Regeringen indgår delaftale om asylpakke

Regeringen indgår delaftale med et flertal i Folketinget om 13 af de forslag, som regeringen fremlagde fredag, oplyser udlændingeminister Inger Støjberg (V).

(Arkivfoto: Jakob Jørgensen)
(Arkivfoto: Jakob Jørgensen)

Aftalen omfatter 13 ud af de i alt 34 punkter fra den asylpakke, som regeringen fremlagde fredag. Efter forhandlinger i Finansministeriet tirsdag aften er regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, det Konservative Folkeparti og Socialdemokraterne nået til enighed om, at disse elementer bør sættes i værk hurtigst muligt, skriver folketinget på sin hjemmeside.

- Det her er en praktisk aftale, der skal give myndighederne mulighed for at håndtere, hvis der kommer et stort antal flygtninge, siger Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

En af beføjelserne er, at integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) kan suspendere udlændinges krav på domsprøvelse indenfor tre dage i tilfælde af anholdelse.

Delaftalen er ifølge Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, første trin i en totrinsraket.

- Det her er del ét af en totrinsraket, hvor det handler om at få skabt ordnede vilkår for dem, der søger til Danmark. Del to handler om sikre, at der kommer færre til Danmark, siger han.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tøver ikke med at betegne de beføjelser, myndighederne nu får, som vidtgående.

- Vi har både mulighed for at tage nogle ret vidtgående skridt i forhold til indkvartering men også i forhold til hele politidelen, så vi har tjek på, hvem der kommer til Danmark, siger ministeren.

Det vidtgående er altså blandt andet, at regeringen fremover får ret til at beslaglægge offentlige ejendomme som for eksempel sportshaller til indkvartering, hvis der kommer et ekstraordinært rykind af flygtninge og migranter.

Inger Støjberg er ikke alene om at mene, at de beføjelser, myndighederne nu får, er vidtgående.

- Der er tale om beføjelser, vi ikke ville give under normale omstændigheder, siger Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

- Der er ingen tvivl om, at det er meget vidtgående. Men det er også nødvendigt, for at vi ikke skal komme i en situation som 6. september, hvor vi fægter i blinde, siger Liberal Alliances politisk leder, Anders Samuelsen.

Derfor har det også været vigtigt for LA og Socialdemokraterne, at der er kommet en såkaldt "solnedgangsklausul" ind i aftalen. Det betyder, at partierne inden for to år skal tage lovgivningen op til revision.

Ifølge Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er aftalen kun første trin i en totrinsraket.

- Det her er del ét af en totrinsraket, hvor det handler om at få skabt ordnede vilkår for dem, der søger til Danmark. Del to handler om sikre, at der kommer færre til Danmark, siger han.

Regeringen regner med at fremsætte et lovforslag allerede onsdag.