Radikale vil lave ny skrotpræmie for oliefyr

Staten skal give cirka 25.000 kr. til boligejere uden for fjernvarmeområderne, som skrotter oliefyret, siger R

Skrot dit oliefyr og få omkring 25.000 kroner til en varmepumpe.

Det tilbud vil De Radikale give til boligejere uden for fjernvarmeområderne.

- Det vil være super godt for de enkelte, der sidder med oliefyr i et udkantsområde og ikke kan låne penge til at skifte det, begrunder ministeren for klima, energi og bygninger, Rasmus Helveg Petersen, over for Ritzau og uddyber:

- De kan få en billigere elregning, og det er super godt for miljøet, hvis vi kan komme af med nogle af de 170.000 enkeltstående, osende oliefyr rundt omkring.

Ifølge ministeren er det især i Nordjylland, på Lolland og på Sjælland, hvor kombinationen af oliefyr og manglende mulighed for fjernvarme er udbredt.

Ifølge ministeren kan det i de samme områder være svært at tage et lån i huset til at finansiere en udskiftning.

Derfor vil han give en skrotpræmie i størrelsesordnen 25.000 kroner som fastsættes individuelt - blandt andet efter fyrets alder.

- Det bliver rigtig svært at komme af med de sidste oliefyr i yderområderne, hvis vi ikke laver en ordning som den her, mener ministeren.

Tilbage i marts 2010 indførte den daværende VK-regering en midlertidig ordning, som gav alle boligejere et tilskud på mellem 10.000 og 20.000 kroner, hvis de skrotede deres oliefyr.

Ordningen lukkede i sommeren 2011, og siden har boligejere selv skulle betale hele regningen, hvis de ville af med de oliedrevne varmekilder.

De Radikale vil finansiere den nye præmie gennem PSO-afgiften, som EU-Kommissionen har kritiseret for at være konkurrenceforvridende, men som regeringen arbejder på at finde en permanent model for.

- Det er en forholdsvis billig måde at lave grøn omstilling på, og det er ikke sådan, at PSO’en skal stige, forsikrer Rasmus Helveg Petersen.

Han foretrækker skrotpræmien frem for et generelt håndværkerfradrag øremærket til energiforbedringer og klimasikring, som SF har foreslået.

- Jeg vil meget specifikt gerne af med de fossile brændsler, og der er oliefyrene en meget specifik kilde herhjemme. Så jeg vil gerne målrette ordningen mod dem, erklærer den radikale minister.

0 kommentarer
Vis kommentarer