Raketter og luksus: Her er 'Muttis' maskiner

Flugzeug Ein: Specialudstyret kæmpefly transporterer kansler Angela Merkel rundt i verden

Kansler Angela Merkel ankommer til Lissabon på et af det tyske Luftwaffes officielle repræsentationsfly. (Foto: AP)
Kansler Angela Merkel ankommer til Lissabon på et af det tyske Luftwaffes officielle repræsentationsfly. (Foto: AP)

Når Tysklands kansler Angela Merkel besøger regeringsledere verden rundt, sker det ikke med små armbevægelser.

Den tyske statschef, der i dag lander i Kastrup for at besøge Helle Thorning-Schmidt på sit første officielle visit i Danmark, kan nemlig bryste sig af en mindre hangar med officielle repræsentationsfly fra Luftwaffes, det tyske flyvåbens, 'Flugbereitschaft'.

Det fremmeste af slagsen, Konrad Adenauer, er et gennem-modificeret Airbus A340 i den såkaldte 313 VIP-udgave, som både er udrustet med raketværn og 'tidløs og elegant' luksus. Flyet er i stand til at transportere delegationer på op til 143 personer og kan flyve 13.500 kilometer på fulde tanke.

Topudgaven af fly fra Angela Merkels maskinpark er en A340 med VIP-indretning. (Foto: All Over Press)
Topudgaven af fly fra Angela Merkels maskinpark er en A340 med VIP-indretning. (Foto: All Over Press)
 

Det enorme jetfly er af samme type, som bruges af SAS på langdistanceruterne fra Kastrup til bl.a. USA. Og på grund af størrelsen og den lange rækkevidde vil det af samme årsag være for dyrt at bruge på den korte flyvetur mellem hovedstæderne Berlin og København. I stedet bliver et mindre fly - også fra Luftwaffes flyberedskab - brugt til dagens lynvisit.

Det oplyser det tyske ambassade i en mail til Ekstra Bladet.

Se også: Eksperter: Merkels besøg er guld værd for Thorning

Se også: Thorning om Merkel-besøg: Vi skal tale om Femern-aftale

Se også: Program: Dem skal Mutti mødes med

'Kansleren kommer ikke med Konrad Adenauer', men en Airbus A319 maskine (...) 'Adenauer' er en Airbus A340 der anvendes ved mellem- og langdistance. Der bliver altid taget hensyn til delegationsstørrelsen og længden af rejsen og en tur fra Berlin til CPH i 'Adenauer' ville være for dyrt, skriver ambassaden.

DDR-maskine med problemer

Frem til 2011 benyttede de tyske regeringschefer og topministre sig af en ældre Airbus A310, som bundesregeringen havde arvet fra tiden før Murens fald. Flyet, der også bar kaldenavnet 'Konrad Adenauer', voldede imidlertid de tyske toppolitikere mange problemer, som ambassaden også med diplomatisk, tysk lune bemærker i svaret til Ekstra Bladet.

'I ved det nok, men den nuværende 'Adenauer' er fra 2011, da den foregående maskine var en, man havde overtaget fra DDR luftfartselskabet Interflug i 1990, som var lidt bedaget.'

Fordi de officielle repræsentationsfly, der bruges af kansler Merkel, hører under Luftwaffes materielansvar, bærer de også det officielle kendetegn, kendt som en kokarde, for det tyske luftvåben. Siden Luftwaffe blev genetableret ovenpå 2. Verdenskrig har Luftwaffes kokarde været en stiliseret udgave af jernkorset.

Kansler Merkels A319 ses her i Københavns lufthavn tirsdag formiddag. (Privatfoto)

32 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere