Regeringen og DF præsenterer sundhedsreform

Regeringen og Dansk Folkeparti præsenterer den sundhedsreform, de har brugt månedsvis på at forhandle

Lars Løkke Rasmussen. Foto: Ritzau Scanpix
Lars Løkke Rasmussen. Foto: Ritzau Scanpix

Så er vejen efterhånden banet for valg.

Regeringen og Dansk Folkeparti præsenterer tirsdag kl. 9.30 den sundhedsreform, som parterne har brugt månedsvis på at forhandle.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

Selve aftalen vil blive udleveret til journalister kl. 9.00, men må først omtales fra 9.30.

Sundhedsreformen er ifølge politiske iagttagere den sidste store udfordring, som statsminister Lars Løkke Rasmussen skulle have banet af vejen, før han kan udskrive folketingsvalg.

Forslag: Nedlæg regionerne
Fra selve udspillet til en sundhedsreform er særligt nedlæggelsen af regionerne og regionsrådene et af de vigtigste punkter. I stedet skal et statsligt organ ifølge udspillet overtage regionernes opgave.

I mellemtiden har Dansk Folkeparti i forbindelse med forhandlinigerne foreslået at lade priserne på cigaretter stige med op til otte kroner pr. pakke. Lars Løkke Rasmussen har afvist Thulesen Dahls krav.

Herunder kan du se de vigtigste punkter fra regeringens udspil.

Overblik: Løkkes sundhedsudspil

Regeringen opstiller to konkrete mål med en ny sundhedsreform:

- Flere patienter skal behandles lokalt, så der skal være 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser i 2025.

- Det er især kronisk syge patienter som i langt højere grad skal behandles hos læger i lokale sundhedshuse.

Midlet er at nedlægge de fem regioner og fyre de 205 regionspolitikere for at erstatte dem med tre lag:

- Øverst vil være et statsligt organ kaldet ’Sundhedsvæsen Danmark' under Sundhedsministeriet, som står for økonomi, it og styring.

- I midten fem sundhedsforvaltninger, som geografisk passer med de nuværende regioner. Forvaltningerne skal stå for driften af sygehuse, ambulanceberedskabet og praksisområdet.

- Tættest på borgerne skal være 21 nye såkaldte sundhedsfællesskaber, som skal bygges op omkring lokale sygehuse rundt om i landet. Fællesskaberne skal ’bygge bro’ mellem praktiserende læger, kommuner og sygehuse.

Samtidig vil regeringen sikre patienterne bedre rettigheder med en række tiltag:

- Sygehuse får pligt til at sende patienter videre til behandling et andet sted, hvis sygehusene ikke kan tilbyde behandling inden for fristen på 30 dage.

- Patientvejledningen skal forbedres ved hjælp af ét samlet patientnummer, som man kan ringe til for at få vejledning og hjælp.

- Førstegangsfødende skal have ret til at være indlagt 48 timer på hospital eller et patienthotel.

Følg præsentationen her på Ekstra Bladet fra kl. 9.00