Qvortrup: Mettes smarte træk

FEM SPØRGSMÅL, FEM SVAR: Her stiller Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup spørgsmålene og giver selv svarene på nogle af mest aktuelle politiske begivenheder

Onsdag holdes der partiledermøde om næste fase af genåbningen af Danmark. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Onsdag holdes der partiledermøde om næste fase af genåbningen af Danmark. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen vil åbne skoler, restauranter og storcentre fra på mandag.

En højst overraskende udmelding, fordi forhandlingerne med Folketingets partier skal gå i gang onsdag aften. De øvrige partier må være noget paffe, for nu er de reduceret til statister i statsministerens spil, mener Ekstra Bladets politiske kommentator.

Overraskende timing
- Hvorfor går Mette Frederiksen ud og konkluderer, INDEN forhandlingerne om genåbning overhovedet er gået i gang?

- Man må give statsministeren, at hun er smart. Efter i ugevis at have gemt sig bag Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut er det nu hende, der giver de nedlukningstyngede danskerne, hvad de har sukket efter: Et mere normalt samfund. Nu er genåbningen HENDES projekt. Hvorfor dog dele den ære med de andre?

- Er det en overraskende udmelding?

- Ja, timingen – lige på tærsklen til forhandlingerne – er unægtelig overraskende. Indholdet i udmeldingen er derimod ikke specielt opsigtsvækkende. Facit har været givet, siden Statens Serum Institut tidligere på dagen kom med en vurdering om, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne skoler, caféer og storcentre – forudsat at vi bliver ved med at holde afstand. I dét lys kunne statsministeren derfor lige så godt tage ejerskab over det uafvendelige.

- Hvorfor er det vigtigt for Mette Frederiksen at gå på banen i dag?

- De seneste dage har hun faktisk været under et større pres end på noget andet tidspunkt i corona-forløbet. Kritikken er begyndt at strømme ind fra mange sider. Der har været debatten om 'udskamning'. Eksperter har klaget over en tillukket og udemokratisk proces. Erhvervslivet har efterlyst større forståelse for de økonomiske konsekvenser. Og vigtigst af alt: Danskerne er ved at være godt møre.

- De seneste målinger har også antydet, at statsministerens hidtil astronomiske popularitet er begyndt at sive. Derfor har Mette Frederiksen følt et behov for at gå ind og (gen)erobre scenen.

- Hvad siger de andre partier til, at hun på denne måde faktisk kortslutter forhandlingerne?

- De er sat skakmat. For nu har de i ugevis efterlyst 'køreplaner', og når så statsministeren rent kommer med én, kan de dårligt have indvendinger imod det. Det ændrer dog ikke på, at for eksempel Jakob Ellemann-Jensen meget gerne ville have stået som manden, der i det mindste var medvirkende til at åbne Danmark. Men så god var verden ikke for ham. Nu er han – endnu en gang – reduceret til statist i Mette Frederiksens forestilling

- Igen: Det er smart. Men heller ikke noget, statsministeren vinder mange venner på i Folketinget.

- Men når statsministeren allerede har meldt facit ud, hvorfor så egentlig overhovedet forhandle?

- Formelt skal genåbningen aftales mellem regeringen og de andre partier. Det har statsministeren klart meldt ud. Men nu ligner det bare en formalitet. For det er jo utænkeligt, at Venstre for eksempel skulle vende tomlen nedad.

- Der er dog stadig lidt at forhandle om: Efterskoler, højskoler og sport for eksempel. Men efter at statsministeren allerede har foretaget den afgørende konklusion, har de tiloversblevne områder lidt karakter af 'smulerne fra de riges bord'. Og det er i al fald ikke noget, som de andre partier for alvor vil kunne profilere sig på. Også dét bliver statsministerens æresrunde.