Annonce:
Annonce:

Regeringens dødfødte plan: Kaldte den selv umulig

Løsningen med at hjælpe de danske børn i syriske lejre uden at hjælpe deres mødre er tidligere blevet manet i jorden af selv samme regering, som nu står bag planen

Annonce:
Følg Politik

Regeringen har gang på gang sagt, at man ikke kan tage de danske børn i syriske lejre hjem, uden at deres mødre følger med.

Allerede i oktober 2019 sagde udenrigsminister Jeppe Kofod om sagen til TV2:

- De IS-krigere, der er rejst til Syrien for at kæmpe sammen med Islamisk Stat, har vendt Danmark ryggen. De er ikke danskere i den forstand længere. Det er en uhyre kompliceret situation, men alle ved, at det at skille børn fra deres forældre ikke i sig selv er muligt.

Nu har regeringen så med selv samme udenrigsminister efter massivt pres i sagen nedsat en 'taskforce', der har til mål at afsøge løsninger, hvor man kan hjælpe børnene uden at hjælpe mødrene.

En løsningsmodel som af en række eksperter er blevet dømt tæt på umulig.

Ekstra Bladet har spurgt Statsministeriet og Udenrigsministeriet om, hvad der har ændret sig siden dengang.

Annonce:

Statsministeriet har henvist til Udenrigsministeriet, og Udenrigsministeriet henviser til en Ritzau artikel, hvor Jeppe Kofod ikke svarer på spørgsmålet.

Eksperter om regeringens udspil: Tæt på 'mission impossible' at hente børn uden mødre

Mette F. kunne ikke garantere egen løsning i midt marts
Så sent som i midten af marts 2021 sagde statsministeren i Folketingssalen, at man ikke vidste, 'om man så at sige bare kan tage nogle børn'.

Hun fortsatte ved at beskrive, at ved hjemtagelse af danske børn, så var der ikke garanti for, at det kunne lykkedes uden at tage mødrene med.

- Man må ikke, synes jeg, foregive, at man kan garantere danskerne, at det ikke betyder, at familierne følger med, sagde Mette Frederiksen.

Taskforcens mål om en løsning, der ikke involverer forældrene - som statsministeren ikke kunne garantere i midten af marts - er ligeledes blevet kritiseret efterfølgende. Enhedslisten, der ikke gik med i aftalen om taskforcen, kaldte blandt andet løsningen en 'syltekrukke'.

Annonce:

Tidligere FE-chef: Danske kvinder er ikke hårdkogte terrorister 

Kofod: Kan ikke uigenkaldeligt give afkald på ret til familiesammføring
Udenrigsminister Jeppe Kofod blev 22 december sidste år spurgt ind til, om den danske stat er retligt forpligtet til at tage et barns forældre hjem, hvis et barn evakueres fra lejrene. Her svarede Kofod:

- Det bemærkes, at det er vurderingen, at en forælder ved samtykke til evakuering af sit barn ikke kan give uigenkaldeligt afkald på retten til familiesammenføring med barnet i Danmark, i det omfang en sådan ret følger af Danmarks internationale forpligtelser, herunder EMRK artikel 8 om retten til respekt for privat- og familieliv.

Her er de seks mødre, som tvinger regeringen i knæ

Annonce:

Ifølge Kofod selv kan man altså på grund af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention - og retten til familieliv som er en del af konventionen - ikke afskrive, at mødrene har ret til familiesammenføring med barnet, hvis man bringer børnene til Danmark, selv hvis mødrene underskriver samtykke til adskillelse fra deres børn.

Denne artikel i konventionen har en række eksperter ligeledes fremhævet, som værende en akilleshæl for regeringens aftale med Liberal Alliance, Venstre, Radikale og SF om taskforcen - eller arbejdsgruppen, om man vil - der skal finde en løsning udenom mødrene.

Regeringen advaret af FE: Islamisk Stat smugler børn ud fra fangelejrene

Danske børn i fare: Islamisk Stat har udset sig 350 børn

Hemmelige FE-oplysninger: IS har skabt Kalifatets Løveunger i fangelejr

Her er et overblik over de seks danske mødre i Syrien:

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: