Regeringen vil sælge muskelbiler

Store biler brugt til vanvidskørsel skal væk fra vejene, men regeringen vil bortauktionere dem ifølge udspil

- Det er ikke nok at betale en bøde, når man potentielt har brugt sin bil som mordvåben i trafikken, sagde transportminister Benny Engelbrecht (S) på dagens pressemøde. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix
- Det er ikke nok at betale en bøde, når man potentielt har brugt sin bil som mordvåben i trafikken, sagde transportminister Benny Engelbrecht (S) på dagens pressemøde. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Regeringen vil slå hårdt ned på vanvidskørsel og har torsdag morgen præsenteret en række tiltag på et pressemøde.

Et af de mest effektive vil være, at politiet beslaglægger og bortauktionerer de biler, som er blevet brugt til det, regeringen definerer som vanvidskørsel. Vurderingen er, at der ofte er tale om særligt kraftfulde biler, kaldet muskelbiler.

Spørgsmål: Du siger, at der bliver stoppet vanvidsbilister tre gange om dagen. Nogle af bilerne er muskelbiler, hvem vil I bortauktionere dem til?

- Der har vi politiets auktioner, hvor alle er velkommen til at møde op og byde, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Spørgsmål: Så man kan gå tilbage og købe en muskelbil af staten, efter at den er blevet konfiskeret?

- Lad os antage, at du har leaset en muskelbil og kørt for stærkt. Den har kostet 350.000 kroner, den bliver taget fra dig, og så bortsælger vi den. Så står du med en regning til selskabet.

- Hvis du så vil købe den på politiauktionen og køber den for 300.000 kroner, så har du for mindst 650.000 kroner fået mulighed for at køre i den bil, som du kunne køre i i forvejen, siger han.

Spørgsmål: Hvis I vil fjerne muskelbiler fra vejene, er det så særligt smart at sende dem tilbage på vejen gennem bortauktionering?

- Det ville være vanvittig brug af samfundsskabte værdier, hvis vi trykkede dem sammen og smed dem i småt brandbart, siger han.

Spørgsmål: Så I vil gerne lige tjene penge på dem først?

- Det her er ikke gjort for at tjene penge. I allerbedste fald går regnskabet med dette initiativ i nul. Vi skal bruge ressourcer på at opbevare bilerne, og for hver eneste strafskærpelse vi laver, vil der være øget ressourcetræk i fængsler, politi og anklagemyndighed.

- I bedste fald går det i nul, men umiddelbart er det ikke en pengeforretning, siger justitsministeren.

Regeringens ni tiltag mod vanvidskørsel

  1. Konfiskation af biler ved vanvidskørsel, uanset ejerforhold
  2. Styrket indsats mod stråmænd ved leasing
  3. Kortere sagsbehandlingstid i grove ATK-sager
  4. Styrket fokus på samarbejde mellem politiet og kommunerne om trafikmæssige foranstaltninger
  5. Øget kontrol med leasingselskaber i en afgiftsmæssig sammenhæng
  6. Skærpet straf ved høje hastighedsforseelser (Straffen skærpes fra bøde til ubetinget fængsel i 20 dage første gang, herefter tre års frakendelse af førerret)
  7. Skærpet straf ved kørsel efter frakendelse af førerret som følge af vanvidskørsel (Straffen skærpes fra bøde til ubetinget fængsel i 20 dage første gang)
  8. Skærpet straf ved ulovlig kapkørsel og chikanekørsel, der forhindrer politiets arbejde (Straffen skærpes fra bøde til ubetinget fængsel i 20 dage første gang)
  9. Eftersyn af strafniveau i grove tilfælde af vanvidskørsel. Undersøgelsen forventes at være gennemført midt i 2020 og vil danne baggrund om lovforslag, som fremsættes i efteråret.

Kilde: Justitsministeriet, Transport- og Boligministeriet og Skatteministeriet