Regeringens forslag om at tillade større realkreditlån i sommerhuse kan være direkte skadeligt for den finansielle stabilitet, og det svækker sikkerheden bag de danske realkreditobligationer.
Det fremgår af et høringssvar fra Nationalbanken, som i skarpe vendinger advarer mod det lovforslag, som erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) fremsatte i sidste uge.
’Forslaget om at forhøje lånegrænsen er et skridt i den forkerte retning, da det mindsker sikkerheden bag realkreditobligationerne … Nationalbanken anbefaler at fastholde den nuværende realkreditlånegrænse for fritidshuse’, skriver Nationalbanken i høringssvaret, som regeringen dog ikke har tænkt sig at lytte til.
VLAK og Dansk Folkeparti er nemlig blevet enige om at hæve lånegrænsen for sommerhuse fra 60 til 75 procent allerede fra 1. maj. Lovforslaget skal hastes igennem, og man har dermed valgt at se bort fra Nationalbankens advarsel.
Formålet er at sparke mere gang i sommerhus-salget og hæve priserne, som stadig ligger langt under den sidste boligboble, der brast under finanskrisen.
Nationalbanken: Risikabelt for realkredit-systemet
Men Nationalbanken skriver i høringssvaret på, at de gode økonomiske konjunkturer med fremgang på boligmarkedet ikke giver grundlag for at lempe lånegrænserne.
Samtidig underbygger helt nye tal fra Danmarks Statistik advarslen fra Nationalbanken om, at bedre lånemuligheder vil svare til at hælde benzin på et boligmarked, som allerede er på vej op i gear.
Ifølge Danmarks Statistik voksede sommerhussalget med næsten 10 procent fra 2015 til 2016, mens priserne på landsplan steg med 5,7 procent.
Nationalbanken understreger i høringssvaret, at markedet for fritidshuse er langt mere følsomt i forhold til prisudsving og salgsaktivitet end markedet for helårsboliger.
’Det gør udlån mere risikabelt for kreditinstitutterne’, advarer Karsten Biltoft, der er vicedirektør i Nationalbanken og chef for Finansiel Stabilitet, der har ryddet op efter bankernes seneste udlånsfest op til finanskrisen.
Det forkerte indgreb på det forkerte tidspunkt
Nationalbanken ønsker ikke at uddybe høringssvaret, da det 'står temmelig klart'.
Men lektor i boligøkonomi, Morten Skak, fra Syddansk Universitet er helt på linje med Nationalbankens analyse.
- Det er simpelthen det forkerte indgreb på det forkerte tidspunkt, siger han.
Morten Skat forklarer, at dansk økonomi befinder sig i en opgangskonjunktur, hvilket smitter af på boligmarkedet, som generelt har det godt.
- Det er rigtigt, at sommerhusmarkedet har hængt meget længe. Men det er altså også ved at komme i gang, siger han – og bakkes altså op af de nye tal fra Danmarks Statistik.
Ifølge boligøkonomen vil regeringens lovforslag have de positive effekter, at det bliver nemmere at sælge sommerhuse, og at priserne vil stige lidt.
- Det er det, som politikerne slår på. Men det negative er altså, at hvis vi skal forsøge at have en rimelig økonomisk udvikling, så skal vi bremse lidt, når det går op. Så har vi noget krudt i bøssen, når det går ned. Men det her er altså det modsatte. Derfor er det et forkert indgreb på det forkerte tidspunkt, siger boligøkonomen.
Regeringen blæser på advarsler
Men både Danmarks Nationalbank og boligøkonomen fra SDU tager dog fuldstændig fejl, forklarer erhvervsminister Brian Mikkelsen.
'Det er regeringens klare opfattelse, at der er behov for lovforslaget. Lovforslaget vil sænke omkostningerne til at finansiere køb af sommerhuse og gøre det billigere at låne til opførsel af nye sommerhuse. Herudover vil flere få råd til at modernisere og renovere sommerhuse. Det til gavn for turismen og øget vækst i hele Danmark. Lovforslaget vil også kunne skabe et mere aktivt sommerhusmarked og være med til at understøtte sommerhusmarkeder i områder med svagere efterspørgsel. Det nye lovforslaget skal også ses i sammenhæng med regeringens initiativ om at skaffe flere byggegrunde til netop fritidshuse. Det vil øge udbuddet af sommerhuse og dermed modgå højere priser', siger Brian Mikkelsen i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.
Han erkender, at sommerhuspriserne er på vej op. Men det gør ikke indtryk på regeringen.
'Priserne på sommerhusmarkedet er steget på det sidste, men de har ligget nogenlunde fladt i de seneste fem år. Antallet solgte sommerhuse er steget i 2016. Men ses der på en længere periode, er stigningen på niveau med de historiske udsving', skriver han.