Annonce:
Annonce:

Qvortrup: Thyra skaber politikerlede

Udnævnelsen af LA's ældreminister er en joke. Nu skal Thyra Frank bare gøre mindst mulig skade, siger Ekstra Bladets politiske kommentator

Blandt andre støttepartiet DF har efterlyst meget mere politisk aktion fra ældreminister Thyra Frank (LA). I denne uge havde hun chancen - men forspildte den. Foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau
Blandt andre støttepartiet DF har efterlyst meget mere politisk aktion fra ældreminister Thyra Frank (LA). I denne uge havde hun chancen - men forspildte den. Foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau
Annonce:
Følg Politik

- Nu kan vi efterhånden konstatere, at den ministerudnævnelse var en stor joke. Thyra Frank er blevet eksponenten for det, som politikerlede er skabt af.

Sådan lyder den hårde dom fra Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup, når han gør status over ældreminister Thyra Franks (LA) politiske uge.

Her glimrede hun ved sit fravær under præsentationen af regeringens sundhedsreform – og måtte lide den tort at trække et af de få lovforslag, som hun har fremsat i sin godt toårige ministertid. 

Thyra med blank tavle: Nul lovforslag igen i år

Det får Henrik Qvortrup til at melde sig i koret af politiske analytikere, som stempler udpegningen af Thyra Frank som en fiasko for Liberal Alliance. 

Annonce:

- Det er jo helt tydeligt et ministervirke, hvor det for de andre ministre handler om, at hun skal gøre mindst muligt skade og blamere sig mindst muligt. Sundhedsreformen handler om ældre mennesker. Hvis en ældreminister ikke skulle være med til det pressemøde, hvem skulle så, siger Henrik Qvortrup.

10 procent over 80 år
Et af de vigtigste argumenter for en stor sundhedsreform er netop det stigende antal ældre. Om 10-15 år forventer man 230.000 flere ældre over 75 år - og snart vil over 10 procent af befolkningen være over 80 år. Behandlingsbehovet stiger med alderen, og mange vil være multisyge med mere end én kronisk sygdom, forudser sundhedsøkonomer.

Alligevel valgte regeringstoppen at indskrive udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til pressemødet, da økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) pludselig meldte afbud pga. sygdom.

Annonce:

- Regeringen måtte hu hej indskrive udenrigsministeren, der jo beviseligt intet har at gøre med sundhedspolitik. De turde simpelthen ikke have Thyra Frank stående til et pressemøde om så vigtig en sag. End ikke et afbud kunne hun komme med på. Der sidder jo journalister i lokalet - og tænk nu hvis de insisterer på at stille hende spørgsmål? Så kan hun jo ikke klare den med at sige; at det går nok alt sammen, hvis bare de ældre får en Bailey til kaffen. Så de turde ikke have hende stående. Alt andet er søforklaringer, vurderer Henrik Qvortrup.

Natmad og interviews: Thyra pumper sin kalender

Da LA kom i regering i 2016 valgte Anders Samuelsen at hente Thyra Frank ind som minister, selvom hun var blevet vraget af vælgerne i 2015. Det skete på bekostning af flittige, profilerede LA-politikere som Christina Egelund og Joachim B. Olsen – og det var altså et flop, mener Ekstra Bladets politiske kommentator.

- Det var Anders Samuelsens forsøg på at menneskeliggøre sit parti, som ellers mest var kendt for noget med topskat. Et parti for folk fra Niels Brock og handelshøjskolerne. Med Thyra Frank ville Samuelsen demonstrere, at Liberal Alliance også havde en i partiet, som var sød og rar - og gav de gamle Bailey til kaffen. Men det stunt blev hurtigt gennemskuet. Blødgøringsprojektet i forhold til LA’s topskatteprofil floppede jo, siger Henrik Qvortrup.

Annonce:

- Det - der var tænkt som et signal til det folkelige vælgersegment - er vendt tilbage som en boomerang. Thyra Frank er nok i virkeligheden om nogen blevet eksponenten for det, som politikerlede er skabt af. Altså politikere, der bare kradser penge ind til sig selv, og i virkeligheden ikke laver særlig meget. Samuelsens eksperiment mislykkedes, vurderer Qvortrup.

