Regeringen vil løfte dansk økologi med ny handlingsplan

Økologiplan Danmark skal bane vej for et tættere, forpligtende samarbejde mellem kommuner, regioner og stat

Det offentlige kommer til at gå forrest i arbejdet med at få et mere økologisk Danmark.

Det fremgår af en ny samlet handlingsplan for området, som fødevareminister Dan Jørgensen (S) har fremlagt fredag.

- I Økologiplan Danmark styrker vi samarbejdet mellem kommuner, regioner og ministerier med en lang række nye initiativer.

- Vi forpligter blandt andet hinanden på, at vi skal have mere økologi på menuen i kantiner, på hospitaler og i vuggestuer, siger Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Det overordnede mål er at fordoble det økologiske areal i 2020.

Handlingsplanen indeholder 67 tiltag for i alt 400 millioner kroner og bygger videre på en rapport fra sidste år, hvor et antal økologer, eksperter og andre interessenter kom med i alt ni anbefalinger til fødevareministeren.

Mere økologi til soldater

Flere af initiativerne i handlingsplanen blev iværksat allerede sidste år, blandt andet arbejdet med at servere mere økologisk mad i forsvarets kantiner, hvor der årligt spises cirka 1,1 millioner kilo mad.

- Det flytter noget, når vi stiller krav om økologisk og sund mad. Derfor er jeg glad for, at vi med den nye handlingsplan nu hæver den økologiske barre betragteligt, siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

Miljøministeriet vil arbejde med at få omlagt flere af sine arealer til økologi.

Det sker blandt andet ved at lave opsøgende arbejde for at få økologer til at forpagte arealerne samt sætte fokus på en hurtigere godkendelse af særlige staldsystemer og opdrætssystemer hos økologer.

- Vi skal gøre det nemmere at være økolog, og derfor gør vi noget ved de udfordringer, de økologiske svinebrug har.

- Vi vil som noget nyt arbejde på at indgå længere kontraktperioder med de private landmænd, da det vil være med til at sikre muligheden for, at landmanden kan omlægge arealet til økologi, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Og så skal hele tankegangen omkring økologi styrkes via undervisningen i Folkeskolen og på landbrugsskolerne.

0 kommentarer
Vis kommentarer