksempel på en minister, som har været fuldstændig usynlig. Han har siddet som en bogholder og passet på sit kontor, mens hun har rullet sig ud både med personlige tragedier med sit barn og med markante meninger om forsvars- og udenrigspolitik, lyder det fra Engell.

Ikke samme gennemslagskraft
Netop den manglende gennemslagskraft hos de radikale ministre er ifølge Hans Engell en af grundene til partiets nuværende nedtur.

– Deres ministerhold brænder ikke særligt godt igennem som helhed. Hvornår har vi set nogle af de radikale ministre med en vindersag? Den eneste af ministrene, der i virkeligheden står stærkt, er udenrigsminister Martin Lidegaard. Resten af det radikale ministerhold leverer ikke ret meget, siger han og oplister flere grunde til vælgerflugten fra de radikale:

– For det første er Morten Østergaard ikke Margrethe Vestager. Han har ikke den samme gennemslagskraft. For det andet rammer de radikale ikke tidsånden politisk. Deres krav om længere arbejdstid, boligbeskatning og højere pensionsalder matcher slet ikke det, der er vælgernes krav i øjeblikket. Vælgerne vil have en stram udlændingepolitik og mere velfærd, siger Hans Engell.

Ingen panik
Selv om de radikale ’står i en alvorlig situation’, så understreger Engell dog, at partiet har erfaring med store udsving i vælgeropbakningen.

Politisk analytiker Jon Kiellberg peger på, det er en fordel for de radikale, at de tidligere har oplevet en svigtende opbakning hos vælgerne. Det betyder, at der stadig er ro i partiet trods de dårlige målinger, siger han.

– Modsat mange andre partier, så er der ikke panik over det. De radikale har været det samme sted før, siger Jon Kiellberg.