R-udspil: Skatten skal sænkes

I næste valgperiode vil Morten Østergaard sænke personskatterne i både toppen og bunden af indkomstskalaen

Følg Politik

Danskerne skal betale markant mindre i skat, hvis det står til den radikale leder Morten Østergaard.

Han foreslår i et R-skatteudspil nemlig at give skattelettelser i både bunden og toppen af indkomstskalaen for 13 milliarder kroner, og det skal ske allerede i næste valgperiode. Det skriver Berlingske.

- Jeg vil gerne slå fast, at det er fundamentalt, at de bredeste skuldre bærer mest. Derfor har jeg ingen kvababbelser ved, at vi har en topskat.

- Men det er uhensigtsmæssigt, at den er så høj, som den er, og derfor skal den ned. Det er lidt tabuiseret at sige, men det kan ikke nytte, at vi ignorerer Danmarks udfordringer, siger Morten Østergaard til Berlingske.

Konkret vil den radikale leder fører planen ud i livet ved at hæve det såkaldte beskæftigelsesfradrag, som alle arbejdende danskere får, med otte milliarder kroner.

I toppen af skalaen vil han bruge fem milliarder kroner på at sænke topskattesatsen med seks procentpoint.

På den måde skal topskatten ifølge De Radikales udspil fremover være på ni procent, og den øverste marginalskat vil falde til 50 procent.

Det vil ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriets beregninger betyde, at beskæftigelsen stiger med 10.000 personer, skriver Berlingske.

Men hvor pengene til skattelettelserne skal findes henne, er endnu usikkert.

Det vil den radikale leder løfte sløret for på et senere tidspunkt i valgkampen.

Østergaards markante forslag om lavere topskat er på linje med en række økonomiske analyser, der ifølge Berlingske viser, at en skattesænkning er den mest effektive måde at øge beskæftigelsen på.

Allerede nu afviser regeringskollega og finansminister Bjarne Corydon (S) dog blankt Morten Østergaards forslag som en "ren radikal stiløvelse", der vil ramme alt for skævt.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+