Annonce:
Annonce:

Radikale bakker op om stram finanslov

De Radikales leder mener ikke, at finansloven kan løse de store udfordringer. Der skal store reformer til

Politisk leder for De Radikale Sofie Carsten Nielsen er enig med regeringen i, at finansloven i år skal være stram. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix
Politisk leder for De Radikale Sofie Carsten Nielsen er enig med regeringen i, at finansloven i år skal være stram. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Titlen på regeringens forslag til næste års finanslov er 'Stramt og ansvarligt'.

Og det er sådan, det bliver nødt til at være lige nu, siger De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, som 'i den grad bakker op om linjen'.

- Det er et ansvarligt finanslovsforslag, og det er godt. Men den meget minimale finanslov viser også alt om, at vi har brug for reformer, siger Sofie Carsten Nielsen.

Det er ikke finansloven, men derimod reformer, som ifølge Sofie Carsten Nielsen skal løse 'de enorme problemer'. Reformer skal blandt andet være med til at bekæmpe klimaforandringer og skaffe mere arbejdskraft.

Det gælder både i det private og det offentlige, hvor der blandt andet mangler sygeplejersker, pædagoger og folk i psykiatrien.

Annonce:

- Den valgkamp, vi står over for nu, den bør handle om, hvordan vi får lavet de reformer, der skal til, for at vi kan investere i børn og unge og flere kolleger til blandt andre sygeplejersker, siger hun.

Regeringen vil formentligt inden længe fremlægge en ny økonomisk 2030-plan for Danmark, der vil sikre penge til investeringer i klima- og miljøtiltag. Det var planen, at den skulle præsenteres i august.

Derudover vil regeringen også præsentere et reformudspil under navnet 'Danmark kan mere III'.

- Vi er ikke glade for reformer for reformernes skyld. Det, vi er glade for, er at sikre en sund og ansvarlig økonomi på sigt, siger Sofie Carsten Nielsen.

Regeringen lægger med sit finanslovsudspil op til at sætte penge af til en forhandlingsreserve på 550 millioner kroner. Det er den pose penge, som regeringen lægger op til at forhandle om med partierne.

- Vi kommer jo ingen vegne for 550 millioner kroner, siger Sofie Carsten Nielsen, som dog heller ikke mener, at puljen bør være større.

Annonce:

- Vi kan ikke bare udvide den pulje. Det er ikke det, vi argumenterer for. Finansloven kommer ikke til at løse vores udfordringer. Vi bliver nødt til at have reformer og et mere langsigtet perspektiv. Vi mangler virkelig den 2030-plan, siger hun.

De Radikale fremlagde selv en økonomisk 2030-plan i forbindelse med partiets sommergruppemøde tidligere på måneden.

Med den har partiet blandt andet foreslået at øge arbejdsudbuddet med 23.000 personer, hæve udviklingsbistanden til en procent i 2030 og indføre en lavere skat på arbejdsindkomst i både bund og top.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

I tredje forsøg lykkedes det fredag for 'Ingen kommentarer' at få fat i Inger Støjberg. Lyt med herunder eller i din podcast-app.

FAKTA: To milliarder kroner skal yde hjælp mod stigende priser

Regeringen har onsdag fremlagt sit udspil til finansloven for 2023.

Her er udvalgte nedslag fra udspillet:

* Inflationshjælp:

Regeringen vil afsætte to milliarder kroner i 2023 til udfordringer med stigende priser på blandt andet fødevarer og energi, som er kommet på grund af krigen i Ukraine.

* Forhandlingsreserven:

Regeringen vil afsætte cirka 0,6 milliarder kroner i 2023 og en milliard kroner årligt i årene 2024-2026. Regeringen ser gerne pengene blive brugt på sundhedsområdet, herunder psykiatrien og ældre.

Forhandlingsreserven er en pulje med penge, hvor partierne kan komme med deres særlige ønsker til finansloven.

* Covid-19-håndtering:

Selv om covid-19 er aftaget i forhold til tidligere år, vil regeringen bruge 1,3 milliarder kroner i 2023 på at håndtere udfordringerne med coronavirus.

Året efter vil regeringen sætte 1,5 milliarder kroner af til covid-19-håndtering.

* Reserve til sikkerhed:

Som det allerede blev aftalt i Det Nationale Kompromis i marts i år, bliver der afsat 3,5 milliarder kroner årligt både i år og næste år.

Aftalen, der blev indgået af et bredt flertal i Folketinget efter Ruslands invasion af Ukraine, skal give penge til blandt andet forhøjet beredskab, styrket diplomati og humanitær indsats.

* Reserve til social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet:

Dette område skal styrkes med samlet 0,9 milliarder kroner i perioden 2023-26.

Regeringen ønsker blandt andet, at disse penge skal gå til udsatte, psykisk sårbare, mennesker med handicap, sclerosehospitaler og demente.

* Indsats på skatteområdet:

Regeringen vil indgå en politisk flerårsaftale for skattevæsenet i årene 2023-2027. Det skal sikre flerårige økonomiske rammer, prioritering af opgaver og aktiviteter i skattevæsenet samt en bedre styring af it-området, der har været udsat for hård kritik.

I tillæg til den nuværende reserve til skattevæsenet vil regeringen afsætte yderligere 447 millioner kroner i 2023, og flere penge skal følge de efterfølgende år.

Regeringen vil i det kommende efterår invitere Folketingets partier til forhandlinger om en aftale på skatteområdet.

* Oversvømmelser - nationalt varslingssystem:

Som følge af klimaforandringerne forventes det, at Danmark i fremtiden vil opleve hyppigere og mere ekstreme oversvømmelser.

Derfor vil regeringen etablere et nationalt varslingssystem. Det vil gøre Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) i stand til at varsle hvor, hvornår og i hvilket omfang der vil opstå oversvømmelser.

Varslingssystemet skal finansieres med 190 millioner kroner fra 2023-2026.

* De danske domstole:

Regeringen vil afsætte 151,1 millioner kroner næste år til de danske domstole. Det skal blandt andet bidrage til 'bunkebekæmpelse' hos domstolene, som kæmper med lange behandlingstider.

Kilde: Finansministeriet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: