Regeringen overvejer at bombe i Syrien

Hvis danske kampfly igen sendes i luften i kampen mod Islamisk Stat, bliver det måske i Syrien

F-16 kampfly skal måske flyve indover Syrien og kaste bomber mod terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger i sin tale ved Folketingets åbning, at regeringen er åben for at se på 'et bredere mandat' for den danske militære indsats mod IS.

Ritzau erfarer, at Venstre-regeringen overvejer at bombe i Syrien.

Danske F-16 kampfly er netop vendt hjem efter ét års kamp mod IS i Irak. På grund af nedslidt mandskab og materiel er kampflyene trukket tilbage og erstattet af en radarstation.

Se også: Putin har nosser og ægte kampfly: Se dem her (flyene)

Men planen er, at danske kampfly igen skal i luften, og regeringen overvejer i den forbindelse en udvidelse af det danske mandat, så IS også angiveligt kan bekæmpes af Danmark i Syrien.

- Vi ser ikke passivt til, når ISIL (et andet ord for IS, red.) brutalt forgriber sig på lokalbefolkningen og fører terrorkrig mod os.

- De danske piloter, mekanikere og det øvrige personale har løst deres opgave fremragende. Nu får de en tiltrængt pause herhjemme. Men når vi sender flyene ud igen, er regeringen åben for at se på et bredere mandat for den danske indsats, sagde Lars Løkke i sin tale ved Folketingets åbning.

Se også: DF om forsinket Enhedslisten: Fatter ikke en brik

- Jeg håber, at Folketinget er parat til at bakke op. Så vi kan være med dér, hvor vi gør størst nytte. Også med vores kampfly, siger Løkke i sin tale.

Regeringen har lagt op til at placere en radarstation på Al Asad-base i Irak, hvor danske soldater allerede er udstationeret for at træne irakiske regeringssoldater til kampen mod IS.

Alle folketingets partier undtagen Enhedslisten og Alternativet bakker op om forslaget.

Dansk politik - 6. okt. 2015 - kl. 11:33 Live fra logen: Kongen forblev vågen

At det skulle blive en radarstation, der blev erstatningen for de syv kampfly, har ligget i kortene, siden det stod klart, at flyene - og ikke mindst det personale, der betjener dem - var nedslidt efter et års indsats.

- Terror er et onde, vi skal blive ved med at bekæmpe. Målet er fred og fremgang. Så familier ikke bliver tvunget på flugt. Men kan leve i deres eget land.

- Jeg er stolt af Danmark. Et land, der tager ansvar i verden. Hjælper mennesker i nød. Og værner om de værdier, der binder os sammen, lød det fra Løkke.

Det politiske år bliver skudt i gang, når Folketinget åbner klokken 12. (Foto: Kaspar Wenstrup) Dansk politik - 6. okt. 2015 - kl. 09:42 Pias store dag: Det siger de om Løkkes tale

Både USA, Frankrig og Rusland bomber IS i Syrien i øjeblikket.

Der er ingen deadline for, hvornår danske kampfly skal i luften igen.

Opdateres...

69 kommentarer
Vis kommentarer