Regeringen mangler 70 milliarder: Skal din skat nu stige?

Regeringen vil ikke oplyse, om man vil sætte bundskat op for at betale for afskaffelsen af den såkaldte PSO-afgift

Vil Løkkes regering hæve bundskatten? (foto. Carsten Bundgaard)
Vil Løkkes regering hæve bundskatten? (foto. Carsten Bundgaard)

Regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen står med en kæmpe-regning som følge af, at den såkaldte PSO-afgift på el skal afskaffes. Og det kan udløse et ordentligt skatteslagsmål på Christiansborg.

Det bliver dog ikke regeringen, som i fuld offentlighed kommer til at sætte gang i opgøret.

Det står klart, efter at erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) fredag præsenterede regeringens løsning på en afskaffelse af PSO-afgiften.

 

I alt skal der findes finansiering for 70 milliarder kroner. Regeringen har foreslået at spare en del af regningen væk ved at droppe opstillingen af kystnære havvindmøller og skære grønne tilskudsordninger væk.

Foto: Imaginechina via AP Dansk politik Rød blok raser over droppede vindmøller: Idioti og absurd

Men hovedparten af de 70 milliarder kroner er fortsat ikke fundet. Mest oplagt vil være at sætte skatten op. Det kan begrundes med, at danskerne - og de danske virksomheder til gengæld får en markant mindre el-regning. Så øvelsen altså vil gå nogenlunde i nul.

Troels Lund Poulsen vil dog ikke sætte ord på, om pengene skal findes ved at hæve danskernes bundskat, som regnes for det mest sandsynlige scenarie.

- Det er mest fair, at vi påpeger, hvor regningen kan gøres mindre. Når vi har drøftelser med partierne, tager vi individuelle drøftelser om, hvor de ser løsninger, siger Troels Lund Poulsen og tilføjer:

- Vi kommer ikke til at føre forhandlinger for åben skærm.

Hør Troels Lund Poulsen og Lars Christian Lilleholt fortælle fra pressemødet tidligere.

Finansloven
Regeringen vælger i stedet overordnet at sige, at pengene skal findes på finansloven.

- Det bliver en finanslovsløsning. Beløbet skal finansieres over finansloven, og det kan man - som I ved - gøre på mange måder, siger Troels Lund Poulsen.

Den model åbner for, at pengene også kan findes ved eksempelvis at sænke det offentlige forbrug.

Men det virker som en næste umulig øvelse, når et flertal inklusiv blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, ønsker vækst i det offentlige forbrug.

Bundskatten virker som den oplagte løsning, fordi den betales af alle danskere. Dermed vil alle danskere både få glæde af en billigere el-regning - men samtidig skulle bidrage til at finansiere den grønne omstilling.

475 kommentarer
Vis kommentarer