Annonce:
Annonce:

Radikale i bizart optrin: Profil nægter at svare

Karen Melchior ville bestemt ikke snakke med Ekstra Bladet om de omfattende problemer med uacceptabel adfærd på hendes kontor

Karen Melchior ville ikke tale med Ekstra Bladet om sagerne på hendes kontor

Annonce:
Følg Politik

Stemningen er allerede højspændt til Radikale Venstres landsmøde i Nyborg.

I en syv minutter lang tale blæste medlem af Europa-Parlamentet for Radikale Venstre, Karen Melchior, til kamp mod diskrimination, chikane og uacceptabel adfærd mod minoriteter i Europa.

Men da Ekstra Bladet efter talen endnu engang forsøgte at få Karen Melchior i tale om de omfattende problemer med uacceptabel adfærd fra hende selv mod de ansatte på hendes eget kontor, var hun langt fra snakkesalig.

Stadig ingen interview
Hun ville kun tale om 'digital service act', lod hun Ekstra Bladet forstå.

- Digital service act arbejder jeg med i parlamentet. Det vil jeg godt snakke med dig om, lød det fra en ellers afvisende Karen Melchior.

- Men vil du ikke snakke om problemerne på dit kontor?

Annonce:

- Jeg har snakket om problemerne på mit kontor, lød det kortfattet fra Karen Melchior, der herefter flygtede ind i salen, mens Ekstra Bladet stillede yderligere spørgsmål.

Karen Melchior har dog på intet tidspunkt ville stille op til interview med Ekstra Bladet om problemerne, som hun i det store hele har afvist eksistensen af.

Flere sygemeldte
Stort set alle ansatte, der har arbejdet for politikeren, siden hun blev valgt i 2019, er i dag ude af vagten.

Flere af hinanden uafhængige kilder fortæller desuden til Ekstra Bladet, at flere er blevet sygemeldt som følge af Karen Melchiors 'perfide' og 'ondskabsfulde' adfærd på kontoret.

Karen Melchior har som svar på kritikken i et Facebook-opslag skrevet, at hun 'er oprigtigt ked af det, hvis det viser sig, at der er medarbejdere, der har oplevet et dårligt arbejdsmiljø'.

Larmende tavshed fra partiet
Sagen er blevet mødt med larmende tavshed fra Radikale Venstre. Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Radikale Venstres sekretariatsledelse, kontaktinstans samt den radikale leder Sofie Carsten Nielsen, men uden held.

Annonce:

Ingen fra partiet ønsker således at stille op til interview om sagen.

Karen Melchior selv har også holdt ualmindelig lav profil på sine sociale medier, siden Ekstra Bladet i starten af september kunne bringe afsløringen om de ansatte, der beskrev arbejdsmiljøet som ulideligt.

Således gik hendes antal af daglige tweets fra et gennemsnit på 41,8 i en periode ned på et rungende nul.

Karen Melchior har tidligere skrevet på Facebook, at der ikke var nogen tidligere ansatte, der havde klaget direkte til hende eller nogle af de klageinstanser, hun henviser til.

Ekstra Bladet har siden spurgt politikeren flere gange, om det fortsat forholder sig sådan, samt om der er andre instanser, hvor der er indløbet klager.

Det har Karen Melchior ikke ønsket at svare på.

OVERBLIK: Radikale møgsager

Her er et overblik over et hårdt år for De Radikale:

* 16. september 2020 skriver folketingsmedlem Lotte Rod (R) i et Facebook-opslag, at hun er blevet taget på i Radikal Ungdom og i Radikale Venstre.

* 19. september varsler partiets daværende politiske leder, Morten Østergaard, på et landsmøde en undersøgelse, der skal afdække omfanget af sexisme i partiet.

* Morten Østergaard afviser i et interview med Jyllands-Posten, at han er krænkeren. Han ringer igen og trækker sit svar tilbage.

* 7. oktober mødes De Radikales folketingsgruppe til et møde i Den Sorte Diamant i København. Det strækker sig over mere end seks timer.

