Q: Som et trafikuheld i slowmotion

FEM SPØRGSMÅL, FEM SVAR: Her stiller Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup spørgsmålene og giver selv svarene på nogle af mest aktuelle politiske begivenheder

Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali
Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali

Mens Mette Frederiksen fejrer den ene vælgertriumf efter den anden, skændes Venstre og Konservative, så det brager om udligningsreformen.

Reelt er opgøret om, hvem der skal være de borgerliges frontfigur, gået i gang. Søren Pape lugter blod, nu da Venstres formand står historisk svagt.

- V og K er røget i totterne på hinanden. Hvor dybt stikker det?

Der er virkelig ondt blod lige nu. Bare tjek, hvad der bliver skrevet på Twitter i disse timer. Gloser som 'illoyalt' og 'løgn' flyver i luften, når V- og K-politikere gensidigt forsøger at hænge hinanden ud for at have svigtet det borgerlige Danmark. Det er ikke for sarte sjæle.

Retorikken er – betegnende nok – langt mere hårdkogt, end når Venstre og de Konservative på det seneste meget forsigtigt og nølende har angrebet regeringen. At være vidne til opgøret mellem V og K er som at opleve et trafikuheld i slowmotion.

- Er der overhovedet fortilfælde?

Den gennemført rådne stemning mellem de to partier giver et flashback til dengang for 25 år siden, da de daværende K- og V-formænd, Hans Engell og Uffe Ellemann-Jensen, blev uvenner for livet. Dengang var rollerne bare byttet om. Da var det de Konservative, der gik uden om Venstre og indgik en finanslovsaftale med regeringen. Det vakte kæmpe ballade, og i årevis nagede konflikten de to partier.

- Bliver unge Ellemanns og Papes forhold lige så betændt?

Forløbet viser i al fald, at der for øjeblikket er stor konkurrence mellem de to om at tegne det borgerlige Danmark. Godt nok er Ellemann blå bloks statsministerkandidat lige her og nu, men den tilstand behøver ikke nødvendigvis at være ved, og Søren Pape begyndt at få færten af, at han på sigt kun overtage Ellemanns rolle som leder af oppositionen.

Det er i det lys, man skal forstå, at de Konservative går målrettet efter at stjæle Venstres vælgere. Så gør det mindre, at regeringen kun kan læne sig veltilfreds tilbage og hygge sig over det interne borgerlige slagsmål.

- Ja, for Mette Frederiksen må knibe sig i armen?

Hun kan vel dårlig tro sit eget held. I en situation, hvor hun i forvejen kan gå på vandet og scorer rekordhøjt i målingerne for sin håndtering af Corona-krisen, kommer så det her oveni – at hendes formodede fjender nu går i flæsket på hinanden, fremfor på regeringen.

Oppositionen fremstår fuldstændig impotent og handlingslammet. Ikke bare i denne sag, men også i hele Corona-forløbet, hvor det reelt kun er Lars Løkke Rasmussen, som har budt på nævneværdig modstand.

For regeringen kommer det spektakulære borgerlige slagsmål som en gave. Det betyder, at fokus fjernes fra noget, der ellers godt kunne være blevet et problem for Mette Frederiksen: Nemlig at en række af de socialdemokratiske vestegnskommuner får væsentligt færre penge, end der oprindeligt var lagt op til. Under normale omstændigheder ville Venstre kunne fejre det som en sejr, og det ville skabe ballade for statsministeren. Men intet er normalt i dansk politik lige nu, og interessen vil i høj grad samle sig om, at V og K slås.

- Hvem kommer så bedst ud af det her slagsmål – V eller K?

Det afhænger meget af, hvem der i den kommende tid formår at trænge igennem med deres version af virkeligheden.

Venstre vil argumentere for, at kun takket være deres indsats blev det forhindret, at de rige kommuner blev flået endnu mere. Omvendt vil de Konservative stillet over for dét argument slå en hånlatter op og pege på, at Venstre er gået med i en aftale, der indebærer, at skatten skal sættes op i en række kommuner nord for København.

Kampen er slet ikke afgjort endnu. Find roligt popcornene frem.