Radikale kræver arbejdet i gang mod ny EU-folkeafstemning

Mens EU-Kommissionen atter sår tvivl om dansk Europol-aftale, kræver Radikale drøftelser om ny afstemning.

Arkivfoto: Jens Dresling, POLFOTO
Arkivfoto: Jens Dresling, POLFOTO

Med en klar melding fra EU-Kommissionen om, at Danmark godt kan glemme alt om en parallelaftale om Europol-samarbejdet, må regeringen sætte gang i drøftelser med Dansk Folkeparti om en ny EU-folkeafstemning.

Det siger De Radikales leder, Morten Østergaard.

- Timegasset løber ud, og af hensyn til Danmarks forbliven i det europæiske politisamarbejde har vi behov for at få afklaret den her sag.

- Derfor opfordrer jeg regeringen til at få Dansk Folkeparti til at stå ved løftet om, at vi forbliver en del af Europol efter 1. maj 2017, også selv om det måtte kræve en ny folkeafstemning, siger han.

Folkeafstemningen 3. december sidste år endte med et nej til at erstatte det danske EU-retsforbehold med en tilvalgsordning.

Det betyder, at Danmark ryger ud af Europol 1. maj 2017, med mindre det lykkes statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at forhandle en dansk særaftale på plads.

EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, siger tirsdag til TV2 News, at forhandlingerne om en dansk særaftale om Europol ikke fører nogen vegne.

Tidligere har også EU-præsident Donald Tusk og EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker sagt, at det bliver meget svært for Danmark.

Lykkes det ikke at få en parallelaftale med EU, er en ny dansk folkeafstemning en mulighed for at sikre Danmarks plads i Europol.

Dansk Folkeparti har dog koblet støtte til et ja i en eventuel folkeafstemning om Europol sammen med muligheden for at indføre permanent grænsekontrol til enhver tid.

Men sagen er for alvorlig til politisk drilleri, siger Morten Østergaard.

- Det her er en afgrænset problemstilling. Den handler om, hvorvidt dansk politi fortsat har fri og uhindret adgang til det samarbejde, som betyder utrolig meget for det daglige politiarbejde i kampen mod organiseret kriminalitet og forebyggelse af terror.

- Det skal der skabes klarhed over nu, hvor beskeden fra kommissionen er så klar, siger han.

Seneste nyt

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.