Annonce:
Annonce:

R for reformamok: Er du dumstædig, Morten Ø?

- Man må kalde os hvad man vil, lyder det fra den radikale leder, Morten Østergaard, som ønsker at lave endnu flere reformer i dagpenge-klassen trods massiv rød modstand

Morten Østergaard præsenterede sine mærkesager på et pressemøde onsdag eftermiddag.
Annonce:
Følg Politik

De Radikale er igennem hele regeringssamarbejdet blevet lagt for had på de indre linjer i rød blok, fordi partiet har stået last og brast om dagpengereformen, som partiet indgik med de borgerlige inden sidste valg.

I forbindelse med 1. maj forlangte Enhedslisten ligefrem, at Socialdemokraterne efter en eventuel valgsejr smider Morten Østergaards folk ud af regeringskontorerne, mens SF-formand Pia Olsen Dyhr kaldte De Radikales linje i dagpengespørgsmålet for 'dumstædig'.

Men trods de hårde ord om sit partis økonomiske strammerlinje, holder den radikale leder, Morten Østergaard, fast i partiets kurs.

På et pressemøde onsdag eftermiddag lagde han sågar op til, at Danmark bør gennemgå to-tre store reformer på størrelse med den udskældte dagpengereform. Han nævnte en skattereform og senere pensionsalder.

Annonce:

Østergaards læber
- I den røde blok har den gentagende fortælling været, at I har været 'dumstædige.' Derfor sidder regeringen og den røde blok i problemer, har det lydt. Det er, fordi I har været dumstædige, som de har gentaget, jeg ved ikke hvor mange gange.

- Hvordan kan du så få det over dine læber at tale om to-tre dagpengereformer. For det første, det kommer vel aldrig til at ske. For det andet, har du slet ikke lært af det, der er sket de sidste fire år?

- Det med at det aldrig kommer til at ske, skal man vende sig til som radikal. Det hørte jeg også en hel del om, da vi diskuterede efterlønnen. Vi lavede en efterlønsreform i 2011, som ingen rigtig taler om i dag. Der er altid nogen, som afviser vores tanker første gang, de hører dem.

- Det, som er centralt for os, er, hvor det fører hen. Det er i retning af et samfund, hvor der er flere, der arbejder end på forsørgelse. Dét at tro at man gør folk en tjeneste ved at fastholde dem på langvarig offentlig forsørgelse, den tankegang er der, for mig at se, ingen baggrund for.

Annonce:

- Så må man kalde os, hvad man vil. Vi står fast på vores synspunkter, vi står fast på dem allesammen. Reformerne skal fortsætte. Ikke for reformernes skyld, men for at sikre at endnu flere danskere kommer i arbejde, siger han.

- Derfor må man sige til dem, der var kritiske undervejs, at der er svært at sige, at det ikke var den rigtige kurs Danmark, var på. Havde vi lavet reformerne tidligere, så havde krisen ikke behøves at ramme så hårdt.

Viljefasthed
- Men anerkender du, at det er jeres stædighed, der gør, at i måske ikke går hen og vinder valget. Det tror jeg ikke, du gør, men der er jo...

(Udenrigsminister Martin Lidegaard overtager her ordet)

- Det er vores viljefasthed fra radikal side, der gør, at Danmark er kommet ud af krisen. Sådan kan man vende det om, og sige det. Det var ikke lykkedes at vende den kæmpe skude om, hvis ikke det var fordi, der ikke havde været et parti, der havde stået fast - som vi i øvrigt har gjort igennem ti år - på, at vi skal investere i fremtiden, i uddannelse, i grøn omstilling. I at få de folk, der er allerlængst nede op.

Annonce:

- Så skal man have nogle penge at investere for, og de penge kom gennem reformer, lyder det fra Martin Lidegaard, og fortsætter:

- Nu bliver der spurgt om, hvorfor vi ikke går til valg sammen med blå blok? Det gør vi ikke, fordi den allerstørste forskel - det er ikke meget blå blok er enige om - det er, at de er enige om at sparke nedad i Danmark til de svageste grupper hér, men også nedad i verden, hvor vi oplever dety højeste flygtningetal siden Anden Verdenskrig.

Sparke nedad
- Det er da jer, som har lavet dagpengereform. Den er du meget stolt af. Hvis der er noget, som har sparket nedad, så er det da dagpengereformen?

- Det er et politisk synspunkt, mere end det er et spørgsmål.

- Så de arbejdsløse er helt oppe i toppen af samfundet?

- Der var også mange, som var imod efterlønsreformen, men det er de reformer, der har været med til at give det opsving, vi nu oplever, og som gør, at 30.000 er kommet i arbejde, siger Martin Lidegaard.

Martin Lidegaard forsvarer de radikale reformer og regeringssamarbejdet med Socialdemokraterne med næb og klør (Foto: Jens Dresling/Polfoto)
Martin Lidegaard forsvarer de radikale reformer og regeringssamarbejdet med Socialdemokraterne med næb og klør (Foto: Jens Dresling/Polfoto)
 

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Danmark skal ikke lade sig intimidere
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: