Annonce:
Annonce:

Q om Bojes pengekrav: - Fuldstændig vanvittigt

Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup mener, at Nye Borgerlige er på vej til at lukke og slukke, efter partiet torsdag har smidt formanden ud

Lars Boje Mathiesen er færdig i Nye Borgerlige. Få historien kort her

Få historien kort her
Annonce:
Følg Politik

En skandale uden sidestykke i dansk politik.

Så hård er dommen over det seneste drama i Nye Borgerlige, hvor partiets formand, Lars Boje Mathiesen, er blevet kylet ud på røv og albuer efter beskyldninger om nogle 'abnorme pengekrav'.

Efter flere møgsager, hvor stort set alle profiler har forladt partiet, er Nye Borgerlige nu i frit fald, lyder det fra Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup.

FAKTA: Fem er fortid i deres partier i Folketinget siden valget

Der er kun gået lidt over fire måneder siden folketingsvalget 1. november, men der har været godt gang i svingdøren på Christiansborg allerede.

Få et overblik her:

* Mette Thiesen.

7. november 2022 melder Mette Thiesen ud, at hun forlader Nye Borgerlige. Hun fortsætter i Folketinget som løsgænger.

Udmeldingen sker, kort inden at Nye Borgerliges forretningsudvalg og efterfølgende hovedbestyrelse skulle afholde møder angående en sag om Mette Thiesen og hendes kæreste.

Ifølge Nye Borgerlige har Thiesen og hendes kæreste blandt andet sendt 'intimiderende og truende' beskeder til en medarbejder i Nye Borgerlige.

Mette Thiesen ville ifølge partiet desuden have medarbejderen fyret. Thiesen er ikke enig i partiets udlægning.

Mette Thiesen meddeler 6. februar 2023, at hun har meldt sig ind i Dansk Folkeparti.

* Karen Ellemann.

14. november 2022 kommer det frem, at Karen Ellemann (V) forlader Folketinget. Hun skal være generalsekretær i Nordisk Ministerråd. Hun er blevet erstattet af Kim Valentin (V), der i første omgang ikke blev genvalgt ved valget.

* Kristian Klarskov.

23. november 2022 melder det nyvalgte folketingsmedlem Kristian Klarskov fra Moderaterne ud, at han forlader Folketinget. Det sker efter historier om ham i medierne.

Det er historier i blandt andet Jyllands-Posten, som får Kristian Klarskov til at forlade Folketinget. Her beskrives det, at Klarskov ikke er den iværksætter, han er blevet beskrevet som af partiet selv. Han finder beskrivelserne af ham urimelige.

* Mikkel Bjørn.

24. januar 2023 skriver Mikkel Bjørn i et Facebook-opslag, at han forlader Nye Borgerlige og i stedet melder sig ind i Dansk Folkeparti.

Nye Borgerlige står over for at skulle skifte formand på det tidspunkt, efter at Pernille Vermund har valgt at overlade formandsposten til en anden.

Og det er udsigten til, at folketingsmedlemmet Lars Boje Mathiesen (NB) bliver ny formand, der har fået Mikkel Bjørn til at melde sig ud, skriver han i opslaget.

Beslutningen om at melde sig ud er ikke noget, som har været længe undervejs, skriver han også.

I baglandet og hos politiske kommentatorer er Mikkel Bjørn i ugerne forinden blevet nævnt som muligt formandsemne, men få timer før fristen for at melde sig som kandidat, melder han sig altså ud af partiet.

7. februar 2023 vælges Lars Boje Mathiesen som ny NB-formand. Uden modkandidater.

* Lars Boje Mathiesen.

Sent om aftenen 9. marts skriver Nye Borgerliges hovedbestyrelse i en mail til medlemmerne, at Lars Boje Mathiesen stopper som formand i Nye Borgerlige, og at han samtidig ekskluderes fra partiet og folketingsgruppen.

Ifølge hovedbestyrelsen skyldes det, at Boje har henvendt sig med et krav om at få overført 350.000 kroner fra en intern underkonto i partiet til sin egen private konto til en brandingkampagne.

I mailen lyder det, at Lars Boje Mathiesen har truet med at trække sig som formand, hvis pengene ikke stod på hans konto om morgenen fredag den 10. marts.

Det er uvist, om Lars Boje Mathiesen vil fortsætte som løsgænger i Folketinget.

Lukker og slukker
Det er ellers kun en måned siden, at Lars Boje Mathiesen blev valgt som formand. Herefter skulle han ifølge partiets hovedbestyrelse have krævet at få overført 350.000 kroner til sin private konto samt at få udbetalt et fast honorar på 55.000 kroner om måneden.

Annonce:

- Jeg savner lidt ord. Det er jo fuldstændig vanvittigt, og så endda true med, at hvis det ikke sker, så vil han ikke være formand - altså manden er jo lige blevet valgt som formand. Det virker fuldstændig skørt, siger Henrik Qvortrup.

Han vurderer, at Nye Borgerlige har kurs mod afgrunden.

- Nu havde man ligesom troet, at Lars Boje Mathiesen kunne være manden, der kunne sikre, at partiet kunne fortsætte efter Pernille Vermund. Det synes jeg, er meget tvivlsomt nu. Det lugter af et parti, der er tæt på at lukke og slukke, må jeg sige.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Lars Boje Mathisen blev valgt på et ekstraordinært landsmøde 7. februar. Nu er han fortid i partiet. Foto: Ernst van Norde
Lars Boje Mathisen blev valgt på et ekstraordinært landsmøde 7. februar. Nu er han fortid i partiet. Foto: Ernst van Norde

Vermund-comeback?
Henrik Qvortrup ser kun en mulig redning for Nye Borgerlige.

- De sidder jo i Folketinget, og det samme gør Pernille Vermund. Spørgsmålet er så, om hun tænker, at hun er nødt til at tage en for holdet og fortsætte i en periode mere. Det har jeg dog ikke så let ved at tro, lyder det fra den politiske kommentator. 

Lars Boje Mathiesen blev torsdag aften ud af det blå ekskluderet fra Nye Borgerlige af hovedbestyrelsen.

Annonce:

Det sker angiveligt, fordi han har stillet helt uhørte og 'abnorme' krav om at få overført partimidler til sine private konti.

De opsigtsvækkende påstande om den højt profilerede politiker afsløres i en mail udsendt af næstfomand Jesper Hammer 'på vegne af hovedbestyrelsen'.

Ekstra Bladet kunne torsdag aften dele udsnit af mailen. Heri lyder det blandt andet:

'Lars Boje Mathiesen har helt uhørt henvendt sig med et krav om at få overført cirka 350.000 kroner, der står på en intern underkonto i partiet, til sin egen private konto til en personlig brandingkampagne. En kampagne, som partiet ikke indgår i og som ikke har en direkte relevans og sammenhæng med Lars Boje Mathiesens medlemskab og formandskab i Nye Borgerlige', fremgår det Jesper Hammers mail.

Denne mail er sendt ud til Nye Borgerliges medlemmer.
Denne mail er sendt ud til Nye Borgerliges medlemmer.

Hør alt om Lars Boje Mathiesen og Nye Borgerlige i 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcast-app

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Se beskederne

Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: