Redaktør: Thorning leverer skyts til fodsoldaterne

Thorning maner venligt, men bestemt, til samling i rød blok, men hun slipper næppe for kritik, mener redaktør

Følg Politik

Med sin tale til de socialdemokratiske partitropper 1. maj tager statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fat på et af de spørgsmål, der har plaget regeringen allermest i dens tid ved magten: Dagpengene.

Og selvom statsministeren holder fast i, at dagpengesystemet ikke må koste mere, end det gør i dag, så indeholder talen alligevel en udstrakt hånd til kritikerne af den reform, som den tidligere borgerlige regering gennemførte, men som Thorning har fastholdt.

Det vurderer Informations politiske redaktør, Casper Dall.

- Selvom hun ikke har noget fikst og færdigt forslag, så er hun noget mere konkret om, hvad Socialdemokraterne ønsker, nemlig at det skal være nemmere at genoptjene retten til dagpenge, siger han.

Statsministeren slår i sin tale fast, at Socialdemokraterne ønsker et nyt dagpengesystem, hvor færre mister retten til dagpenge, og hvor det er lettere at genoptjene den.

Det er ifølge Casper Dall meget vigtigt i en valgkampsammenhæng,

- Det er en måde, hvorpå Thorning kan give de socialdemokrater, der skal ud og føre valgkamp, nogle argumenter.

- De får nogle svar, de kan give danskerne i løbet af en valgkamp, siger han.

Samtidig er det en imødekommelse af fagbevægelsen, der i et fælles udspil fra hovedorganisationerne LO og FTF har foreslået en stribe ændringer.

Casper Dall hæfter sig desuden ved, at der ud over den klassiske kritik af de borgerlige også er et svirp til de politiske venner i SF og Enhedslisten, eller en "venlig opfordring", som han kalder det.

Thorning spørger i talen: Er det er ikke på tide, at I stopper med at sige, at det er socialdemokraterne, der ikke ønsker et nyt dagpengesystem?

- Hun forsøger at sige til SF og Enhedslisten, at de skal rette skytset mod de borgerlige.

- Men det ser det ikke ud til, at Enhedslisten og SF har tænkt sig at rette sig efter det. De kommer til at køre benhård retorik på Thorning på det her, vurderer Casper Dall.

Thorning siger i sin tale blandt andet, at SF og Enhedslisten bør stoppe med at kritisere Socialdemokrater for dagpengesystemet, når "alle ved", at det var Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahls idé.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+