Regeringen fastholder jysk elmotorvej men kommer kritik i møde

Så meget som muligt af 170 kilometer lang højspændingsledning fra Holstebro til grænsen skal graves ned

Jan Dahlmann fra Bredebro er en af de danskere der vil blive berørt af de nye højspændingsledninger. Foto: Christer Holte
Jan Dahlmann fra Bredebro er en af de danskere der vil blive berørt af de nye højspændingsledninger. Foto: Christer Holte

Regeringen fastholder at opsætte nye 400-kilovolt-ledninger. Men den kommer kritik i møde ved at nedgrave dele af dem samt eksisterende 150-kilovolt-ledninger i Syd- og Vestjylland.

Det sker efter udbredt kritik fra eksempelvis lokale Venstreborgmestre. De er imod at etablere flere luftledninger og vil i stedet have dem gravet ned.

Men det er kun muligt for 15 procent af 400-kilovolt-ledningerne ifølge det statslige Energinet, som bakkes op af en uvildig ekspertvurdering.

Se også: Her skal 35 meter høje el-master op: Umulige at grave ned

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) siger på et pressemøde i Esbjerg, at han vil have markant færre master og luftledninger i Syd- og Vestjylland.

- Jeg og regeringen havde gerne set, vi kunne nedgrave det hele. Det er ikke teknisk muligt. Derfor har vi fundet denne løsning, som er den mest skånsomme overhovedet muligt, siger han.

I dag ligger 8000 boliger i området inden for 500 meter af en luftledning, men når nedgravningen er gennemført, og de nye 400-kilovolt-ledninger er sat op, vil antallet være faldet til 900 boliger.

Se også: 170 kilometer lang øjebæ: Måske slipper jyderne alligevel

Den 170 kilometer lange højspændingsledning fra Idomlund ved Holstebro går til den dansk-tyske grænse.

Det vurderes at koste 1,4 milliarder kroner, som et politisk flertal er enig om at finde over tarifferne. Det vil betyde en årlig merudgift på cirka fem kroner for en almindelig husstand.

Samlet vil det betyde en reduktion af luftledninger fra 324 kilometer i dag til cirka 145 kilometer.

Den størst mulige andel af de kommende 400-kilovolt-ledninger skal graves ned.

Energinet har tidligere vurderet, at det ikke er forsvarligt at kabellægge mere end op til 15 procent svarende til 26 kilometer af de i alt 170 kilometer nye 400-kilovolt-ledninger.

101 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere