Prognose: De kommer ind - hun kan blive valgets store overraskelse

En prognose peger på, at 11 kandidater er 'meget sikre' på at få en plads i Europa-Parlamentet. I SF er der drama, og 21-årige Kira Marie Peter-Hansen kan blive den store overraskelse

Ifølge SF's Margrethe Auken er det 'et luksusproblem', at partiet nu står med to mandater.

Efter søndages EP-valg stod det klart, at DF blev valgets helt store taber, mens festen i Venstre og SF nok var ekstra sjov.

Men selv om resultatet blev offentliggjort sent søndag aften, så er det endelige resultat ikke på plads. Nu er det helt store spørgsmål: Hvem kommer ind?

14 pladser i parlamentet skal fordeles, og vi får først et endeligt svar på, hvem der får sæderne, når KMD offentliggører de endelige stemmetal og fordelingen af de personlige stemmer.

Men i en prognose, som Megafon har lavet for TV2, tyder det på at 11 kandidater kan vide sig sikre. Det skal dog understreges, at der udelukkende er tale om en prognose, så resultatet kan vise sig at være anderledes.

De 11 kandidater, som prognosen peger på er 'meget sikre', er:

'Meget sikre' kandidater ifølge prognosen

Socialdemokratiets Jeppe Kofod og Christel Schaldemose

Det Radikale Venstres Morten Helveg Petersen og Karen Melchior

Det Konservative Folkepartis Pernille Weiss

Danske Folkepartis Peter Kofod, Venstres Søren Gade, Morten Løkkegaard og Linea Søgaard-Lidell

Enhedslistens Nikolaj Villumsen

SF's Margrethe Auken.

Derudover skal tre mandater fordeles: Et mandat til Venstre, et mandat til Socialdemokratiet og et mandat til SF, og især sidstnævnte ser ud til at blive et drama.

Nummer to på SF's liste er Karsten Hønge, men han stiller også op til Folketingsvalget 5. juni, og derfor er det uklart, hvad der sker med hans mandat. Hvis Karsten Hønge ikke blive valgt, så kan 21-årige Kira Marie Peter-Hansen højst overraskende ende med at blive sendt til Bruxelles.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Kandidat til Europa-Parlamentet Kira Marie Peter-Hansen og folketingskandidat Carl Valentin fra SF gik med i Folkets Klimamarch i København. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kandidat til Europa-Parlamentet Kira Marie Peter-Hansen og folketingskandidat Carl Valentin fra SF gik med i Folkets Klimamarch i København. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ekstra Bladet har talt med den 21-årige økonomistuderende, der er meget overvældet.

- Det ville da være helt vildt, hvis jeg kom til Bruxelles. Jeg var sikret femtepladsen på SF's liste, da jeg var SF ungdoms kandidat, men jeg rykkede en plads op efter en afstemning. Jeg håber naturligvis at få et mandat og skulle repræsentere en masse unge mennesker, siger Kira Marie Peter-Hansen til Ekstra Bladet.

Samtidig fortæller hun, hvis hun kommer ind, så vil hun blive det yngste medlem af Europa-Parlamentet nogensinde. Der er dog et stort men, og han hedder Karsten Hønge.

'Vikaren fra helvede' står foran Kira Marie Peter-Hansen på listen, så hans kommende valg bliver afgørende.

- Jeg tager det hele meget stille og roligt. Karsten plejer at levere et kanon valg, og jeg ved, at han vil gøre sit for at kæmpe for et trygt arbejdsmarked. Det vigtigste er, at vi har fået to mandater, og så længe vi har Margrethe Auken, så skal det hele nok gå, siger Kira Marie Peter-Hansen til Ekstra Bladet.

Ifølge Kira Marie Peter-Hansen bliver hendes fremtid formentlig først klarlagt efter Folketingsvalget 5. juni.

Se også: Venstre får rekordvalg

Arkivfoto: Rene Schütze Politik - 27. maj. 2019 - kl. 05:54 Venstre sluger halvdelen af stemmerne i Søren Gades hjemby

Venstres rekordvalg
Også i Venstre er der spænding om det sidste mandat, og her spiller en mand med et velkendt efternavn en hovedrolle. Ifølge prognosen skal Venstres fjerde mandat fordeles mellem enten Bergur Løkke Rasmussen og landmand Asger Christensen, der er medlem af Kolding Byråd.

Socialdemokratiets tredje mandat er også i spil, og her står kampen mellem Niels Fuglsang, Marianne Vind og Morten Klessen.

Hverken Alternativet, Liberal Alliance og Folkebevægelsen mod EU får en plads i Europa-Parlamentet.

Statsministerpartiet Venstre går markant frem og bliver landets største parti med 23,5 procent af stemmerne.

- Stort tillykke til os alle sammen, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen under sin tale på Christiansborg her til aften. Til stor jubel blandt de forsamlede til Venstre-festen.

Her er valgets resultat

100 procent af stemmerne er talt op

2.797.761 millioner stemmer - stemmeprocent 66

(V) Venstre, Danmarks Liberale Parti: 23,5%

(A) Socialdemokratiet: 21,5%

(F) SF - Socialistisk Folkeparti: 13,2%

(O) Dansk Folkeparti: 10,7%

(B) Radikale Venstre: 10,1%

(C) Det Konservative Folkeparti: 6,2%

(Ø) Enhedslisten - De Rød-Grønne: 5,5%

(N) Folkebevægelsen mod EU: 3,7%

(Å) Alternativet: 3,4%

(I) Liberal Alliance: 2,2%

Kilde: KMD Valg og Ritzau

51 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere