Regeringen vil opføre 70 kilometer langt hegn: - Jeg har ønsket mig det i julegave i flere år

Regeringen og DF vil opføre et 70 kilometer langt vildsvinehegn på grænsen mellem Danmark og Tyskland. Dansk svineproducent jubler

Mogens Dall er glad for Regeringen og DF's planer. Foto: ritzau/Anders Brohus
Mogens Dall er glad for Regeringen og DF's planer. Foto: ritzau/Anders Brohus

Regeringen og DF vil forhindre afrikansk svinepest i at komme til Danmark. Det vil de blandt andet gøre ved at opsætte et 70 kilometer langt vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse. Det annoncerede Miljø- og Fødevarestyrelsen i en pressemeddelse torsdag.

Som at tegne forsikring
Bestyrelsesformand for LandboSyd, svineproducent og folketingskandidat for Venstre, Mogens Dall, klapper i hænderne over initiativet. I adskillelige år, har tanken om afrikansk svinepest været en bekymring for ham.

- På landets vegne om du vil, svarer det her til at tegne en brandforsikring. Det er jo fællesskabet, der skal tegne den, for at alle jobs i fødevare-klyngen, eksport med slagtesvin og så videre, kan bibeholde deres job, siger Mogens Dall til Ekstra Bladet.

Risikoen ved ikke at opsætte det her vildsvinehegn er nemlig ifølge Mogens Dall, at Danmarks grisekødseksportmarked lukker prompte, hvis ét eneste inficeret vildsvin kommer ind over den danske grænse. Det er dét scenarie, der samlet vil koste Danmark 30 milliarder, forklarer Mogens Dall.

Risikoen er der hver dag
Hegnet er beregnet til at koste skatteborgerne omkring 130 millioner kroner i alt. Selve hegnet koster 80 millioner, fortæller bestyrelsesformanden.

- Men hvad er risikoen for, at der kommer et inficeret vildsvin ind i Danmark?

- Sandsynligheden er lig nul lige nu. Men risikoen er der alligevel hver dag, siger han, og forklarer, at den består i, at det kan ske, at en østeuropæisk lastbilchauffør tager svinepesten med sig til Danmark, hvis chaufføren er inficeret med svinepesten, der er ufarlig for mennesker.

- Det er vel stadig mange skattekroner, hvis det er et usandsynligt scenarie lige nu?

- Det er da ingenting i forhold til at beskytte de 30 milliarder. Hver dag krydser lastbiler grænsen med østeuropæiske chauffører bag rattet. Så risikoen er der hver dag.

- Jeg sover ikke godt om natten ved tanken. Jeg drømmer skidt. Af og til vågner jeg med et sæt, og tænker 'Gud, åh nej'. Jeg har ønsket mig det her hegn i julegave i flere år nu, siger Mogens Dall.

- Men de vildsvin, som Danmark garderer sig imod, de bliver vel bare overladt til tyskerne så?

- Ja, men så må tyskerne jo lave et hegn over til Polen. Det må de om. Når naboens hus brænder, så bør vedkommende jo have tegnet en tilsvarende forsikring, siger bestyrelsesformanden.

Lugte-sten
Formand for BDN, der repræsenterer det tyske mindretal i Sønderjylland, Hinrich Jürgesen, siger til JyskeVestkysten, at han ikke mener, det her er gennemtænkt.

- Vi har en hel masse områder, man ikke kan lukke med hegn, blandt andet steder hvor landmænd har jord på begge sider af grænsen. Jeg tvivler på, at man har tænkt sig godt nok om, siger han til avisen.

Til den problemstilling forklarer Mogens Dall, at man med stor succes har hegnet ind i Tjekkiet. De steder, hvor der ikke kan sættes hegn op, kan der sættes såkaldte 'lugte-sten' op. Det afskrækker dyret for at nærme sig området. Det lugter grimt for svin, men Mogens Dall ved ikke, hvordan det lugter for mennesker.