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar til kritikken fra Thyra Frank via ministeriets presseafdeling.

Thyra Franks uheldige start

Flere penge

Thyra Franks allerførste ord som minister var et studie i dårlig timing. Som medlem af et parti grundlagt på et ønske om at skære ned på de offentlige udgifter lagde hun ud med at ’håbe’ på flere penge til ældreområdet. Det skete med Anders Samuelsen under armen.

– Jeg er ikke altid sikker på, at det er pengene, der betyder noget. Der skal tales meget mere om værdier, lød kovendingen dagen efter.

Blev væk fra debut

På sin først arbejdsdag turde Thyra Frank ikke møde en blodtørstig opposition. Derfor meldte hun i sidste øjeblik afbud til sit første samråd.

– Det er da dybt underligt, når vi netop har fået en ældreminister, lød det forundret fra Socialdemokratiets ældreordfører, Astrid Krag, over for Jyllands-Posten.

Senere erklærede Thyra Frank, at hun slet ikke havde hørt om samrådet.

Thyra Frank om brøler: Hvad er det, jeg ikke er mødt op til?  

Ikke mit ansvar

Thyra Franks mest omtalte brøler var, da hun for rullende kameraer udtalte, at hun da som ældreminister ikke havde ansvaret for landets ældres velbefindende.

– Så må de kommuner, hvor det ikke fungerer, simpelt hen ud og finde ud af, hvordan de kan gøre det her bedre, sagde hun.

Thyras mareridt: Tre brølere på én uge

Brugte løs som boss

Ekstra Bladet afslører, at Thyra Frank som leder af Lotte brugte 25 procent flere penge end de andre plejehjem på Frederiksberg. Samtidig prædiker hun smalhals og mere respekt for de ældre.

Det fik SF’s sundheds- og ældreordfører, Kirsten Normann Andersen, til at beskylde Thyra Frank for hykleri.

Thyra Franks store hykleri: Smækker kassen i - brugte selv løs  

Skamros uden grund

Thyra Frank skamroser på sit første åbne samråd et plejehjem på Lolland. Men på den store flade ø står de undrende tilbage.

– Der er nogen, som har klædt hende forkert på, sagde borgmester Holger Schou Rasmussen (S), som blev bakket op af flere lokale stemmer.

Thyra Frank skamroser sin gamle arbejdsgiver - på Lolland undrer de sig

Usædvanligt stunt

Det er normalt, at ministre svarer på spørgsmål efter samråd i Folketingets udvalg.

Men den praksis gjorde Thyra Frank ganske usædvanligt op med, efter sit allerførste solosamråd, hvor spørgsmålene ellers tårnede sig op.

Thyra Frank i usædvanligt stunt  

Joachim sov i kælderen

Ekstra Bladet kan fortælle den kuriøse historie, at Joachim B. Olsen sov tre nætter i kælderen på plejehjemmet Lotte, da Thyra Frank var leder.

Flere Frederiksberg politikere kritiserer ældreministerens opførsel udfra devisen, hun skulle drive plejehjem - ikke privat hotel.

Kuglestøderen: Jeg sov i Thyras kælder  

Anklage om dokumentfalsk

Socialdemokratiet kræver en redegørelse fra Thyra Frank, fordi hun i en bog fra 2010 erkender, at hun har kopieret lovpligtige papirer fra en kollega i Jylland.

Thyra Frank i bog: Jeg begik plagiat

Blæste på lovpligtig APV

Ekstra Bladet afslører via en aktindsigt hos Arbejdstilsynet, at Thyra Frank i flere år i tiden på Lotte undlod at udarbejde en arbejdspladsvurdering.

Thyra fik opsang: Blæste på arbejdsmiljøloven i årevis  

DF med ultimatum til Thyra Frank: Bestil noget for din løn

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Hvis Mette går, bør der udskrives valg
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: