Annonce:
Annonce:

Raser over pensionsfup: - Det er Arne-MINUS!

Den nye regerings såkaldte 'Arne plus' ordning er en klar forringelse og et fupnummer, lyder kritikken

Mai Villadsen er langt fra tilfreds efter præsentationen af det nye regeringsgrundland

Annonce:
Følg Politik

Danmarks nye regering vil nedlægge seniorpensionen og fusionere den med Arne-pensionen, og den nye ordning sælger de under navnet 'Arne plus'. Men det er det rene fup og fidus, mener blandt andet Enhedslistens politiske leder, Mai Villadsen.

- Jeg synes godt nok, det er gået fra at være 'Arne plus' til 'Arne minus'. Det her jo et fupnummer, lyder det fra Villadsen.

Hun påpeger, at man med den nye ordning vil få omkring 15.000 kroner om måneden ifølge regeringsgrundlaget, hvor man i seniorpension i dag kan få op til 19.360 kroner om måneden, hvis man er enlig.

- Det er at snyde danskerne, at lave et regulært fupnummer og kalde det her en Arne-plus-ordning. For i virkeligheden er det et pensionstyveri, man foretager sig. Man har tænkt sig at tage tusindvis af kroner op af lommerne på folk, der troede, at de kunne få seniorpensionen, tordner Mai Villadsen.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson
 

Annonce:

Derudover kan man være på seniorpension i seks år, hvor man kun kan være på Arne-pension i tre år.

- Jeg synes ikke, det kan være rigtigt, at det er nedslidte mennesker, som skal betale med deres pension og deres år på pension, for at man kan give skattelettelser til de suverænt rigeste og til selskabsejerne, som man også gør med den her regering, siger Mai Villadsen.

Pape ærgrer sig også
Hun er langt fra alene med kritikken. Også i den blå blok lyder der bekymring fra de konservatives Søren Pape Poulsen.

Han ærgrer sig ligesom Mai Villadsen over, at dem på seniorpension går ned i ydelse, mens dem, der er på Arne-pension, går op.

I dag ligger Arne-pensionen på højest 13.740 kroner om måneden.

Annonce:

- Det er ærgerligt, den måde, man vil behandle nedslidte på. Når man afskaffer seniorpensionen, så går de mennesker, der havde en lægeerklæring på, at de ikke kan holde til at være på arbejdsmarkedet længere, betragteligt ned i ydelse. Og dem, der får Arne-pensionen, der ikke handler om nedslidning, de går op, siger han til Ekstra Bladet.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson
 

Også hos Gigtforeningen er man bekymrede.

'Arne Plus er en klar forringelse. Det nye navn er rent spin. Reelt halverer SMV-regeringen det antal år, man kan få tidlig værdig tilbagetrækning,' skriver de på Twitter.

I regeringsgrundlaget begrunder regeringen sammenlægningen med, at der er behov for at rydde op og renovere i ordningerne.

'Der er over årene skabt forskellige ordninger for tidligere tilbagetrækning, som kan være svære at navigere i for borgerne. Derfor er der behov for at sanere i ordningerne,' skriver regeringen som begrundelse.

FAKTA: To ordninger bliver til én

Som det er i dag, findes der to ordninger for nedslidte: seniorpension og tidlig pension, bedre kendt som Arne-pensionen.

I dag kan man søge om Arne-pension, hvis man har haft en såkaldt langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet, det vil sige 42-44 år. Man kan søge om retten til Arne-pension op til tre år før folkepensionsalderen. Der stilles ikke krav om nedsat arbejdsevne for at få pensionen. Man kan med denne ordning i dag få højst 13.740 kroner om måneden.

I dag kan man søge om seniorpension, hvis man har haft en langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet svarende til 25 års fuldtidsarbejde og desuden har en varig nedsat arbejdsevne på højst 15 timer om ugen. Man kan søge om retten til seniorpension, seks år før man når folkepensionsalderen. Man kan med denne ordning i dag få op til 19.360 kroner om måneden.

Ifølge det nye regeringsgrundlag bliver seniorpensionen lagt sammen med retten til tidlig pension, hvilket fik Mette Frederiksen til at kalde det for en 'Arne plus'-ordning. Det skal være én ny ordning, men med to indgange: En rettighedsbaseret, som der er nu, og en visitationsmodel.

Ydelsesniveauet bliver på cirka 15.000 kroner om måneden. Som ydelsesniveauerne er i dag, betyder det, at seniorpensionen går ned, mens Arne-pensionen går op.

Og kigger man på tallene, er der da også langt flere danskere, der har valgt seniorpensionen. Ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er der 20.718 danskere på seniorpension, mens kun 6530 danskere er på Arne-pension.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Annonce:
Pas på ønsker i Venstre - de kan gå i opfyldelse
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU

Bagholdet

Annonce:
Annonce: