Regeringen lægger op til nye stramninger i finanslov

For at overholde EU's budgetregler er der brug for at spare yderligere to milliarder, siger finansministeren

(Foto: Lars Krabbe)
(Foto: Lars Krabbe)

De offentlige finanser er ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) under så hårdt et pres, at den finanslov, som han præsenterer på tirsdag, vil indeholde besparelser på yderligere to milliarder kroner, som skal lægges oven i de stramninger, regeringen allerede har bebudet.

Det siger Claus Hjort Frederiksen til Berlingske.

Besparelserne er nødvendige, selvom dansk økonomi på mange måder er på rette spor med blandt andet faldende ledighed, fastslår han.

- Men vi kan ikke lukke øjnene for, at de offentlige finanser er under et voldsomt pres i de her år, og derfor er vi nødt til at træffe nogle modige valg, siger Claus Hjort Frederiksen til avisen.

I sidste måned lagde regeringen op til besparelser på finansloven på tre milliarder kroner for at undgå at komme i karambolage med EU's regler for budgetunderskud.

Med en stramning på nu samlet fem milliarder kroner på næste års finanslov ventes det danske budgetunderskud at lande lige under EU-grænsen på maksimalt 0,5 procent af bruttonationalproduktet.

Trods besparelserne vil Venstre ifølge finansministeren ikke gå på kompromis med sine løfter under valgkampen om flere penge til ældre og sundhed.

Derimod vil regeringen skrotte den tidligere regerings udspil på børneområdet. Desuden vil udviklingsbistanden blive skåret ned.

Det offentlige forbrug næste år vil ifølge ministeren "stort set" være uændret.

- Jeg er helt sikker på, at det her vil udløse et ramaskrig på venstrefløjen, som vil råbe og skrige og anklage os for at skære helt ind til benet. Men det ændrer altså ikke ved, at vi lægger meget vægt på at være ansvarlige og på at skabe balance i økonomien, siger han til Berlingske.