Qvortrup: Presset stemning til Uffes fest

Beskyldningerne fyger mod kandidater til posten som politisk leder i Alternativet, og det kan presse feststemningen, mener Qvortrup

Uffe Elbæk håbede på, at valget af en ny politisk leder af Alternativet ville blive en kæmpe demokratisk fest. Foto: Stine Tidsvilde
Uffe Elbæk håbede på, at valget af en ny politisk leder af Alternativet ville blive en kæmpe demokratisk fest. Foto: Stine Tidsvilde

Uffe Elbæk lagde op til demokratisk fest, da han på et pressemøde i december meddelte sin afgang som politisk leder for Alternativet.

- Jeg håber, det her virkelig bliver en demokratisk fest for Alternativets medlemmer i forhold til at diskutere politik og diskutere kandidater, sagde han.

Men den seneste tid har ballade og intern splid i partiet stjålet billedet, og ifølge Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup slår intrigerne skår i festglæden.

- Jeg synes da, det er en fest. Men den demokratiske fest, som Elbæk havde forestillet sig, er da i høj grad under pres. Det er ikke specielt kønt, og det viser sig jo, at der er magtbegær blandt Alternativets folk, ligesom der er alle mulige andre steder, siger han.

To af storfavoritterne som Uffe Elbæks afløser: Josephine Fock og Rasmus Nordqvist. Arkivfoto: Peter Hove Olesen Politik Engell: Uffes arvinger får det tungt

Først kunne DR Nyheder kaste lys over et angreb rettet mod kandidat Theresa Scavenius af 14 medlemmer af Alternativet i Nordsjælland. I et debatindlæg på partiets interne forum beskyldte de hende blandt andet for at mangle 'empati og ydmyghed'.

Mandag kunne Jyllands-Posten så fortælle, at også Josephine Fock mødte intern kritik. Denne gang var det tidligere folketingsmedlem for Alternativet Ulla Sandbæk og en tidligere medarbejder i partiet, som gik til stålet i en facebooktråd, og kritikken lød blandt andet, at Josephine Fock er 'ubehagelig og manipulerende', og at det vil skade partiet, hvis hun bliver valgt som politisk leder.

Josephine Fock har ikke ønsket at kommentere kritikken over for Jyllands-Posten, og Theresa Scavenius svarede DR Nyheder, at hun ikke ønsker at gå ind i personangreb.

Ekstra Bladet har kontaktet både Josephine Fock og Theresa Scavenius, men de er ikke vendt retur.

Uffe Elbæk kan blive som folketingsmedlem indtil 2029 trods rotationsprincip i Alternativet. Foto: Stine Tidsvilde Dansk politik Vil bekæmpe karrierepolitikere: Kattelem redder Uffe

Uffe Elbæk og Rasmus Nordqvist præsenterede for 14 måneder siden en stor klimaplan en solbeskinnet efterårsdag på Christiansborg. Foto: Tariq Mikkel Khan Dansk politik Uffe Elbæk om storfavorit: Nej, nej, nej - ja, ja, ja

Uffe: Dejligt og opløftende
Uffe Elbæk har i en sms svaret, at han som afgående leder forholder sig 'helt neutralt til den aktuelle valgproces i Alternativet'.

På spørgsmålet, om han synes, at medlemmerne har fået den demokratiske fest, han havde håbet på, lyder svaret:

'Jeg synes, kandidaterne har været gode ambassadører og har fokuseret på politik frem for personer, og det har været dejligt at være vidne til, ligesom det har været opløftende at opleve en livlig debat om Alternativets fremtidige politiske retning blandt medlemmerne og alle de nye, der har meldt sig ind.'

Henrik Qvortrups vurdering lyder dog, at den nylige splid kan have videre konsekvenser end blot ved det kommende valg til politisk leder. Hvis balladen fortsætter efter valget, bliver det et problem for partiet, som havde lovet en ny politisk kultur.

- Nu afsløres det jo nådesløst, at Alternativet er præcis som alle de andre partier, når det gælder magtkampe og intriger. Så man kan sige, at uskylden et langt stykke hen ad vejen er forduftet, og at det, der var Elbæks drøm, definitivt er forduftet, siger Henrik Qvortrup.

Stadig favoritter
Henrik Qvortrup tror ikke, det kommer til at vælte de kandidater, som har været i modvind. Tværtimod ser Henrik Qvortrup fortsat både Josephine Fock og Theresa Scavenius som favoritter side om side med Rasmus Nordqvist.

Og et helt forsigtigt bud fra den politiske kommentator på valgets resultat falder ud til Theresa Scavenius' fordel.

- Hun repræsenterer noget nyt og spændende, og måske en forandring som rigtig mange i partiet har sukket efter. Nu har vi ligesom haft bastskørternes æra, og jeg tror, at dele af Alternativet godt kunne tænke sig en mere kontant stil, hvor man går efter magten, og det repræsenterer Scavenius, siger Henrik Qvortrup.

Ekstra Bladet har rettet henvendelse til de seks kandidater, der 1. februar skal kæmpe om medlemmernes stemmer, for at tage temperaturen på valgkampen.

Sascha Faxe, Rasmus Foged og Mira Issa Bloch er vendt tilbage.

Du kan læse deres svar herunder:

Kandidater: Det er en demokratisk fest

Sascha Faxe: Det er en demokratisk fest

- Hvordan synes du, valgkampen går?

- Jeg synes, vi får en rigtig vigtig og grundig samtale rundt om i landet, om hvor vi egentlig gerne vil hen.

- For mig at se er det nærmest en organisations-udviklingsproces, vi har gang i, hvor vi også får reflekteret sammen rundt i landet. Det er helt fantastisk, fordi det giver både styrke og gejst, men også et klarere mandat til den af os, der ender med at blive valgt, siger hun.

- Hvordan forholder du dig til den interne kritik, der har været mod enkelte kandidater?

- Jamen, jeg kommenterer ikke personsager. Jeg vil ikke gøre mig til dommer over, hverken det de siger, eller det de gør, men jeg tror, det er vigtigt, at vi tager den debat, som vi hver især synes er nødvendig, siger hun.

- Synes du, det er en demokratisk fest?

- Det synes jeg, det er. For mig at se er det en meget vigtig demokratisk proces, vi går jo til det på en anden måde, end man gør i mange andre partier eller organisationer, fordi alle medlemmer kan stemme.

- Så på den måde er det en demokratisk fest. Jeg går meget op i, at vi er et magtdelingsparti både internt og eksternt. For mig er det vigtigt, at vi er så åbne, som vi er, siger hun.

Privatfoto

Rasmus Foged: Ingen splid mellem kandidater

- Hvordan synes du, valgkampen går?

- Jeg synes, det går meget fint. Vi er ude til en masse gode debatmøder, og jeg synes, der er stor interesse, siger han.

- Hvordan forholder du dig til den interne kritik, der har været mod enkelte kandidater?

- Jeg har set det, men jeg har ikke lyst til at kommentere det, siger han.

- Da Uffe Elbæk sagde, at han håbede på en demokratisk fest, blev han spurgt, om ikke han var bange for, at et kampvalg ville skabe splid. Oplever du, at der er splid mellem jer kandidater?

- Ikke mellem os kandidater nej. Vi har en god tone, og et godt forhold til hinanden, og det er også ret tydeligt ved de debatter, vi har været ude til, siger han.

Privatfoto

Mira Issa Bloch: Der er super stemning

Mira Issa Bloch er vendt tilbage på Ekstra Bladets forespørgsel i en SMS. Hun skriver, at valgkampen går godt.

'Der er super stemning, de seks steder vi har været. Der er mange medlemmer, der er dukket op. Kandidaterne imellem er der også god stemning, og vi lever i debatterne op til vores værdier og debatdogmer.'

'Det er en fantastisk demokratisk fest,' skriver hun.

Hun har ingen kommentarer til de interne beskyldninger, der har været mod Scavenius og Fock.

Foto: Søren E. Alwan / Ritzau Scanpix

39 kommentarer
Vis kommentarer