Annonce:
Annonce:

Q: Snart slut med Mettes valgkampsfinte

Henrik Qvortrup analyserer hver uge, hvad der rører sig på Christiansborg

Mette Frederiksen. Foto: Jens Dresling
Mette Frederiksen. Foto: Jens Dresling
Annonce:
Følg Politik

AF ALLE JULELEGE er nok den skøreste, at Danmark ikke skulle befinde sig i valgkamp.

Come on! Selv Mette Frederiksens mest hårdkogte og dedikerede Komiske Ali-typer gider knap nok lege den længere.

SELVFØLGELIG er Danmark i valgkamp.

Og de sidste tre måneder har regeringen kunnet føre den med bistand fra den centraladministration, der ellers pr. defi-nition skal stå af, når valget formelt udskrives. Den fest er snart slut.

Valgkampen har i realiteten været i gang lige siden begyndelsen af juli, da Sofie Carsten Nielsen for første gang luftede sit noget særegne budskab om at have mistillid til regeringen, men dog med tre måneders frist.

Annonce:

MEN 6. OKTOBER udløber fristen så omsider. Og medmindre de radikale vil stå tilbage og være hjælpeløst til grin, må man trods alt antage, at senest fra den dag at regne er det også slut for Mette Frederiksen. Da skal hun have udskrevet valget.

Der er selvfølgelig også den mulighed, at statsministeren bare springer op og falder ned på det radikale ultimatum og vælger at lade sig vælte af sit parlamentariske grundlag.

SCENARIET HAR bestemt også været overvejet i regeringstoppen.

Grundlæggende er Mette Frederiksen stiktosset over, at de radikale har bragt hende under pres på det nok værst tænkelige tidspunkt med elendige meningsmålinger.

Instinktivt er hun derfor ikke helt ucharmeret af tanken om at løbe linen ud - og så se, hvad de radikale i virkeligheden er til.

MEN IFØLGE kilder er den plan nu definitivt opgivet. Det vurderes trods alt at være for risikabelt at trække fronterne SÅ meget op.

Også selvom forholdet mellem S og R i forvejen er historisk råddent og dårligt kan blive værre.

Annonce:

Regn med, at valget bliver udskrevet om et par uger. Tirsdag 4. oktober åbner Folketinget; Mette Frederiksen kan i den forbindelse holde en stor statsmandstale, uden at andre kommer på podiet. To dage senere - 6. oktober - skal Folketinget samles til den store åbningsdebat, hvor de radikale vil kunne fremsætte en mistillidsdagsorden, som vil have flertal.

ERGO ER ONSDAG 5. oktober et godt bud på den dag, hvor valget bliver udskrevet. Til afholdelse hvornår? Tjah, tirsdag 1. november er ikke noget helt ukvalificeret bud. Det vil i givet fald udløse en valgkamp med en længde på knap fire uger.

Vel at mærke en OFFICIEL valgkamp af den varighed.

DERTIL SKAL selvfølgelig lægges de snart tre måneder, hvor nationen UOFFICIELT har befundet sig i valgkamp. Det har været uger med massive reklamekampagner for partier fra begge blokke. Uger, hvor statsministeren har turneret rundt til møder med vælgere på arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner og andre SoMe-egnede spots, lige fra Kandis-koncerter til Priden.

Alt sammen helt fair. Og lige efter bogen. Sådan fører alle partier mere eller mindre valgkamp.

Annonce:

PÅ ÉT PUNKT har statsministeren imidlertid haft en klar fordel i forhold til konkurrenterne. Hun har haft hele statsadministrationen i ryggen til at foretage beregninger, hvor der har været ét eneste sigte: At så tvivl om modstandernes politik og polemisere mod samme.

DET ER SÅLEDES i princippet helt upartiske embedsmænd, der er blevet sat til at regne på, hvor stor en skattefordel konkrete politiske modstandere i kroner og ører får ud af de borgerliges økonomiske politik. Man så det også, da statsministeren - på baggrund af et notat fra Finansministeriet - i en tv-debat med Pape og Ellemann malede fanden på væggen i forhold til de konservatives politik for væksten i de offentlige udgifter.

Når valget inden længe officielt er udskrevet, er det slut med at trække på embedsmændene til den slags. Så overgår ministerierne til forretningsministerier, indtil valget er afholdt, og en ny regering er tiltrådt.

DET VIL selvfølgelig ændre valgkampens dynamik. Socialdemokratiet kan ikke længere stive sig af med den autoritet, som of-ficielle beregninger fra embedsværket ofte er omgærdet af.

Annonce:

Fra begyndelsen af oktober vil Socialdemokratiet skulle stå på egne ben.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Søren Pape bor i en almen kæmpelejlighed i Viborg, som han selv skaffede støtte til opførelsen af, da han var borgmester. Hør om hans svineheld på det almennyttige boligmarked i ugens udgave af 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcast-app.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: