Qvortrup: Mette F. udnyttede dronningen

Mette F. udnyttede dronningen. Få forklaringen i denne 'Q & A' skrevet af Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup

Det var tale præget af 'udskamning', som dronningen holdt for danskerne 17. marts, mener henrik Qvortrup. Video: Ritzau Scanpix. Producer: Lasse Brøndal

Statsminister Mette Frederiksen har de seneste dage været på vild flugt fra et talepapir med håndskrevne kommentarer om at give danskerne skyldfølelse.

I dag vil Mette Frederiksen ikke længere kendes ved udskamning, selv om den strategi tydeligt prægede krisen første uger.

Skiftet skyldes alene, at stemningen i befolkningen har ændret sig. Nu tør Mette Frederiksen ikke længere være ved den plan, som hun og en håndfuld toprådgivere forfulgte i corona-fasens første uger – en plan, som dronningen tilsyneladende også blev fedtet ind i.

Få forklaringen i denne 'Q & A' skrevet af Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup.

Q&A med Qvortrup, Ekstra Bladets politiske kommentator

Her stiller Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup spørgsmålene og giver selv svarene på nogle af mest aktuelle politiske begivenheder relateret til coronasituationen. Fem spørgsmål. Fem svar. Værsgo!

Q: Mette F. ude i søforklaring

Mette Frederiksen hævder hårdnakket, at hun ikke tror på 'udskamning' som metode til at få danskerne til at makke ret. Det sagde hun på pressemødet 1. maj, og hun gentog det søndag aften i '21 Søndag' på DR1. Skal vi virkelig tro på den?

Nej, det ville være meget naivt.

Ser man på kommunikation hen over hele corona-forløbet, er det tydeligt, hvordan myndighederne bevidst har opereret med løftede pegefingre som en måde til at få os alle til at rette ind på. Regeringen har spekuleret i at skabe et gruppepres mod de formastelige.

Allertydeligst ser vi strategien udfoldet i dronning Margrethes tv-tale 17. marts. Her sagde majestæten blandt andet:

'Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Det er tankeløst. Og det er først og fremmest hensynsløst.'

Opsangen var effektiv. Folk lyttede virkelig. Og Mette Frederiksen erklærede sig efterfølgende meget tilfreds med dronningens indsats.

Men at det også er en tale præget af 'udskamning', kan der næppe være to meninger om.

Men det var jo dronningens tale – hvad har det med statsministeren at gøre?

En hel del, faktisk.

Ganske vist var majestæten den officielle afsender af budskabet 17. marts, men Statsministeriet er altid med inde over i forbindelse med dronninge-taler. Det gælder ved nytårstalerne, og det gælder selvfølgelig – og især – i en højspændt politisk situation.

Glem alt om, at dronningen bare får lov at freestyle, som hun måtte være i humør til.

Samtidig er datoen værd at bide mærke i. Præcis 17. marts holdt statsministeren også tale, og netop dén har der de seneste dage været stor opmærksomhed om, fordi Politiken forleden bragte et billede af et taleudkast, hvor en person med rød håndskrift har tilføjet i margen, at 'vi skal udskamme de ufornuftige'.

Med andre ord: I sin tale – forudgående afstemt med Statsministeriet – benytter dronningen benytter sig af netop den fremgangsmåde, der skitseres i den famøse tilføjelse fra en af Mette Frederiksens fortrolige.

Det skulle være mærkeligt, om det bare er en ren og skær tilfældighed.

Men statsministeren har jo henvist til, at Politiken har 'berigtiget' historien om talepapiret?

Hvilket bare en smart afledemanøvre fra Mette Frederiksen. Også FOR smart. Svaret forekommer nærmest trumpsk i forsøget på et fjerne en dårlig sag på den måde at give medierne skylden.

For hvad er det egentlig, at Politiken har præciseret? Alene at talepapiret på avisens foto ikke var lige præcis det, som Mette Frederiksen anvendte. Hvilket vel siger selv, når det er fyldt med håndskrevne kommentarer. Selvfølgelig renskrives den slags, inden en statsminister holder talen. Så den 'berigtigelse', Mette Frederiksen hænger sin hat på, er reelt uden betydning.

Derimod står det uantastet hen, at en eller anden i Statsministeriet har skrevet, at udskamning kan anvendes. Billedet viser jo, hvad det viser.

Hvem har skrevet kommentaren med rødt?

Der er det store spørgsmål. Mette Frederiksen har klart sagt, at det ikke er hende. Og hun vil ikke svare på, hvem det så er, når det nu – angiveligt – ikke er hende selv.

Tilbage står en meget snæver kreds af 'mistænkte': Departementschef Barbara Bertelsen kan være ét bud. Men tilføjelsen på udkastet kan også stamme fra en af spindoktorerne, Martin Rossen, Martin Justesen eller Sara Vad. Alle er det folk, som er meget tæt på statsministeren, og som dermed har været med til at lægge hendes kommunikationsstrategi i forbindelse med corona-indsatsen.

Hvorfor står statsministeren ikke bare ved, at udskamning har været en del af planen – det er vel en ærlig sag. Hvorfor er ordet pludselig blevet så belastet?

Fordi stemningen i befolkningen har ændret sig grundlæggende siden marts. Dengang var der bred opbakning til, at det var en god måde at styre på at udstyre folk med dårlig samvittighed. Husk på, hvor stor ros dronningen fik for sin moraliserende og belærende tale. Det samme gjorde Mette Frederiksen, når også hun kiggede os strengt ind i øjnene. Det var præcis det, danskerne ville have. Dengang.

For seks uger ændrer meget, og især sagerne med Zoologisk Have og IKEA har haft betydning. Nu gider de færreste længere at blive talt til oppefra og ned. Og derfor har Mette Frederiksen valgt at trække i land.