Qvortrup: - Knivene sidder løst

Ellen Trane Nørby har meldt sig ind i kampen om næstformandsposten i Venstre. - Et sats, mener Ekstra Bladets politiske kommentator

Der kommer alligevel valg til Venstres ekstraordinære landsmøde. Foto: Jens Dresling
Der kommer alligevel valg til Venstres ekstraordinære landsmøde. Foto: Jens Dresling
Følg Politik

Venstres bagland skal til stemmeurnerne, når der skal vælges ny ledelse i det gamle bondeparti til det ekstraordinære Landsmøde i Herning 21. september.

Det er dog ikke et kampvalg om formandsposten, der er på plakaten, men derimod posten som næstformand, hvor Ellen Trane Nørby og Inger Støjberg begge har meldt sig ind i kampen.

Henrik Qvortrup mener, at det vil være et svagere makkerpar, hvis Ellen Trane løber afsted med sejren. Det kan ende med at blive en opsigtsvækkende valg i et parti, hvor knivene, ifølge Ekstra Bladets politiske kommentator, sidder løst.

- Det er et sats fra Ellen Trane Nørby at melde sig ind i kampen. Hvis man ender med at vælge Ellen Trane Nørby som næstformand, så er makkerparret med Jakob Ellemann knap så bredt, som det ville være med Støjberg, siger han og påpeger, at Inger Støjberg har tag i nogle vælgere, som hverken Ellemann eller Nørby har helt fat i.

Støjberg: Jeg stiller op som næstformand for Venstre

Som det ser ud nu, kommer Jakob Ellemann-Jensen ikke til have en modkandidat til posten som formand.

- Støjberg og Ellemann er, som mange har bemærket, ligesom yin og yang og dermed et perfekt match, siger Henrik Qvortrup.

Der er dog også fordele ved at vælge den mindre kontroversielle Ellen Trane Nørby.

Ellen Trane Nørby stiller op som næstformand i Venstre

En potentielt skadelig sag
Inger Støjberg har nemlig lige nu en sag hængende over hovedet i form af sit tidligere embede som integrationsminister. Der skal nedsættes en kommission, som skal finde ud af, hvorvidt den tidligere minister handlede i strid med loven, da barnebrude blev skilt fra deres ægtefæller.

- Det er en fordel, at Ellen Trane Nørby ikke har den her potentielt meget skadelige sag. Hvis venstrebaglandet vælger Nørby, behøver de altså ikke bekymre sig i samme grad, siger den politiske kommentator.

Samtidig kan valget om næstformandsposten måske være med til at hele de dybe sår i Venstre, som er blevet luftet i avisspalterne de seneste dage.

- Ved at skulle stemme om næstformandsposten, får baglandet indtrykket af, at der er noget at vælge imellem. Men hvis man tror, at alt er fryd og gammen, så skal man revidere den opfattelse, for knivene sidder løst, siger Henrik Qvotrup.

De støtter Inger Støjberg

Få her et overblik over Venstre-medlemmer, der støtter Støjberg:

Karsten Lauritzen, forsvarsordfører og tidligere skatteminister:

- At næstformanden skal hedde Inger Støjberg, handler om at kunne lave et godt team, siger han til Politiken.

Sophie Løhde, næstformand for Venstres folketingsgruppe:

- Jeg er ikke i tvivl om, at Inger Støjberg kunne blive en rigtig god næstformand for Venstre, siger Sophie Løhde til Ritzau.

Marcus Knuth, folketingsmedlem:

- Jeg bakker helhjertet op om Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg som formand og næstformand - hvis de ellers selv vil, skriver han på Facebook.

Michael Aastrup Jensen, folketingsmedlem:

- Jeg peger personligt på Inger Støjberg. Hun er en kæmpe kapacitet for vores parti, siger han til DR og uddyber, at Inger Støjberg som næstformand sammen med Jakob Ellemann-Jensen som formand vil udgøre "et perfekt makkerpar".

Carsten Kissmeyer, folketingsmedlem:

- Inger Støjberg er et godt bud på vores nye næstformand – måske i en konstruktion, hvor vi har to næstformænd, siger han til DR.

Erling Bonnesen, folketingsmedlem:

- Hun kunne bestemt være et godt bud. Men det skal jo så være op til Inger Støjberg og eventuelt andre at melde ud, om de vil stille op, siger han til DR.

Preben Bang Henriksen, folketingsmedlem:

- Jeg håber, at Inger Støjberg kan blive næstformand. Hun vil være det perfekte match (med Jakob Ellemann-Jensen, red.).

- Vigtigt er det imidlertid, at Ellemann og Støjberg på alle væsentlige politikområder får afstemt holdning, så vi ikke om et halvt år står over for en genopførsel af eksempelvis uenigheder om SV-samarbejdet.

Før Venstres gruppemøde tirsdag udtrykte følgende Venstre-folk desuden støtte til Inger Støjberg: finansordfører Troels Lund Poulsen, kulturordfører Britt Bager, færøordfører Thomas Danielsen, udlændinge- og integrationsordfører Mads Fuglede og medlem af Folketinget Lars Christian Lilleholt.

Kilder: Ritzau, DR, Politiken.

Fiduskunst og magistervrøvl