Regeringen spytter milliarder i Skats redningsplan

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) får mindst fem milliarder kroner de næste fire år til at redde Skats manglende kontrol og it-systemer

Foto: Philip Davali
Foto: Philip Davali
Følg Politik

Statskassen har stået på vid gab i Skat, hvor den ene milliard efter den anden enten er forsvundet til udlandet eller gået til skandaleramte it-systemer.

Med skatteminister Karsten Lauritzens (V) ord er 'selve tilliden til det danske skattesystem på spil', og nu er regeringen så klar med en redningsplan for Skat, og den koster også kassen.

I alt får skatteministeren mindst fem milliarder kroner over de næste fire år til at få styr på Skat. Det bekræfter flere af hinanden uafhængige kilder med kendskab til planen, der præsenteres fredag overfor Ekstra Bladet.

Dermed skal der altså bruges adskillige milliarder på at rydde op i Skat, og pengene skal ifølge Ekstra Bladets oplysninger findes med regeringens 2025-plan.

Konservative klandrer Skat for "historisk skatteskandale"

Regningen for oprydningen kommer oveni i flere skandaler, som også har suget godt i statskassen.

Svindlere har via dårlig kontrol franarret Skat 12,3 milliarder kroner i sagen om udbytteskat, og nogle af pengene i redningsplanen skal angiveligt gå til bedre kontrol.

Samtidig kan statens nedbrudte it-system for inddrivelse af borgeres gæld til det offentlig, EFI, koste 14 milliarder kroner på grund af tabte indtægter ifølge Skatteministeriet.

Skats gamle chef studser over sen reaktion på svindel

Skatteministeren lovede en 'saltvandsindsprøjtning til inddrivelsesområdet' efter sommerferien, og en del af de mange milliarder kroner til oprydningen skal ifølge Ekstra Bladets oplysninger bruges på et nyt inddrivelsessystem, der skal stå klar i 2019.

Der er også brug for et nyt it-system for told, da EU har krævet, at de 28 medlemslande harmoniserer et digitalt toldsystem.

Systemet skal senest være klar i 2021, og regeringen forventer at bruge mindst en milliard kroner i redningsplanen på det nye toldsystem, oplyser kilderne.

Skatteminister efter milliard-svindel: Kontrollen har været helt og aldeles utilstrækkelig

Skatteminister Karsten Lauritzen har tidligere sagt, at det digitale toldsystem næppe bliver en billig øvelse'. Samtidig bliver det med garanti heller ikke nemt at komme i mål med'.

Der er ifølge skatteministeren omkring 200 it-systemer i Skat, hvor størstedelen over de næste 15-20 år skal udskiftes.

Skatteministeren har ikke ønsket at kommentere Ekstra Bladets oplysninger.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+