Efter mødet træder Morten Østergaard tilbage som politisk leder, da det er ham, der for knap ti år siden lagde en hånd på låret af Lotte Rod. Det har han ifølge flere af mødedeltagerne først nægtet på mødet, indtil Lotte Rod sagde, at Østergaard var krænkeren.

Den hidtidige næstformand, Sofie Carsten Nielsen, bliver på mødet valgt til politisk leder efter et kampvalg mod Martin Lidegaard.

* 9. oktober skriver Morten Østergaard på Facebook, at yderligere tre kvinder har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra ham i festligt lag.

Den nyudnævnte leder, Sofie Carsten Nielsen, afviser at have kendt til de nye sager.

* 12. oktober offentliggør partiets sekretariat en redegørelse over partiets håndtering af de tre sager om uønsket seksuel opmærksomhed fra Morten Østergaard. Redegørelsen fastslår, at der i alle sager er blevet handlet.

* Folketingsmedlem Katrine Robsøe (R) skriver på Facebook, at hun er en af de kvinder, som har følt sig krænket af Morten Østergaard. Det skulle være sket, da hun var studentermedhjælper i partiet i 2015.

* 13. oktober får Sofie Carsten Nielsen fuld opbakning fra partiets hovedbestyrelse.

* 14. oktober skriver Ida Auken på Facebook mere detaljeret om en af de hændelser, hvor Østergaard er anklaget for at have krænket kvinder.

Auken skriver, at blandt andre Sofie Carsten Nielsen og landsformand Svend Thorhauge er blevet orienteret om sagerne i 2017. Auken beskylder dem for at have dækket over krænkelser.

Det afviser Sofie Carsten Nielsen, som beskylder Auken for at destabilisere partiet. Også landsformand Svend Thorhauge afviser at være blevet orienteret om krænkelserne.

70 kommunal- og regionalpolitikere fra De Radikale giver fuld opbakning til Sofie Carsten Nielsen på møde.

* 15. oktober: Martin Lidegaard skriver på Facebook, at han ikke betvivler Ida Aukens fortælling om upassende adfærd fra Østergaard.

I en skriftlig kommentar siger Sofie Carsten Nielsen, at hun har søgt dialog med Ida Auken uden held. Hun siger, at hun ikke har kendt til en mail fra Ida Auken i 2017.

* 25. januar 2021: Jens Rohde forlader De Radikale med blandt andet følgende afskedssalut på Facebook:

- Vi har sendt os selv ud i ligegyldighedens ingenmandsland, fordi hverken Venstre eller Socialdemokraterne vil røre Radikale Venstre med en ildtang på det område.

Jens Rohde melder sig senere under fanerne hos Kristendemokraterne.

* 29. januar: Også Ida Auken forlader De Radikale og bliver i stedet folketingsmedlem hos Socialdemokratiet.

- Det er min oplevelse, at Radikale Venstre under de senere års ledelse har bevæget sig væk fra den tilgang og dermed også fra midten af dansk politik. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg længe har været uenig i den retning, skriver hun på Facebook.

* 11. februar: Martin Lidegaard, der stillede op til kampvalg mod Sofie Carsten Nielsen i oktober 2020, bliver igen næstformand for De Radikale, en post han ellers blev fjernet fra efter folketingsvalget i juni 2019.

7. april: Landsformand Svend Thorhauge meddeler, at han ikke genopstiller til posten ved partiets landsmøde i september.

* 12. august: De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, forlader politik 'for nu' efter flere sager om grænseoverskridende adfærd.

* 3. september: Karen Melchior, medlem af Europa-Parlamentet, beskyldes for at skabe et ulideligt arbejdsmiljø for sine ansatte.

Kilder: Jyllands-Posten, DR, Altinget, Ritzau, TV2, De Radikale, Ekstra Bladet

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Følg Ekstra Bladets live-dækning af dagens mange landsmøder her:

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: