Rådmænd strippes for ansvar, men beholder lønchecken

Det skal spare omkring en kvart milliard kroner, men kritikere advarer mod centralisering af magt

Fungerende finansminister Morten Bødskov og social- og indenrigsminister Astrid Krag præsenterede torsdag regeringens udspil til en ny udligningsreform, som blandt andet indeholder et forslag til ny styreform i landets fire største kommuner. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Fungerende finansminister Morten Bødskov og social- og indenrigsminister Astrid Krag præsenterede torsdag regeringens udspil til en ny udligningsreform, som blandt andet indeholder et forslag til ny styreform i landets fire største kommuner. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Regeringen vil med udligningsreformen afskaffe den adskilte forvaltning og administration i de fire største byer.

Det er byer, hvor Socialdemokratiet sidder med den øverste borgmesterpost.

I dag har netop de fire byer en særlig styreform, der betyder, at de har flere borgmestre eller rådmænd med øverste ansvar for hver deres administration og ansatte. Det system vil regeringen afskaffe for at frigøre penge.

- Vi lægger op til en ny styreform i de store byer, så vi gør op med den silodelte forvaltning, der er i dag, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til Jyllands-Posten.

Ifølge regeringen vil forslaget med 'et forsigtigt skøn' samlet kunne frigøre omkring en kvart milliarder kroner, som de fire kommuner kan beholde.

Det drejer sig om København, Aarhus, Aalborg og Odense.

Med forslaget vil både fagborgmestrene i hovedstaden og rådmændene i de tre andre kommuner beholde deres nuværende titler og løn. Men de skal indgå i en ny fælles ledelse af kommunen med borgmesteren i spidsen.

Rådmænd advarer
Flere nuværende rådmænd advarer dog imod forslaget. Det vil ifølge dem koncentrere magten hos de fire socialdemokratiske borgmestre, der i dag sidder i spidsen for de fire byer.

- Det er en betoncentralisering af en meget stor del af magten omkring socialdemokratiske bykonger, siger rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune Thomas Medom (SF) til JP.

Samme toner lyder fra Venstres rådmand for by og kultur i Odense, Jane Jegind.

- Jeg er bange for, at vi taber noget demokratisk indflydelse, og at kommunen bliver en meget stor mastodont langt væk fra borgerne, siger hun til avisen.

En ekspert vurderer derudover, at det er usikkert, om en sammenlægning af forvaltninger vil kunne levere store besparelser.

- Jeg ville ikke have for store forventninger til sådan en øvelse. Selvfølgelig kan der være enkelte funktioner, som overlapper, men de enkelte politiske udvalg skal stadig betjenes.

- Potentialet for besparelser er i hvert fald behæftet med en væsentlig usikkerhed, siger Niels Opstrup, lektor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

38 kommuner skal betale
Regeringens forslag om at ændre styreformen i de store byer er en del af en større omlægning af den økonomiske fordeling mellem landets 98 kommuner, som blev præsenteret torsdag.

Det kaldes udligningsordningen.

Regeringen ligger med udspillet op til en øget omfordeling på 1,4 milliarder kroner fra landets rigeste til landets fattigste kommuner.

I regeringens kommende udspil vil 60 kommuner komme til at modtage penge, mens 38 kommuner kommer til at betale.

OVERBLIK: Det står der i regeringens forslag

  • Regeringen vil flytte 1,4 milliarder kroner fra 38 af landets rigeste kommuner til 60 af landets fattigste kommuner.
  • Det er særligt de rige hovedstadskommuner Gentofte, Rudersdal, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Dragør, som skal betale. De skal tilsammen bidrage med 0,6 milliarder kroner.
  • Kommuner som Lolland, Langeland, Guldborgsund, Tønder, Vesthimmerland og Frederikshavn vil modtage penge.
  • De 38 kommuner, der skal aflevere penge, får lov til at sætte kommuneskatten op. Samtidig skal den statslige bundskat sættes ned.
  • Ifølge udspillet kommer 58 kommuner til at få en økonomisk gevinst med udligningsreformen, mens 34 kommuner vil skulle afgive mere.
  • For seks kommuner kommer reformens virkninger til at være omtrent neutrale.
  • Kommuner med mange ældre eller mange socialt udsatte skal modtage flere penge.
  • Der indføres et loft over den rabat, velstående kommuner kan få i udligningssystemet, så de skal bidrage mere, end de gør i dag.
  • Kommuner med mange indvandrere skal modtage mere. Au Pairs skal ikke længere medregnes som udlændinge og give tilskud.
  • Regeringen lægger først de konkrete tal for samtlige kommuner frem i morgen (fredag), når de har diskuteret det med Folketingets partier

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet

15 kommentarer
Vis kommentarer