Annonce:
Annonce:

Radikal trækker sig i protest

Morten Munch Jespersen trækker sig som kandidat til kommunalvalget i protest over Radikale Venstres håndtering af sagerne om dårligt arbejdsmiljø og krænkelser i partiet

Radikale Morten Munch Jespersen trækker sig som kandidat ved kommunalvalget få måneder før valget. Pressefoto
Radikale Morten Munch Jespersen trækker sig som kandidat ved kommunalvalget få måneder før valget. Pressefoto
Annonce:
Følg Politik

Ledelsen i Radikale Venstre har været så dårlige til at håndtere de mange sager i partiet om dårligt arbejdsmiljø, sexisme og krænkelser, at en af deres kommunalvalgskandidater nu trækker sig i protest kort før valgkampen.

Det drejer sig om Morten Munch Jespersen, der er opstillet i København, og som er medlem af forretningsudvalget og hovedbestyrelsen i partiet.

- Jeg traf beslutningen i sidste uge, men den har egentlig været længe undervejs, fortæller han til Ekstra Bladet.

- Hvorfor bliver du ikke og kæmper?

- Jeg synes, at jeg har gjort alt, hvad jeg kunne for at ændre på tingene, men det kunne ikke lade sig gøre. Flertallet ville noget andet end mig, og så kan jeg ikke gøre mere, siger Morten Munch Jespersen til Ekstra Bladet.

Annonce:

Lukket og modvillig ledelse
I et opslag på Facebook beskriver han, hvordan det ikke handler om politik, men om en manglende selvransagelse hos ledelsen i partiet, som han beskriver som 'lukket' og 'modvillig'.

Eksempelvis kritiserer han håndteringen af en rapport fra Kvinfo, der skulle kortlægge omfanget af sexisme i partiet, men hvor flere kvinder og mænd oplevede, at deres vidneudsagn blev beordret fjernet fra rapporten af ledelsen, som Ekstra Bladet også har beskrevet. Det var på trods af, at vidnerne havde givet samtykke til, at deres udsagn måtte bringes i rapporten.

'Det har betydet, at en afgørende del af den feedback, respondenterne har givet, aldrig er kommet frem, og at partiet derfor, efter min mening, fortsat ikke er kommet helt til bunds i vores problemer. Ikke fordi vi ikke har haft muligheden, men fordi et flertal i Forretningsudvalget aktivt har fravalgt det,' skriver Morten Munch Jespersen.

Takkede nej til dialog
Han kritiserer desuden, at Forretningsudvalget ikke ville mødes med tidligere medarbejdere om en dårlig arbejds- og ledelseskultur i partiets sekretariat på Christiansborg.

Annonce:

'At Forretningsudvalget takkede nej til tilbuddet om en direkte dialog med de tidligere medarbejdere, der havde været udsat for adfærd, der givetvis ikke var seksualiseret, men som klart var grænseoverskridende, havde og har jeg fortsat meget svært ved at acceptere. Fordi jeg igen synes, at partiets forretningsudvalg aktivt fravalgte dialogen og åbenheden,' skriver Morten Munch Jespersen.

Kommunalvalgskandidatens udmelding kommer, få dage efter at Ekstra Bladet kunne afsløre endnu en sag om dårligt arbejdsmiljø i partiet. Karen Melchior fra de radikale har således gjort arbejdsmiljøet ulideligt for sine ansatte i Europa-Parlamentet, fordi hun ved flere lejligheder har mistet besindelsen, råbt ad folk og haft højlydte skænderier.

Også denne sag er blevet mødt med en larmende tavshed fra partiets top.

Radikalt maskefald

OVERBLIK: Radikale møgsager

Her er et overblik over et hårdt år for De Radikale:

* 16. september 2020 skriver folketingsmedlem Lotte Rod (R) i et Facebook-opslag, at hun er blevet taget på i Radikal Ungdom og i Radikale Venstre.

* 19. september varsler partiets daværende politiske leder, Morten Østergaard, på et landsmøde en undersøgelse, der skal afdække omfanget af sexisme i partiet.

* Morten Østergaard afviser i et interview med Jyllands-Posten, at han er krænkeren. Han ringer igen og trækker sit svar tilbage.

* 7. oktober mødes De Radikales folketingsgruppe til et møde i Den Sorte Diamant i København. Det strækker sig over mere end seks timer.

Efter mødet træder Morten Østergaard tilbage som politisk leder, da det er ham, der for knap ti år siden lagde en hånd på låret af Lotte Rod. Det har han ifølge flere af mødedeltagerne først nægtet på mødet, indtil Lotte Rod sagde, at Østergaard var krænkeren.

Den hidtidige næstformand, Sofie Carsten Nielsen, bliver på mødet valgt til politisk leder efter et kampvalg mod Martin Lidegaard.

* 9. oktober skriver Morten Østergaard på Facebook, at yderligere tre kvinder har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra ham i festligt lag.

Den nyudnævnte leder, Sofie Carsten Nielsen, afviser at have kendt til de nye sager.

* 12. oktober offentliggør partiets sekretariat en redegørelse over partiets håndtering af de tre sager om uønsket seksuel opmærksomhed fra Morten Østergaard. Redegørelsen fastslår, at der i alle sager er blevet handlet.

* Folketingsmedlem Katrine Robsøe (R) skriver på Facebook, at hun er en af de kvinder, som har følt sig krænket af Morten Østergaard. Det skulle være sket, da hun var studentermedhjælper i partiet i 2015.

* 13. oktober får Sofie Carsten Nielsen fuld opbakning fra partiets hovedbestyrelse.

* 14. oktober skriver Ida Auken på Facebook mere detaljeret om en af de hændelser, hvor Østergaard er anklaget for at have krænket kvinder.

Auken skriver, at blandt andre Sofie Carsten Nielsen og landsformand Svend Thorhauge er blevet orienteret om sagerne i 2017. Auken beskylder dem for at have dækket over krænkelser.

Det afviser Sofie Carsten Nielsen, som beskylder Auken for at destabilisere partiet. Også landsformand Svend Thorhauge afviser at være blevet orienteret om krænkelserne.

70 kommunal- og regionalpolitikere fra De Radikale giver fuld opbakning til Sofie Carsten Nielsen på møde.

* 15. oktober: Martin Lidegaard skriver på Facebook, at han ikke betvivler Ida Aukens fortælling om upassende adfærd fra Østergaard.

I en skriftlig kommentar siger Sofie Carsten Nielsen, at hun har søgt dialog med Ida Auken uden held. Hun siger, at hun ikke har kendt til en mail fra Ida Auken i 2017.

* 25. januar 2021: Jens Rohde forlader De Radikale med blandt andet følgende afskedssalut på Facebook:

- Vi har sendt os selv ud i ligegyldighedens ingenmandsland, fordi hverken Venstre eller Socialdemokraterne vil røre Radikale Venstre med en ildtang på det område.

Jens Rohde melder sig senere under fanerne hos Kristendemokraterne.

* 29. januar: Også Ida Auken forlader De Radikale og bliver i stedet folketingsmedlem hos Socialdemokratiet.

- Det er min oplevelse, at Radikale Venstre under de senere års ledelse har bevæget sig væk fra den tilgang og dermed også fra midten af dansk politik. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg længe har været uenig i den retning, skriver hun på Facebook.

* 11. februar: Martin Lidegaard, der stillede op til kampvalg mod Sofie Carsten Nielsen i oktober 2020, bliver igen næstformand for De Radikale, en post han ellers blev fjernet fra efter folketingsvalget i juni 2019.

7. april: Landsformand Svend Thorhauge meddeler, at han ikke genopstiller til posten ved partiets landsmøde i september.

* 12. august: De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, forlader politik 'for nu' efter flere sager om grænseoverskridende adfærd.

* 3. september: Karen Melchior, medlem af Europa-Parlamentet, beskyldes for at skabe et ulideligt arbejdsmiljø for sine ansatte.

Kilder: Jyllands-Posten, DR, Altinget, Ritzau, TV2, De Radikale, Ekstra Bladet

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Joachim B: Brev afslører syg kultur hos Radikale Venstre

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: