Annonce:
Annonce:

Regeringen i mindretal: Tvinger hemmelige dokumenter frem

Et flertal vil formentlig stemme for, at regeringen skal offentliggøre dokumenter fra nedlagt Irak-Kommission

Kommissionen skulle  undersøge baggrunden for den danske beslutning om at deltage i krigen i Irak, samt hvorfor danske myndigheder tilbageholdt  personer under krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan. (Foto: Forsvaret)
Kommissionen skulle undersøge baggrunden for den danske beslutning om at deltage i krigen i Irak, samt hvorfor danske myndigheder tilbageholdt personer under krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan. (Foto: Forsvaret)
Annonce:
Følg Politik

Justitsminister Søren Pind (V) kan godt rulle ærmerne op på sin hvide skjorte, for han skal formentlig grave dybt ned i Justitsministeriets støvede arkiver med klassificerede dokumenter.

Det ser nemlig ud til, at regeringen er i mindretal, når Folketinget skal stemme om Liberal Alliances beslutningsforslag, som vil tvinge regeringen til at offentliggøre 70.000 ellers mørkelagte dokumenter fra Irak-Kommissionen.

Sammen med oppositionen i rød blok kan Liberal Alliance nemlig mønstre et flertal, skriver Ritzau fredag, hvor forslaget er til 1. behandling.

Pind vil trodse flertal: Udleverer ikke Irak-dokumenter

Dokumenter skal offentliggøres
Liberal Alliance var ellers selv med til at lukke kommissionen, men ifølge den liberale udenrigsordfører Mette Bock (LA) er det vigtigt, at kommissionens dokumenter lægges frit frem, også selv om der vil være overstregninger.

Annonce:

- Det vigtigt, at kommissionens dokumenter lægges frit frem til de borgere og journalister, som måtte have interesse i at læse dem, lyder det fra Mette Bock.

- Jeg har fuld forståelse for, at der kan være en række dokumenter, man ikke kan lægge frem, og at der er nogle ting, som man er nødt til at strege over i dem, uddyber hun.

Irakkommissionen: Folketingsflertal lægger pres på regering

LA har tillid til Pind
Onsdag sagde Mette Bock, at hvis justitsministeren nægtede at følge et eventuelt flertal, kunne hans ministerpost komme i fare. Men i dag udtaler, at hun har tillid til Søren Pind.

- Jeg har tillid til Søren Pind, og jeg har tillid til, at vi finder en løsning på det her problem, uanset hvordan beslutningsforslaget lander i Folketinget i dag, siger Mette Bock.

Irak-kommissionen:

  • Irak-kommissionen blev nedsat i november 2012.
  • Kommissionen skulle dels undersøge og redegøre for baggrunden for den danske beslutning om at deltage i krigen i Irak, dels undersøge og redegøre for, hvad danske myndigheder havde foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan.
  • Efter planen skulle kommissionen have afgivet sin beretning senest fem år efter, at den blev endeligt nedsat.

Kilde: Justitsministeriet

V: Det er en dårlig ide
Venstres ordfører forbinder LA's beslutningsforslag med problemer, blandt andet retssikkerhedsmæssige problemer, hensyn til Danmarks forhold til andre lande.

Annonce:

- Vi synes, at det er forbundet med en lang række problemer, hvis man følger Liberal Alliances forslag. Det, at dokumenter ikke er klassificerede, er ikke ensbetydende med, at det er uproblematisk at offentliggøre dem, siger erhvervs- og telekommunikationsordfører Torsten Shack Pedersen (V).

Forsvarsministre på stribe skjulte sandheden om Blackwater

Plaster på såret
Ifølge Enhedslisten er det liberale forslag kun et plaster på såret. Derfor vil Enhedslisten komme med ændringsforslag, som vil sikre, at dokumenterne kommer frem.

-  Forslaget om at få dokumenterne frem er kun et plaster på såret, hvor selve Irak kommissionen kunne have åbnet sluserne for sandheden. Forslaget er et lille skridt i den rigtige retning for Liberal Alliance, men det er slet ikke ambitiøst nok, konstaterer Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm.

Juraprofessor tvivler på genåbning af Irak-kommission

- Der er dog stadig meget, der ikke vil komme frem med det nuværende forslag, og derfor stiller Enhedslisten en række ændringsforslag, der skal sikre at dokumenterne rent faktisk kommer til at se dagens lys

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: