Annonce:
Annonce:

Pseudo valg i Syrien: Jensen støtter Kalashnikov-Islamister

Onsdag går Syrien til pseudo-valg orkestreret af Assad. I kulissen står en oppositionsdelegation fuld af islamister og andre lyssky elementer klar til at tage over. Støttet af udenrigsminister Kristian Jensen

Kristian Jensen støtter den syriske opposition under navnet HNC. Også selvom oppositionsgruppen blandt andet består af salafister og islamister (Foto: Jens Dresling)
Kristian Jensen støtter den syriske opposition under navnet HNC. Også selvom oppositionsgruppen blandt andet består af salafister og islamister (Foto: Jens Dresling)
Annonce:
Følg Politik

Onsdag går det syriske folk til parlamentsvalg, hvor der skal stemmes om pladserne i det 250-mand store parlament.

Den reelle opposition bakker imidlertid slet ikke op om dagens valghandlinger.

Mellemøstens unge forsager IS-kalifat: Tilslutningen styrtdykker

Sønderbombet som Nazi-Tyskland: Håbløst provokerende valg

De står klar til i denne uge at mødes med repræsentanter fra Assad-regimet i Genève. Her skal forhandlingsdelegationen ’High Negotiations Committee’ (HNC) forsøge at diskutere fremtiden i det borgerkrigsramte land.

Danmark bakker fuldtonet op om delegationen, forklarer udenrigsminister Kristian Jensen i dag i et interview med Ekstra Bladet.

Logo med Kalasnikov
Men en gennemgang af medlemmerne af HNC afslører, at en række lidet charmerende organisationer og militser er at finde iblandt.

Annonce:

Det drejer sig eksempelvis om Ahrar ash-Sham og Jaysh al-Islam, der er koalitioner af islamistiske og salafistiske grupper i regionen. Sidstnævntes logo forestiller tilmed et Kalashnikov-maskingevær.

Kristian Jensen støtter op om militsen Jaysh al-Islam, der udgør endel af HNC koaltionen, der i denne uge skal forhandle fred i Genéve. Her ses Jaysh al-Islams logo.
Kristian Jensen støtter op om militsen Jaysh al-Islam, der udgør endel af HNC koaltionen, der i denne uge skal forhandle fred i Genéve. Her ses Jaysh al-Islams logo.
 

Ifølge Syrien-ekspert og professor ved Københavns Universitet Jakob Skovgaard-Petersen er de islamistiske grupperinger i HNC ikke så rabiate som Islamisk Stat og er stærke modstandere af den blodige organisation.

- Jeg plejer at sammenligne det med, at venstrefløjen kan strække sig fra Blekingegadebanden til Socialdemokraterne. Det er et kæmpemæssigt spektrum, hvor Islamisk Stat er helt ude i den ene ende, mens nogle af disse grupper hører til i den helt anden ende, siger Jakob Skovgaard-Petersen til Ekstra Bladet.

Ikke tiltalende
Syrien-eksperten understreger dog, at de islamistiske grupper kan være ganske ubehagelige alligevel.

Annonce:

- De har ikke en særlig tiltalende ideologi set med vores øjne. De er ekstremt anti-vestlige, de er anti-israelske, og man skal holde meget øje med, hvordan de vil lovgive om kvinder og mænds ligeret, siger Skovgaard-Petersen og fortæller, at andre grupper i HNC også har deres problemer.

USA: Islamisk Stat er svækket markant det seneste år

Våbenhvilen i Syrien vakler før stridsparters forhandling

- Det er for eksempel kommunister eller andre, der ideologisk er langt væk fra os. Men det er jo et forum, hvor de bliver ’ædru’, når de møder hinanden og erkender, at de bliver nødt til at leve sammen med nogle fælles regler og et parlament.

Syrien-eksperten forklarer, at det af strategiske hensyn er nødvendigt at have militser og islamistiske grupper med i den vestligt støttede opposition. Men han levner ikke HNC store chancer i forhandlingerne:

Annonce:

- Jeg giver ikke de her Genève-forhandlinger de store chancer i øjeblikket: I Syrien er billedet jo blevet voldsomt kompliceret af, at vi har fået Islamisk Stat og Jabhat al-Nusra. Der er ikke bare to fronter. Der er adskillige, der kæmper mod hinanden på kryds og tværs, og somme tider handler de også lidt med hinanden, siger Jakob Skovgaard-Petersen.

Farce
Dagens valg er da også den rene farce, mener Helle Malmvig fra Dansk Institut for Internationale Studier, der følger situationen i Syrien tæt.

- Alle dem, der har deltaget i oprøret er flygtet fra Syrien, andre er blevet dræbt eller sidder i Assads underjordiske torturfængsler. Der er ikke noget reelt politisk liv i Syrien.

Islamisk Stat smadrer endnu et uvurderligt historisk monument

FN ekstremt bekymret over madmangel i belejret by i Irak

- Den tilbageværende opposition er en slags pseudo-opposition. Valget er en farce, og det er fuldstændigt surrealistisk, at man gennemfører det, lyder det fra Helle Malmvig.

Jagerfly og jægersoldater
Det er langt fra kun moralsk opbakning de danske politikere vil sende til Syrien.

Annonce:

Sammen med støtte fra stort flertal i Folketinget forventes det, at Regeringen 19. april. vedtager et beslutningsforslag om at sende danske specialstyrker samt fly i direkte kamp mod Islamisk Stat i Syrien.

Danske specialstyrker i krig mod IS: Risikerer terror, kidnapning og miner

Danske elitesoldater i krig mod IS: Risikerer kidnapning og halshugning

I dag bomber danske fly allerede i Irak, men mandatet bliver tilsyneladende udvidet til også at gælde støtte til den amerikansk ledede koalition i Syrien.

Det samlede militære bidrag i indsatsen mod IS lyder på knap 400 mand, og dermed vil Danmark ligge i toppen af de 66 bidragende lande i koalitionen, når man måler bidrag per indbygger.

Den danske militære spydspids vil bestå af fire F16 fly med tilhørende piloter samt omkring 60 elitesoldater fra Jægerkorpset og Frømandskorpset.

Pris: 300 millioner kroner.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: