R: Ekstremistliste kan blive reklamesøjle for radikaliserede

Det er en illusion at tro, at en åben ekstremistliste vil forhindre radikalisering. Tværtimod, mener Radikale

Regeringens forslag om at sætte udenlandske hadprædikanter på ekstremistlister og forbyde dem indrejse i Danmark møder skarp kritik fra De Radikale.

- Ingen kan være imod, at man sorterer folk, der er til fare for nationens sikkerhed, fra. Men det er dybt bekymrende, når man begynder at gøre indskrænkninger i ytringsfriheden, siger partiets politiske leder, Morten Østergaard.

Han peger på, at vi lever i en moderne verden, hvor folk - uanset lister - kan komme i kontakt med hinanden over internettet.

- Derfor er det en illusion at tro, at sådan en liste vil forhindre radikalisering. Den vil nok snarere komme til at fungere som en reklamesøjle for dem, der ønsker at prædike had og for dem, der ønsker at lytte til det, siger han.

Regeringen ønsker ifølge Jyllands-Posten blandt andet at oprette en åben sanktionsliste over religiøse forkyndere uden for EU, som vil blive nægtet visum og straks afvist, hvis de møder op ved den danske grænse.

Men det er for vidtgående, mener Morten Østergaard:

- Det er en glidebane, når man begynder at lave et meningspoliti, der skal dømme folk for, hvad de må mene, og hvad de må sige. Ekstreme holdninger bekæmpes bedst i den åbne og frie debat.

Omvendt er man i Dansk Folkeparti meget tilfreds med forslaget, fortæller udlændingeordfører Martin Henriksen.

- Man skal rumme rigtig mange ting i et demokrati, og hvis demokratiet skal overleve og kunne forsvare sig selv, så skal man en gang imellem kunne sige fra over for dem, som ønsker at undergrave de principper, som demokratiet hviler på, siger han.

Regeringen foreslår at lave to såkaldte ekstremistlister: En offentlig sanktionsliste og en hemmelig observationsliste med oplysninger fra eksempelvis efterretningsvæsenet. Sidstnævnte kan modsat sanktionslisten omfatte EU-borgere.

Sanktionslisten skal udfærdiges af Udlændingestyrelsen på baggrund af tilgængelige oplysninger fra internettet samt dansk og udenlandsk politi.

12 kommentarer
Vis kommentarer