Rasler med sablen: Udlændingeplan kan koste Mette magten

Flere medlemmer af Enhedslistens hovedbestyrelse siger, at Socialdemokratiets udlændingeplan krydser Enhedslistens røde linjer for at støtte en S-regering

Mette Frederiksen. Foto: Stine Tidsvilde
Mette Frederiksen. Foto: Stine Tidsvilde

Flere medlemmer af Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelse kommer nu med en direkte trussel til Mette Frederiksen (S):

Socialdemokratiet kan miste magten med sit nye udlændingeudspil - det krydser nemlig Enhedslistens røde linjer for at støtte en S-regering, siger flere af hovedbestyrelsesmedlemmerne til DR.

Sidste år bad partiets årsmøde hovedbestyrelsen fastlægge en mere aggressiv kurs overfor Socialdemokratiet. I sidste ende kan Enhedslisten beslutte at vælte en socialdemokratisk ledet regering, og det er op til partiets hovedbestyrelse at fastlægge den endelige linje.

- Hvis det her udspil står i et regeringsgrundlag, så kan jeg ikke forestille mig, at vi bakker op om (S-formand, red.) Mette Frederiksen, siger hovedbestyrelsesmedlem Allan Ahmad.

Han får opbakning af hovedbestyrelsesmedlem Gunna Starck:

- Mette Frederiksen er snublet i vores røde linjer, siger hun til DR.

Mette Frederiksen. Foto: Stine Tidsvilde Dansk politik Hård kritik af Mettes flygtninge-udspil: Helt urealistisk

Mistillidsvotum
Hvis en kommende S-ledet regering vil have Folketinget med på partiets nye asyl- og udlændingepolitik, kan det ligefrem blive nødvendigt at vælte Mette Frederiksens regering, mener medlem af Enhedslistens forretningsudvalg og partiets hovedbestyrelse Michael Voss.

- Hvis Mette Frederiksen skulle blive statsminister og stiller sådan et forslag i Folketinget, så vil det efter min personlige mening være så grelt, at det kunne få os til at trække støtten eller stille et mistillidsvotum, siger Michael Voss til DR.

I udlændingeudspillet lægger Socialdemokratiet blandt andet op til, at det ikke skal være muligt at søge asyl ved den danske grænse. I stedet skal de spontane ansøgere fremover sendes til et dansk drevet modtagecenter i et tredjeland som for eksempel Nordafrika. Derudover vil Socialdemokratiet eksempelvis indføre et loft over, hvor mange med ikke-vestlig baggrund, der kan komme til Danmark.

Hans Engell mener, at ministerlisten godt kunne slankes. Foto: Jakob Boserup Plus Engell: Disse fem ministre er overflødige

Forstår frustrationen
På Christiansborg er Enhedslistens fungerende politiske ordfører, Nikolaj Villumsen, ikke helt enig med de kritiske hovedbestyrelsesmedlemmer.

Han forklarer, at det ikke er op til enkelte hovedbestyrelsesmedlemmer at beslutte, hvor partiets grænser går.

- Jeg forstår sagtens frustrationen hos en række hovedbestyrelsesmedlemmer over den højredrejning, vi ser hos Socialdemokratiet lige nu. Men jeg må samtidig sige, at jeg ser deres udspil som symbolpolitik uden rod i virkeligheden, siger han til DR.

Her er nogle af elementerne i Socialdemokratiets udlændingeplan:

* Der skal indføres et loft over, hvor mange med ikkevestlig baggrund der kan komme til Danmark.

* Loftet skal fastsættes årligt af Folketinget, og det skal gælde både flygtninge og familiesammenførte.

* En asylreform skal stoppe adgangen til at søge asyl i Danmark.

* Spontane asylansøgere skal sendes til et dansk drevet modtagecenter i et tredjeland i eksempelvis Nordafrika.

* Asylansøgere skal være i modtagecentreret, mens deres asylsag behandles.

* Det skal ikke være muligt at søge asyl ved at møde direkte op på det danske modtagecenter.

* Det skal heller ikke være muligt for asylansøgere, der får asyl, at komme til Danmark. De skal sendes til en FN-flygtningelejr.

* Danmark forpligter sig til at tage kvoteflygtninge gennem FN-systemet.

* Alle flygtninge og indvandrere skal som udgangspunkt arbejde 37 timer om ugen eller være under uddannelse. Ifølge S betyder det, at op mod 30.000 personer her og nu skal aktiveres.

* S mener, at det, partiet lægger op til, er inden for rammerne af de internationale konventioner.

* Der skal ske automatisk opskrivning af børn i vuggestuer.

616 kommentarer
Vis kommentarer