Qvortrup: Nu pisser de radikale territoriet af

Første alvorlige krise for Mette F.-regeringen, at Blackstone-tiltag er faldet til jorden, vurderer Henrik Qvortrup

Sådan 'angriber' Blackstone boligmarkedet. Redigering: Rie Eva Andersen

Mette Frederiksens regering er løbet ind i en regulær krise blot syv måneder efter sin fødsel.

Det vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator, Henrik Qvortrup, oven på boligminister Kaare Dybvads kapitulation i forsøget på at få forhandlet sig til et tiltag mod Blackstone og andre udenlandske kapitalfondes aggressive indtog på boligmarkedet.

Boligminister Kaare Dybvad (S) kan ikke samle flertal. Foto: Rasmus Flindt Pedersem Dansk politik Blackstone-drama: Regeringen i mindretal

- Det her er sgu noget af en bet for regeringen. Man har sat rigtig meget prestige ind på det her.

- Hvis det her ikke falder på plads, ved jeg ærlig talt ikke, hvad Kaare Dybvad skal møde ind på arbejde og foretage sig. Det er en ydmygelse - vi har en minister, der stort set ikke har snakket om andet. Og nu viser det sig, at de radikale er klar til at gå uden om regeringen, siger Henrik Qvortrup.

Den politiske kommentator tøver ikke med at kalde den netop opståede krise 'alvorlig'.

- Det er en meget alvorlig streg i regningen for Mette Frederiksen og Kaare Dybvad. Men det er også ildevarslende på et andet niveau. Det siger noget om, at de radikale ikke føler, de skylder den her regering noget som helst.

- Det lugter af de første ansatser til en radikal løsrivelsesproces. Nu pisser de for alvor territoriet af over for regeringen.

- Men der ligger regeringen, som den har redt. De har ikke ønsket at give de radikale noget som helst. Det har vi set på udlændingepolitikken. Og nu giver det mening, hvis Jens Rohde og co. siger, 'hvad binder os egentlig til regeringen?'.

Regeringen har været meget faste i kødet omkring, at de vil sætte ind over for Blackstone og andre spekulanter, som sætter lejelejligheder i stand for derefter at hæve huslejen markant.

De borgerlige partier understreger, at de vil samme vej. Men de frygter, at andelshavere kan komme til at betale prisen ved den model, som boligministeren har lagt op til, skriver de i pressemeddelelsen.

Samtidig frygter de, at den københavnske boligmasse ikke får de klimaforbedringer, som de ser som nødvendige.

'Det offentlige kan og skal ikke finansiere renovering af den private boligmasse, og derfor er det afgørende for partierne, at et indgreb i den nuværende boligreguleringslov bliver så målrettet som muligt og ikke medfører massive forringelser af boligmassens værdi, som også vil ramme pensionsselskaber,' lyder det i en pressemeddelelse.

På den anden side står boligminister Kaare Dybvad (S), som er 'uforstående over for, at der ikke er opbakning'.

- Jeg er nervøs for, at vi nu fortsat vil opleve det pres på vores billige lejeboliger, siger Kaare Dybvad.

Ekstra Bladet har igennem længere tid dækket Blackstone-sagen. Herunder nogle af artiklerne.

Nils Jansson blev kendt under finanskrisen, da han gik konkurs med sin ejendomskoncern CPH Ejendomme. På dagen for hans konkurs skyldte han Eik Bank 143 millioner kroner. Foto: Ritzau Scanpix Erhverv Stod bag Blackstone i Danmark: Går sammen med natklub-konge og kendt advokat

Den Sønderjyske By på Frederiksberg er nu ikke længere ejet af Blackstone. Samfund Blackstone trækker sig: Kæmpe handel aflyst

Mette Frederiksen på besøgte Vibeke Andersen i hendes lejlighed på Vesterbro, der er opkøbt af Blackstone.
Foto: Mogens Flindt Dansk politik Blackstone vil fordoble Vibekes husleje: Nu går Mette F. ind i sagen

Det betyder § 5 stk. 2-renovering

Hvis en privatejet lejebolig er renoveret for minimum 2.255 kroner per kvadratmeter eller 257.894 kroner i alt, får udlejer mulighed for at fastsætte huslejen, så den 'ikke væsentligt overstiger det lejedes værdi” frem for, at lejligheden er underlagt den såkaldte omkostningsbestemte husleje.

Det betyder, at udlejeren som tommelfingerregel kan fordoble huslejen. Men der er også eksempler på, at huslejen er blevet tre- eller firedoblet.

Hvis lejlighederne i en ejendom renoveres efter paragraf 5,2 hæver det naturligvis værdien af udlejningsejendommen og indtægterne fra den markant.

Ifølge ekspertrapporten fra Transport- og Boligministeriet er der cirka 2.850 billige lejeboliger, der hvert år fra 2006 til 2018 har fået udført 5.2-forbedringer.

Rapporten finder samtidig, at cirka 76 procent af de lejeboliger, der har undergået en 5.2-renovering, ligger omkring hovedstaden, i Aarhus, Odense eller Aalborg.

Fortsætter den udvikling, vil der om cirka 25 år ikke være flere af de billige privatejede lejeboliger.

§ 5, stk. 2, i boligreguleringsloven blev indført i 1996 for at øge incitamentet for ejere af private udlejningsejendomme til at renovere deres ejendomme.

Rapporten skønner, at der i 2019 er 74.600 udlejningsboliger, hvor det vil være muligt at foretage 5.2-forbedringer.

Kilde: Ekspertgruppens rapport om boligreguleringslovens § 5, stk. 2, Transport- og Boligministeriet.

1 af 2 Boligminister Kaare Dybvad mangler opbakning. Foto: Martin Sylvest
2 af 2 Jens Rohde fra Radikale Venstre. Foto: Jens Dresling
88 kommentarer
Vis kommentarer