Raser over DR-vært: Eksborgmester narkotestet på live-tv

Den tidligere narkoman og borgmester i Fredericia Thomas Banke blev narkotestet ud af det blå på live-tv. Nu raser seerstormen

Den tidligere borgmester i Fredericia Thomas Banke (V) endte med at kollapse i en morfintåge over en buffet til et topmøde. Så måtte kollegerne reagere. Polfoto: Rumle Skafte.
Den tidligere borgmester i Fredericia Thomas Banke (V) endte med at kollapse i en morfintåge over en buffet til et topmøde. Så måtte kollegerne reagere. Polfoto: Rumle Skafte.
Følg Politik

En sand seerstorm har ramt DR's Aftenshowet.

Det skyldes en billig narkotest, som pludselig blev hevet op af lommen på værten Mark Stokholm, da den tidligere narkoman og borgmester i Fredericia, Thomas Banke, var inde for at tale om sin nye bog 'Borgmester på stoffer - Mine fire år i narkohelvede'.

Borgmesteren fik spørgsmålet, om han ville lade sig narkoteste på live-tv, og et lille udpluk af de seneste kommentarer på DR's Facebook-side viser tydeligt seernes utilfredshed.

'Usmageligt at foreslå narkotest på direkte tv' skriver Ingelise.

'Klamt ulækkert respektløs' skriver Jesper Juul Madsen.

'DR - jeg er dybt skuffet over Jer. Hvad bilder I Jer egentlig ind?' skriver Hanne Damkjær.

'Hvor var det dog ubehageligt at se på... Hvorfor i alverden skulle manden dog udsættes for et valg som han ikke kunne afslå..??' skriver Gerda Mikkelsen.

Misbrugs-borgmester fortæller alt i ny bog: Var klar til at drikke urin

Testen var negativ
Testen viste ikke spor af kokain, amfetamin og MDMA, men Thomas Banke anede intet, før kameraerne rullede, som du kan se her.

- Der var en aftale om, at de kunne spørge mig om alt. Men de havde intet sagt om at tage en narkotest, siger Thomas Banke.

- Jeg synes ikke, at jeg kunne sige nej. Jeg har ikke noget at skjule, og den var negativ, men havde jeg sagt nej, så havde mistanken hængt på mig, forklarer han.

Thomas Banke påpeger også, at en billig test, som den Aftenshowet benyttede, kan lave fejl. Derfor kunne han være blevet hængt ud på live-tv på et falsk grundlag.

- Jeg vil gerne aflægge en narkotest, men det skal være en læge, som ved, hvad han gør, og ikke en billig test, man kan trække i en automat, der kan vise, hvad som helst, fortæller han.

V-komet færdig med Venstre: Kritiserer Løkke på vej ud

Skylder en undskyldning
Thomas Banke er ikke rasende, men det er stort set alle kommentarerne til DR. Flere mener, at DR skylder Thomas Banke en undskyldning.

'Jeg er simpelthen rystet!! Hvem i al verden har godkendt, at en journalist, fuldstændig uden kendskab til misbrug eller i besiddelse af behandlingsmæssige kompetencer kræver en urinprøve?! Det er så komplet uanstændigt, uansvarligt og uprofessionelt. Der bør i den grad undskyldes til Thomas Banke...!!!, skriver Christina Hostrup.

'Ganske uanstændigt at narkoteste ham! Det må bare have været så ydmygende for ham! Han taler åbent om sin fortid, og så bliver han mødt med mistillid!' skriver Pernille Frisenvang.

Morfin-borgmesteren: Det laver han i dag

En sag i presselogen
Thomas Banke vil dog ikke tage sagen til Pressenævnet. Han mener dog, at DR gik over grænsen med en billig test ud af det blå.

- Jeg tager det med et overskud, men sådan en gimmick er måske en sag for presselogen. Der er jo en grund til, at det er en læge, som tager en blodprøve, når det gælder spørgsmålet om narkokørsel, siger Thomas Banke.

Imens raser seerne videre.

'Utilgiveligt indslag fra DR, virkeligt grænseoverskridende at overvære en mand som lige har rejst sig, blive sparket ned - dårlig stil' skriver Anja Kristina Søborg.

'Føj for helvede DR hvor har i fået jeres opdragelse håber sku ikke i får besøg mere skam jer,' skriver Jens Lund.

Anna Mee ikke alene: Her er Danmarks skandale-borgmestre

DR Nyheder forsvarer testen
Som en reaktion på de mange seer-reaktioner forsvarer DR sig med, at det hele var aftalt.

'Aftenshowet havde aftalt med Thomas Banke, at de måtte spørge ham om alt, og at de sågar måtte narkoteste ham. De tog ham på ordet, og selvom han blev overrasket, tog han det pænt - også da kameraet var slukket, skriver Jens fra DR Nyheder på Facebook.

Thomas Banke har efter at have læst DR's svar kontaktet Ekstra Bladet igen.

- Det er løgn, at vi har aftalt, at jeg kunne tage en narkotest. Det passer på ingen måde, at jeg har sagt ja til at tage en test på nationalt tv, fortæller han.

Bankes bog er fortalt til journalist Henrik Qvortrup, som også harcelerede over den ukendte narkotest.

På Twitter svarer DR-værten Mark Stokholm på kritikken.

BT har talt med redaktionschef på Aftenshowet Ann Lykke Davidsen, hvor det fremgår, at narkotesten ikke var aftalt på forhånd.

- Jeg synes, at når det her interview handler om troværdighed, så ville det have været utroværdigt, hvis vi havde aftalt med ham, at vi ville teste, siger hun til BT.

Selve testen forsvarer DR-chefen også.

- Det gør vi, fordi han (Thomas Banke, red) selv går ud med en bog, hvori han blotter sig og fortæller, at han har levet på en løgn og blandt andet været påvirket i Aftenshowet på direkte tv tidligere, siger hun.

Thomas Banke har også omtalt indslaget på Facebook.

'Jeg burde måske have nægtet at tage den. Ikke fordi jeg har noget at skjule, men fordi jeg ærlig talt ikke skylder nogen at aflægge narkotest for rullende kameraer. Imidlertid blev jeg så overrasket over dette noget effektjagende stunt, at jeg tog testen', skriver Thomas Banke på Facebook.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind