Regeringen vil forbyde farlige stoffer i bagepapir

Det skal være slut med at bruge fluorstoffer, der hjælper med at afvise smuds og vand, mener regeringen

Følg Politik

Når produkter som madpapir, muffinforme og paptallerkener er gode til at afvise vand og snavs, skyldes det ofte såkaldte fluorstoffer.

Men stofferne er ifølge flere danske forskere og organisationer meget skadelige, og derfor vil regeringen forbyde stofferne i mademballage. Det skriver Politiken mandag.

- Det vil vi, fordi jeg ikke vil acceptere en risiko for, at de her meget skadelige stoffer vandrer fra indpakningen over i maden. Vi kan se, at stofferne udgør et stort sundhedsmæssigt problem, og vi kan ikke vente længere på EU, siger fødevareminister Mogens Jensen (S) til Politiken.

Ikke tandpasta
Forbuddet skal efter planen gælde både danske varer samt varer fra udlandet. Det fremgår ikke, hvornår et eventuelt forbud skulle gælde fra.

Der er ifølge avisen i årtier blevet advaret mod fluorstofferne - der ikke må forveksles med fluor i tandpasta, som er et helt andet stof.

Fluorstofferne skaber den glatte hinde, som man kan se i nogle pizzabakker, på paptallerkener og indersiden af poser til mikrobølgeovnspopcorn. De sikrer, at materialerne ikke gennemvædes af fedt og anden væske.

De har dog også en slagside. De er svære at nedbryde, og derfor kan de være i både havmiljø og grundvand i meget lang tid.

Øger kræftrisiko
Herigennem kan både dyr og mennesker få dem ind i kroppen, og det er et problem, mener Anne Marie Vinggaard, der er professor ved DTU Fødevareinstituttet.

- Når du først har fået dem ind i kroppen, er de ikke sådan at slippe af med. De binder sig til proteinerne i dit blod og i de blodrige organer, siger hun til Politiken.

I kroppen kan de ifølge Forbrugerrådet Tænk blandt andet føre til øget risiko for at få kræft, dårligere immunforsvar, øget abortrisiko, lavere fødselsvægt og hormonforstyrrelser.

En rapport fra Nordisk Ministerråd fastslog i marts i år, at mellem 750 og 1250 mennesker hvert år mister livet på grund af fluorstoffer.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+