Regeringen vil bruge 450 millioner på tryghed

Det er især en skærpet indsats over for bander og radikalisering i fængsler, der koster i SR's tryghedsudspil

Følg Politik

Socialdemokraterne og De Radikale er klar med et udspil, som på fire punkter skal øge trygheden i Danmark.

Regeringen forventer samlet set, at tiltagene i tryghedsudspillet vil koste op til 450 millioner kroner frem mod 2020. Det beløb er regeringen parat til at afsætte, fastslår justitsminister Mette Frederiksen (S).

- Uanset, hvor man bor, skal man kunne færdes trygt og frit i vores boligområder. Jeg har som justitsminister besøgt boligområder på vestegnen, hvor hundredvis af familier lever almindelige liv.

- Men ofte er der 20-30 drenge, som med deres terroriseren og utilpassede adfærd ødelægger det for alle. Det vil vi sætte ind overfor, siger Mette Frederiksen.

Det skal blandt andet ske gennem en hårdere indsats over for bander og flere betjente i nærområderne. Det sidste har regeringen også tidligere meldt ud, og arbejdet er sat i gang, siger Mette Frederiksen:

- Vi har som regering stået bag et øget optag på politiskolerne, og Rigspolitiet har igangsat et vigtigt arbejde med at flytte betjente fra administrative opgaver til borgerrelaterede opgaver. Samtidig tror vi, at vi skal bruge flere ressourcer, end der indgår i vores udspil her.

Mette Frederiksen fastslår dermed, at tryghedsudspillet skal ses som et ekstra element oven i regeringens terrorudspil til én milliard kroner og det tidligere udspil om bekæmpelse af børne- og ungdomskriminalitet.

- Dette udspil erstatter ikke de tidligere udspil. Det ligger sig i forlængelse af dem, siger Mette Frederiksen.

Det dyreste punkt i det nye udspil er 175 millioner kroner frem mod 2020 til at lade dømte slippe lettere ud af gæld fra sagsomkostninger i straffesager. Formålet er, at dømte lettere skal kunne bryde med deres kriminelle løbebane.

Det næstdyreste punkt er 150 millioner kroner frem mod 2020 til nye initiativer, der skal modvirke, at indsatte bliver radikaliseret.

Regeringen vil samtidig afsætte 100 millioner kroner frem mod 2020 til at styrke den "efterretningsmæssige såvel som den forebyggende indsats" over for den organiserede rocker- og bandekriminalitet.

De resterende 25 millioner bruges på at give retshjælpskontorerne bedre mulighed for at hjælpe borgere hjælp med mindre sager.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind